Välfärdsområdesstyrelsen, möte 13-06-2024

Protokollet är granskat

§ 155 Överföringen av HUS-sammanslutningens verksamhet vid Borgå sjukhus palliativa centrum till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2025

IUHVADno-2024-2154

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör ​​(hälsovårdstjänster)
Matilda Eklund, jurist
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund och syfte

Hemsjukhuset tillhandahåller vård på sjukhusnivå i patientens eget hem, servicehem eller vårdhem då en läkare har bedömt att hemsjukvård är möjlig för patienten. Nylands välfärdsområden, Helsingfors och HUS har som mål att överföra organiseringsansvaret för hemsjukhusservicen till välfärdsområdet. Dessa tjänster har en stark koppling till primärvården och socialservicen, liksom till verksamheten vid det dygnet runt mobila sjukhuset, palliativa enheten och hemvården samt utvecklingen av dem som en helhet. Social- och hälsovårdsministeriet har gett en rekommendation om ordnandet av palliativ vård och vård i livets slutskede (Rekommendation om produktion av tjänster inom palliativ vård och förbättring av kvaliteten på palliativ vård i Finland SHM 2019:68), och i anknytning till den är avtalsparternas strategiska avsikter att genom samarbete samordna och säkerställa att den palliativa vården och vården i livets slutskede genomförs på ett bra sätt i Östra Nyland.

Överföringen av verksamheten från HUS-sammanslutningen till välfärdsområdet har beretts i samarbetsgrupperna för HUS-sammanslutningen och Östra Nylands välfärdsområde. Samarbetsgrupperna har varit underställda en gemensam styrgrupp. 

Den totala effekten av denna rörelseöverlåtelse är 2,66 miljoner euro.

Principbeslutet om överlåtelsen av rörelse har behandlats och godkänts på samarbetsmötet för Nylands välfärdsområdesdirektörer och HUS-sammanslutningens ledning i juni 2023 och i styrgruppen för Östra Nylands välfärdsområde och HUS-sammanslutningen den 17 april 2024.

Innehållet i den verksamheten som övergår

Den verksamhet som överlåts utgörs av HUS-sammanslutningens palliativa centrum vid Borgå sjukhus och den omfattar det regionala mobila sjukhuset, palliativa polikliniken samt verksamheten för det palliativa centrumets konsultationsteam och tillgångsposter i anknytning till dem, avtal samt personal i den omfattning som anges i avtalet om överlåtelse av rörelse och dess bilagor.    

Borgå sjukhus palliativa centrum överförs genom en överlåtelse av rörelse till Östra Nylands välfärdsområde den 1 januari 2025.

För att tillhandahålla regional högklassig palliativ vård kom avtalsparterna överens om att Östra Nylands välfärdsområde i enlighet med det som avtalats i detta dokument ger HUS-sammanslutningen de resurser för palliativ kompetens och den palliativa konsultationsverksamhet som Borgå sjukhus behöver från och med överlåtelsedagen för den Tjänsteverksamhet som övergår i rörelseöverlåtelsen den 1 januari 2025. I princip ordnar HUS vårdavdelningsverksamhet på specialnivå vid Borgå sjukhus på motsvarande sätt och i den omfattning som vid undertecknandet av avtalet, det vill säga två vårdplatser i anslutning till internmedicinska vårdavdelning 3 på Borgå sjukhus. HUS övriga patienter använder platserna i fråga då de inte upptas av palliativa patienter på specialnivå.

Avtal om överlåtelse av rörelse

Förhandlingar om överlåtelse av rörelse har förts mellan Östra Nylands välfärdsområde och HUS-sammanslutningen. I avtalet om överlåtelse av rörelse anges den tjänsteverksamhet som överförs, personalen som är föremål för överföringen, anläggningstillgångar, fordringar, skulder och tillgångar, ansvar och förpliktelser. Bokföringsvärdet på de anläggningstillgångar som övergår uppgår till 10 800 euro.

På grund av den tidtabell som verkställigheten av avtalet kräver är det nödvändigt att underteckna avtalet innan besluten av parternas behöriga organ vinner laga kraft. Enligt 148 § i lagen om välfärdsområden får ett beslut verkställas innan det har vunnit laga kraft. Verkställigheten av ett beslut får dock inte inledas, om begäran om omprövning eller anförande av besvär skulle bli meningslöst till följd av verkställigheten. För att trygga förutsättningarna enligt 148 § i lagen om välfärdsområden kommer man i avtalet överens att om det ena eller båda besluten upphävs genom ett lagakraftvunnet domstolsbeslut, förbinder sig avtalsparterna att vidta de åtgärder som behövs för att avsluta avtalets giltighet. Avtalsparterna förbinder sig också att medverka till att tjänsteverksamheten då kan fortsätta utan avbrott.

Bedömning av hälso- och välfärdseffekterna

Hemsjukhuset för välfärdsområdets kunder och tjänsterna i anknytning till det utgör i fortsättningen en helhet som bidrar till ökad likabehandling och underlättar utveckling av verksamheten. Målet är att flexibelt erbjuda vård på sjukhusnivå på patienternas bostadsort alltid då det är möjligt.

Överföring av personalen

I rörelseöverlåtelsen överförs totalt 26,5 personer (21 sjukskötare, 1 avdelningsskötare, 2 sjukskötare i reservpersonalen, 2 specialistläkare och en psykolog med 50 procent av full arbetstid).

I avtalshelheten om överlåtelse av rörelse ingår ett bilagedokument som gäller överlåtelse av personal och som behandlar överlåtelsens konsekvenser för personalens anställningsförhållande och ställning. 

Ställningen för den personal som överförs bestäms enligt lagstiftningen om överlåtelse av rörelse. På de arbetstagare som överförs tillämpas bestämmelserna om överlåtelse av rörelse i 1 kap. 10 § i arbetsavtalslagen och 25 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden (304/2003). På så sätt övergår HUS berörda personal som så kallade gamla arbetstagare till Östra Nylands välfärdsområde enligt principerna för överlåtelse av rörelse. De rättigheter och skyldigheter som arbetsgivaren har med anledning av anställningsförhållandet övergår till den nya arbetsgivaren. Överlåtelsen av rörelsen träder i kraft och verksamheten samt personalen övergår den 1 januari 2025.

Arbetstagarna övergår till Östra Nylands välfärdsområde till uppgifter som motsvarar deras tidigare uppgifter eller uppgifter på samma nivå med deras nuvarande yrkesbeteckningar, dock så att behoven att utveckla och ändra verksamheten beaktas i fråga om organiseringen av uppgifterna. Anställningsförhållandet för personer som övergår som visstidsanställda förblir i kraft tills den tidigare överenskomna tidsfristen löper ut.

Överlåtelsen av rörelse har inga konsekvenser för tillgodoseendet av patienternas språkliga rättigheter, eftersom samma personal har tillhandahållit tjänsten redan tidigare.

Samarbetsförfarande

Östra Nylands välfärdsområde och HUS-sammanslutningen har båda i enlighet med samarbetsplanen informerat och hört personalen som övergår. Personalens synpunkter har beaktats vid planeringen av rörelseöverlåtelsen. När överlåtelsen av rörelse har godkänts fortsätter informationen i båda parters beslutföra organ i form av samarbetsförfaranden och andra möten. Information om rörelseöverlåtelsen ges på Östra Nylands välfärdsområdes och HUS-sammanslutningens intranät.

De arbetstagare som ska överföras har hörts enligt samarbetslagen den 11 april 2024.

Överlåtelsen av rörelse har behandlats på det möte som HUS-sammanslutningens personalutskott höll den 22 maj 2024 och i resultatområdets samarbetskommitté den 25 april 2024.

Hyresavtal

HUS-sammanslutningen och välfärdsområdet tecknar i november 2024 hyresavtal för de lokaler som finns i HUS-sammanslutningens sjukhusfastighet i Borgå sjukhus. Hyresavtalet utgör ett villkor för att genomföra rörelseöverlåtelsen. Förvärvaren ansvarar för kostnaderna för ändringsarbeten som gjorts före rörelseöverlåtelsen på det sätt som avtalats i hyresavtalet. 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören

Nämnden för ordnande av tjänster föreslår välfärdsområdesstyrelsen att den 

  1. godkänner för undertecknande det avtal som presenteras i tilläggsmaterialet om överföring av HUS-sammanslutningens palliativa centrum i Borgå till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2025 enligt principerna för överlåtelse av rörelse
  2. ger verkställande direktören fullmakt att innan avtalen undertecknas godkänna eventuella senare ändringar och preciseringar av teknisk natur i avtalet om överlåtelse av rörelse och bilagorna till det.
  3. beslutar att justera protokollet för detta ärendes del vid sammanträdet.  

 

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt efter den tekniska korrigeringen att föreslå välfärdsområdesstyrelsen att den 

  1. godkänner för undertecknande det avtal som presenteras i tilläggsmaterialet om överföring av HUS-sammanslutningens palliativa centrum i Borgå till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2025 enligt principerna för överlåtelse av rörelse
  2. ger välfärdsområdesdirektören fullmakt att innan avtalen undertecknas godkänna eventuella senare ändringar och preciseringar av teknisk natur i avtalet om överlåtelse av rörelse och bilagorna till det.
  3. beslutar att justera protokollet för detta ärendes del vid sammanträdet.  

 

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Det antecknas i protokollet att nämndens medlem Juha Kittilä anlände till mötet under behandlingen av § 64 kl. 16.42.

Nämndens medlem Pehr Sveholm föreslog som en teknisk korrigering att i den svenskspråkiga versionen ändra i beslutsförslagets punkt 2 ordet "verkställande direktören" till "välfärdsområdesdirektören".

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Carita Schröder,​ ansvarsområdesdirektör ​​(hälsovårdstjänster)
Matilda Eklund,​ jurist
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen:

  1. godkänner för undertecknande det avtal som presenteras i tilläggsmaterialet om överföring av HUS-sammanslutningens palliativa centrum i Borgå till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2025 enligt principerna för överlåtelse av rörelse
  2. ger välfärdsområdesdirektören fullmakt att innan avtalen undertecknas godkänna eventuella senare ändringar och preciseringar av teknisk natur i avtalet om överlåtelse av rörelse och bilagorna till det.
  3. beslutar att justera protokollet för detta ärendes del vid sammanträdet.  

 

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen

  1. godkände för undertecknande det avtal som presenteras i tilläggsmaterialet om överföring av HUS-​sammanslutningens palliativa centrum i Borgå till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2025 enligt principerna för överlåtelse av rörelse
  2. gav välfärdsområdesdirektören fullmakt att innan avtalen undertecknas godkänna eventuella senare ändringar och preciseringar av teknisk natur i avtalet om överlåtelse av rörelse och bilagorna till det.
  3. beslutade att justera protokollet för detta ärendes del vid sammanträdet.  


Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).