Aluehallitus, kokous 17.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 294 Yhteishankintaan ryhtyminen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa lastensuojelun avo- ja jälkihuollon palveluiden kilpailutuksessa

IUHVADno-2024-4779

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hankintapäällikköVille Hanhinen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi


Hankinnan kohde ja tausta

Lastensuojelun avo- ja jälkihuollon palveluiden kunnilta ja kaupungeilta siirtynyt sopimuskanta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on päättymässä, jonka vuoksi tulee järjestää uusi kilpailutus.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on myös valmistautunut kilpailuttamaan lastensuojelun avo- ja jälkihuollon palvelut. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta on tiedusteltu kiinnostusta ryhtyä kokonaisuudessa yhteishankintaan, ja he ovat vastanneet myöntävästi.

Yhteishankinnassa tilaajina toimisivat Keski- ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueet. Palvelut on tarkoitettu asiakkaille, joiden kotikunta on Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila sekä Sipoo. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella palveluja järjestetään sekä suomen että ruotsin kielellä.

Hankinnan kohteena on Keski-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden omaa lastensuojelun avo- ja jälkihuoltoa täydentävä ostopalvelu. Hankinta on jaettu neljään (4) osa-alueeseen:

  1. Tehostettu perhetyö
  2. Ammatillinen tukihenkilötyö
  3. Avoperhekuntoutus
  4. Lapsen ja vanhemman väliset valvotut ja tuetut tapaamiset


Hankinta tullaan kilpailuttamaan hankintalain 1397/2016 perusteella. Kyseessä on Hankintalain 107 §:ssä tarkoittama ja liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalvelu, johon sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja lain 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Tarjouspyynnössä asetetaan palvelun tarkempi sisältö sekä hinnan ja laadun valintaperusteet.

Kyseessä on hankintalain 42 §:n tarkoittama puitejärjestely. Laatukriteerit määritellään osana soveltuvuusvaatimuksia sekä ehdottomien laatuvaatimusten kautta, jotka on kuvattu palvelukuvauksissa. Suomen ja ruotsin kielen palveluntuotannon vaatimukset huomioidaan tarjouspyynnössä tarjoajille asetettavina ehdottomina vaatimuksina.

Hankintasopimukset alkaisivat vuoden 2025 alussa kuitenkin aikaisintaan hankintapäätöksen saatua lainvoiman. Sopimuskausi kestää 31.12.2026 asti. Sopimusta olisi mahdollista jatkaa yhdellä (1) optiovuodella.

Hinta olisi kiinteä kaksikymmentäneljä (24) kuukautta sopimuskauden alusta lähtien. Sen jälkeen palveluntuottajalla on mahdollisuus tehdä hinnantarkistusehdotus, joka voi astua voimaan seuraavan sopimusvuoden alussa.

Hankinnan arvonlisäveroton ennakoitu arvo on 10 200 000 € Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta ja 6 000 000 € Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta.

Perustelut

Lastensuojelun avo- ja jälkihuoltopalveluiden hankintamenettelyn käynnistäminen ja läpivieminen on merkittävä kokonaisuus. Otettaessa huomioon yhteishankinnasta saatavissa olevan prosessiekonominen hyöty on kilpailutuksen järjestäminen yhteishankintana kokonaisuutena arvioiden tarkoituksenmukaista.

Voimme yhteishankinnassa vaikuttaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kannalta keskeisiin näkökulmiin, joita ovat muun muassa hankinta-asiakirjojen määritteleminen sekä vertailuperusteiden esim. laatukriteereiden määrittely.

Suuremmalle kokonaisuudelle kilpailutettaessa hankinnan yhteenlaskettu ennakoitu arvo tulee kasvamaan samalla kasvattaen neuvotteluvoimaa ja säästäen hankintaan käytettävän resursoinnin sekä hallinnointityön määrää. Samaan aikaan saamme käyttöömme ja pystymme jakamaan myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa hankintaosaamista.

Lastensuojelun avo- ja jälkihuoltopalveluiden kilpailuttamisen yhteishankinnassa voidaan näin ollen perustellusti arvioida, hankinnan koon kasvaessa, positiivisesti vaikuttavan saatavien tarjousten kokonaistaloudelliseen edullisuuteen sekä hintalaatu suhteeseen.

Sopimus

Yhteishankinnasta tulee solmia erillinen sopimus kaikkien yhteishankintaan ryhtyvien osapuolten kanssa.

Päätöksen peruste

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 5 000 000 euron ja enintään 10 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ryhtyy yhteishankintaan lastensuojelun avo- ja jälkihuoltopalveluiden osalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Aluehallitus päätti, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ryhtyy yhteishankintaan lastensuojelun avo- ja jälkihuoltopalveluiden osalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.