Nämnden för utveckling och samarbete, möte 11-09-2024

Protokollet är granskat

§ 28 Regional plan för det förebyggande missbruksarbetet 2024-2025

IUHVADno-2024-3376

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
specialsakkunnig inom förebyggande arbete Laura Rosenberg, utvecklingsdirektör Katja Blomberg, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi 

Förebyggande missbruksarbete en del av den helhet som främjandet av hälsa och välfärd bildar samt en del av välfärdsområdets lagstadgade uppgifter (lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet (523/2015)). Välfärdsområdet ska sörja för de uppgifter som hör till det förebyggande missbruksarbetet inom social- och hälsovårdstjänsterna samt stödja kommunerna inom sitt område i genomförandet och utvecklandet av det förebyggande missbruksarbetet. På det förebyggande missbruksarbetet inom välfärdsområdet tillämpas dessutom vad som i 7 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) föreskrivs om främjande av hälsa och välfärd samt om därtill hörande planering och rapportering. 

Den regionala planen för det förebyggande missbruksarbetet har utarbetats sedan hösten 2023 och i den har de riksomfattande riktlinjerna, lagstiftningen, prioriteringarna i välfärdsplanen och det regionala läget beaktats. Den regionala planen för det förebyggande missbruksarbetet är en sammanställning av målen för det förebyggande missbruksarbetet i välfärdsområdet samt de åtgärder som välfärdsområdet vidtar för att målen ska uppfyllas. Man har i arbetet med den regionala planen för det förebyggande missbruksarbetet beaktat strategin för Östra Nylands välfärdsområde där det i visionen för strategin konstateras att välfärdsområdet utvecklar sin verksamhet i riktning mot mera förebyggande åtgärder och med sin verksamhet eftersträvar verkningsfullhet och bästa samt evidensbaserade verksamhetsrutiner. I den regionala välfärdsplanen, som 6.2.2024 antogs av välfärdsområdesstyrelsen, konstateras att andra lagstadgade och frivilliga planer som gäller hälsa och välfärd utgör komplement till den regionala välfärdsplanen. Planen för det förebyggande missbruksarbetet kompletterar välfärdsplanen och i samband med uppdateringen av välfärdsplanen kommer det förebyggande missbruksarbetet att vara en del av en omfattande välfärdsberättelse och välfärdsplan. 

Prioriteringsområde i planen för det förebyggande missbruksarbetet är: det förebyggande arbetet hör till oss alla. Prioriteringsområdet är ett uttryck för det förebyggande arbetets breda sektorsövergripande karaktär och utgör grund för kontaktytsarbetet med kommunerna, tredje sektorn och HUS. I anslutning till prioriteringsområdet har man fastställt målen, de åtgärder som främjar måluppfyllelse samt metoden för uppföljning. Dessa mål och åtgärder styr verkställandet av det förebyggande arbetet. Åtgärderna preciseras i kontaktytsarbetet tillsammans med kommunerna, organisationerna och HUS. 

Planen för det förebyggande missbruksarbetet har i april 2024 behandlats tillsammans med en multiprofessionell grupp med personer från social- och hälsovården och i Hyte-styrgruppen i juni 2024, och styrgruppen har godkänt målen och åtgärderna för det förebyggande missbruksarbetet. Planen för det förebyggande missbruksarbetet har presenterats vid organisationernas partnerskapsbord, och partnerskapsbordet har kommenterat den. Dessutom har planen skickats till påverkansorganen, som 17.5.2024–21.6.2024 hade möjlighet att kommentera planen. I såväl påverkansorganens som organisationernas kommentarer har man understrukit den oroväckande förbrukningen av alkohol och droger bland barn och unga. De medel som det förebyggande missbruksarbetet förfogar över bör inriktas på barn och unga, emellertid utan att försumma arbetet med att stödja välbefinnandet hos personer i arbetsför ålder och äldre personer eller identifiering av missbruk och spelande samt tidigt stöd. Dessa åtgärder bör planeras och genomföras tillsammans med kommunerna och organisationerna i regionen. Framdeles kommer man att samarbeta med kommunerna och organisationer då planen uppdateras. 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete förelägger välfärdsområdesstyrelsen och vidare välfärdsområdesfullmäktige bifogade regionala plan för det förebyggande missbruksarbetet 2024–2025 för godkännande som regional plan för det förebyggande missbruksarbetet 2024–2025. 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete förelade välfärdsområdesstyrelsen och vidare välfärdsområdesfullmäktige bifogade regionala plan för det förebyggande missbruksarbetet 2024–2025 för godkännande som regional plan för det förebyggande missbruksarbetet 2024–2025. 

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus efter behandlandet av detta ärende kl. 18.47-18.57.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).