Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma 2024-2025

IUHVADno-2024-3376

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
ehkäisevän työn erityisasiantuntija Laura Rosenberg, kehittämisjohtaja Katja Blomberg, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi 

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta sekä osa hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä (Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 24.4.2015/523). Hyvinvointialueen tulee huolehtia ehkäisevän päihdetyön tehtävistä sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä tukea alueensa kuntia ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa ja kehittämisessä. Hyvinvointialueen ehkäisevään päihdetyöhön sovelletaan lisäksi, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 7 §:ssä säädetään terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä sitä koskevasta suunnittelusta ja raportoinnista.  

Alueellista ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on laadittu syksystä 2023 alkaen valtakunnalliset linjaukset, lainsäädäntö, hyvinvointisuunnitelman painopisteet ja alueellinen tilanne huomioiden. Alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimet, joilla niihin pyritään. Alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelmassa on huomioitu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategia, jonka visiossa todetaan, että hyvinvointialue kehittää toimintaansa ennaltaehkäisevämpään suuntaan ja tavoittelee toiminnallaan vaikuttavuutta ja parhaita sekä näyttöön perustuvia toimintatapoja. Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa, jonka aluehallitus hyväksyi 6.2.2024 todetaan, että muut hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät lakisääteiset ja vapaaehtoiset suunnitelmat täydentävät osaltaan alueellista hyvinvointisuunnitelmaa. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma täydentää hyvinvointisuunnitelmaa ja hyvinvointisuunnitelman päivityksen yhteydessä ehkäisevä päihdetyö tulee olemaan osa laajaa hyvinvointikertomusta ja –suunnitelmaa.  

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman painopisteenä on: ehkäisevä työ kuuluu meille kaikille. Painopiste kuvaa ehkäisevän työn laajaa monialaisuutta ja luo pohjan yhdyspintatyölle kuntien, kolmannen sektorin ja HUS:n kanssa. Painopisteen kohdalle on määritelty tavoitteet ja niitä edistävät toimenpiteet sekä seurantatapa. Nämä tavoitteet ja toimenpiteet ohjaavat ehkäisevää työtä toimeenpanevaa työtä. Toimenpiteitä tarkennetaan yhdyspintatyössä yhdessä kuntien, järjestöjen ja HUS:n kanssa.   

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on käsitelty sosiaali- ja terveyspalveluista kootun moniammatillisen ryhmän kanssa huhtikuussa 2024 sekä HYTE-ohjausryhmässä kesäkuussa 2024 ja ohjausryhmä on hyväksynyt ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimenpiteet. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on esitelty järjestöjen kumppanuuspöydässä, ja kumppanuuspöytä on antanut siitä kommenttinsa. Lisäksi suunnitelma on ollut kommentoitavana myös vaikuttamistoimielimillä ajalla 17.5.2024-21.6.2024. Niin vaikuttamistoimielinten kuin myös järjestöjen kommenteissa on korostunut lasten ja nuorten huolta aiheuttava päihteidenkäyttö. Ehkäisevän päihdetyön keinoja tulee kohdentaa lapsiin ja nuoriin, unohtamatta kuitenkaan myös työikäisten ja ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemista, päihteiden ongelmakäytön ja pelaamisen tunnistamista ja varhaista tukea. Näitä toimia tulee suunnitella ja toteuttaa yhdessä alueen kuntien ja järjestöjen kanssa. Jatkossa suunnitelman päivittämisestä tehdään yhteistyötä kuntien ja järjestöjen kanssa.    

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025 hyväksymistä alueelliseksi ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaksi 2024–2025.  

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päätti esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025 hyväksymistä alueelliseksi ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaksi 2024–2025.  

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti kokoustauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 18.47-18.57.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.