Beskrivning
Beredning och tilläggsinformation:
utvecklingsdirektör Katja Blomberg
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
Motionens innehåll
Fullmäktigegruppen för välfärd i Östra Nyland har 6.2.2024 lagt fram en motion om att Östra Nylands välfärdsområde ska erbjuda alla invånare över 70 år i Östra Nyland avgiftsfria halkskydd.
Nuvarande status
I motionen konstateras att det är viktigt att främja motion för att främja välfärd och hälsa och förebygga sjukdomar. De kostnader som orsakas av fall är betydande både när det gäller mänskliga och kostnadsmässiga konsekvenser.
Det går inte att förneka att halkskydd ökar friktionen mellan skosulan och det hala underlaget, men det finns ingen tillförlitlig statistik om hur användningen av halkskydd påverkar förebyggandet av fallolyckor i välfärdsområdet. Förutom användningen av halkskydd finns det många andra effektiva sätt att förhindra halka och fall. Enligt UKK-institutet är motion det enskilt mest effektiva sättet att förebygga fall. Enligt statistiken skulle en tredjedel av fallolyckor och allvarligare fysiska skador som orsakas av fall, såsom frakturer, kunna förebyggas, och balans- och styrketräning är nyckeln till detta.
De globala rekommendationerna för fallprevention publicerades 2022. I rekommendationen betonas systematisk utredning av fallrisken, identifiering av enskilda riskfaktorer och förebyggande åtgärder. För äldre rekommenderas mångsidig, progressiv motionsträning med fokus på muskelstyrka och balansträning. Enligt rekommendationerna kräver förebyggandet av fall också ett smidigt samarbete mellan alla som arbetar med service-, vård- och rehabiliteringskedjan för äldre. Syftet med rekommendationerna är att stödja i synnerhet idrottens, social- och hälsovårdens och räddningsväsendets samt apotekspersonalens arbete. Social- och hälsovården kan också i samarbete med kommuner och organisationer stödja motionsträning samt stöd för balans och muskelstyrka.
Största delen av fallolyckorna bland äldre sker i hemmet i samband med aktiviteter på dagtid. För att förebygga fall hemma är det viktigt att se till att hemmet har tillräckliga och korrekt placerade stödskenor, tillräcklig belysning, halkskydd både i badrummet och under mattor samt ordentliga inomhusskor och säkra utomhusskor. På vintern kan man trygga en säker rörlighet utomhus genom att förbättra säkerheten och framkomligheten i boendemiljön, till exempel genom att sanda vägar, och för att förebygga halkolyckor tar man hänsyn till skor, rätt material på skosulor och klackar samt halkskydd.
Det är viktigt att välfärdsområdet riktar åtgärder som främjar välfärd och hälsa på ett korrekt och effektivt sätt. I samarbete mellan kommunerna i välfärdsområdet har man sedan 2020 skapat en gemensam modell för att förebygga fall. Som ett resultat av samarbetet har man utvecklat en bedömning av fallrisken, information till klienterna och betydelsen av multiprofessionellt samarbete (hälso- och sjukvård, förebyggande rusmedelsarbete, fysioterapi, näringsterapi, medicinering) för att förebygga fallolyckor.
Social- och hälsovården i Östra Nyland har återupptagit utvecklingsarbetet efter avbrotten på grund av covidviruset och förändringen i social- och hälsovårdstjänsterna. I utvecklingsarbetet utnyttjas information som konstaterats vara nationellt effektiv. Målet är att öka antalet kundmöten inom social- och hälsovården, såsom att ta upp till diskussion motionerande och användning av rusmedel, tidigt stöd och handledning i klient- och servicehandledning med hjälp av den digitala servicebrickan HYTE, som tas i bruk under 2025. Det är av största vikt med förebyggande och främjande åtgärder, och på så sätt kan invånarna vägledas till rätt tjänster och/eller verksamhet vid rätt tidpunkt samt till exempel kommunernas idrottsrådgivning, samt anlita medborgarinstitutens eller idrottsföreningar.
Välfärdsområdets rehabiliteringstjänster betonar klientens egen aktivitet och strävar efter att stöda klienten i egenträningen. Hörnstenarna i förebyggandet av fallolyckor hos äldre inom rehabiliteringen är träning, balans och stärkande av muskelstyrkan utifrån individuella behov, och välfärdsområdets rehabiliteringsexperter kan ge råd och handledning för detta. I gruppen som omfattar alla personer över 70 år ingår dock också många invånare som har god hälsa och är helt självständiga och som inte nödvändigtvis har regelbundna tjänster i välfärdsområdet, utan använder kommunens tjänster.
Samarbete med kommuner och organisationer är viktigt för att förebygga fallolyckor så att vi kan nå alla invånare i vårt område som riskerar att falla. Av kommunerna i välfärdsområdet delar Askola, Lappträsk och Lovisa ut halkskydd till personer över 70 eller över 75 år under vintersäsongen 2024–2025.
I de regionala HYTE-förhandlingarna 2024 har välfärdsområdet och kommunerna definierat inaktivitet och åtgärder för att öka den fysiska aktiviteten och levnadsvanorna som en gemensam regional prioritering.
I Östra Nyland var antalet personer över 70 år 17 034 den 31.12.2024. Priset på halkskydd är cirka 12 euro. I detta fall är startkostnaden för att dela ut halkskyddshinder cirka 204 400 euro. Välfärdsområdet inledde genomförandet av förändringsprogrammet i januari 2024. Syftet med förändringsprogrammet är att minska kostnaderna och balansera välfärdsområdets ekonomiska situation. Inga pengar har reserverats för inköp av halkskydd för 2025. I produktivitetsprogrammet har också ett stort antal åtgärder fastställts, av vilka en del också gäller främjande av välfärd och hälsa.
Enligt 6 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård är kommunerna skyldiga att främja invånarnas välfärd och hälsa. Kommunen har huvudansvaret för att främja välfärd och hälsa till den del uppgiften har anknytning till kommunens övriga lagstadgade uppgifter. På motsvarande sätt ska välfärdsområdet enligt 7 § i samma lag främja invånarnas välfärd och hälsa.
Välfärdsområdet har huvudansvaret för att främja välfärd och hälsa till den del uppgiften anknyter till välfärdsområdets övriga lagstadgade uppgifter. I övrigt är det i första hand kommunerna som har ansvaret för att främja välfärd och hälsa. Välfärdsområdet ska främja välfärd och hälsa i samarbete med kommunerna inom sitt område och stödja dem med sin sakkunskap. Dessutom ska välfärdsområdet samarbeta för att främja välfärd och hälsa med andra offentliga aktörer, privata företag och allmännyttiga organisationer som främjar välfärd och hälsa i välfärdsområdet.
Inom social- och hälsovården är det viktigaste att regelbundet bedöma risken för fall och ta hänsyn till individuella faktorer, såsom fallhistoria, funktionsförmåga, sjukdomar, medicinering, näringsstatus osv. Välfärdsområdet satsar på många sätt på att förebygga fall och höftfrakturer, men i det rådande ekonomiska läget och bristen på bevis är det inte i första hand att dela halkskydd. Välfärdsområdet bör inte ta på sig nytt ansvar för verksamhet som en del av kommunerna i området redan sköter. Välfärdsområdet ansvarar för att förebygga fallolyckor med hjälp av verksamhetsmodeller inom social- och hälsovården, och kommunerna har sina egna lagstadgade skyldigheter för att främja välfärd, hälsa och säkerhet.
Beskrivning förslag
Social- och hälsovårdsdirektören:
Nämnden för ordnande av tjänster föreslår välfärdsområdesstyrelsen och vidare till välfärdsområdesfullmäktige att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.