Välfärdsområdesfullmäktige, möte 06-02-2024

Protokollet är granskat

§ 16 Östra Nylands välfärdsområdes regionala välfärdsberättelse och -plan 2023–2025

IUHVADno-2023-3377

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar: 
specialexperterna på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila och Malin Heikkinen, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi. 

Välfärdsområdet ska främja invånarnas hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av välfärdsområdet (7 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021)). Välfärdsområdet ska följa invånarnas levnadsförhållanden, hälsa och välfärd och de faktorer som påverkar dessa i varje område och inom varje befolkningsgrupp. 

Välfärdsberättelsen och -planen är ett generellt strategiskt dokument som innefattar en regional lägesbild och som beskriver de regionala strukturerna och samarbetspartnerna inom arbetet med att främja hälsa och välfärd. I välfärdsberättelsen ingår en välfärdsplanedel, eftersom arbetet med att främja hälsa och välfärd innefattar systematisk allokering av resurser. Uppgiftshelheter i välfärdsplanen är uppföljning av befolkningens hälsa och välfärd, fastställande av målsättningar och ansvarsinstanser, åtgärder för främjande av befolkningens hälsa och välfärd, uppföljning av åtgärder som vidtagits och förhandsbedömning av beslutens konsekvenser (7 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021). 

En gång per fullmäktigeperiod ska det utarbetas en omfattande regional välfärdsberättelse för fullmäktige om befolkningens hälsa och välfärd. Lägesbilden uppdateras årligen, och välfärdsområdesfullmäktige underrättas i form av en årsrapport. Den regionala välfärdsberättelsen och -planen upprättas av en ansvarsinstans för främjande av hälsa och välfärd som utsetts av välfärdsområdet (7 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021)). Det bestäms i 27 § i förvaltningsstadgan för välfärdsområdet att nämnden för utveckling och samarbete ska lägga fram ett förslag till välfärdsområdets välfärdsberättelse och -plan varje fullmäktigeperiod. 

I Östra Nylands välfärdsområdes första regionala välfärdsberättelse har man utnyttjat de indikatorer på minimiinformationsinnehåll som Institutet för hälsa och välfärd THL har tagit fram för välfärdsberättelser och -planer (förordningsutkast 3.10.2022) och som THL har berett för att underlätta välfärdsområdenas arbete. Förslaget gällande minimiinformationsinnehåll i välfärdsberättelser behandlas av social- och hälsovårdsministeriet i dess process för förordningsberedning. Jämförelse av indikatorer har gjorts i förhållande till genomsnittet i landet och välfärdsområdena i Nyland. I fråga om vissa indikatorer har man dessutom granskat situationen noggrannare med avseende på kommunerna i välfärdsområdet. Sådana indikatorsuppgifter som är oroväckande på regional nivå har lyfts fram för närmare granskning i välfärdsberättelsen. Detsamma gäller sådana indikatorer som beskriver regionens styrkor. Alla minimiinformationsindikatorer räknas upp i en bilaga till välfärdsberättelsen och -planen. 

Beredningen av den första regionala välfärdsberättelsen för Östra Nylands välfärdsområde inleddes i mars 2023 och den är giltig till slutet av år 2025. Kommentarer till den regionala välfärdsberättelsen har kommit in från välfärdsområdets äldreråd, välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning och välfärdsområdets ungdomsfullmäktige. Dessa kommentar föreligger som kompletterande material, och de har beaktats i välfärdsberättelsen. På basis av kommentarerna har man kompletterat välfärdsberättelsen bland annat med infallsvinklar som gäller tillgänglighet, nåbarhet och trygghet, preciserande indikatorer som gäller de äldre samt påpekanden som gäller tolkningen av resultatet av Enkäten Hälsa i skolan. Kommentarerna gäller också välfärdsplanen, som alltså ännu inte fanns med i det material som skulle kommenteras. Välfärdsberättelsen har också kommenterats av enheten för hälsofrämjande inom HUS. Välfärdsplanen har skickats för kommentarer till sotedirektören, professionsdirektörerna och ansvarsområdesdirektörerna. Nämnden för utveckling och samarbete har hållit en aftonskola om välfärdsberättelsen och om arbetet med främjande av hälsa och välfärd 1.6.2023. 

Möjliggörande av delaktighet har gjorts inom den ram som tidsplanen för beredningen och befintliga samarbetsstrukturer bestämmer (samarbetsavtalet mellan kommunerna och välfärdsområdet samt strukturerna för arbetet med att främja hälsa och välfärd). Framdeles ska möjliggörandet av delaktighet i arbetet med välfärdsberättelsen och -planen göras i större omfattning så att invånarna och organisationerna beaktas. Välfärdsplanen kompletteras genom de förhandlingar om arbetet med att främja hälsa och välfärd som mot slutet av år 2023 ska föras med kommunerna, organisationerna och HUS. 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören: 

Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att denna förelägger välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025. 

 

 

 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete beslutade återremittera Östra Nylands välfärdsområdes regionala välfärdsberättelse och välfärdsplan 2023–2025 för beredning.

Nämnden gav anvisningar om att tabellerna i välfärdsplanen innehållsmässigt borde öppnas i mera detaljerad textform och att man borde beakta kommunernas delaktighet i uppdateringen av välfärdsplanen.

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
specialexperterna på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila och Malin Heikkinen, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi

Bearbetningen av välfärdsberättelsen och -planen har fortsatt i enlighet med de anvisningar som 4.10.2023 getts av nämnden för utveckling och samarbete. Den regionala välfärdsplanen är en sammanställning av välfärdsområdets målsättningar med avseende på hälsa och välfärd samt de åtgärder genom vilka man strävar efter att nå målen. Man har i arbetet med den regionala välfärdsplanen beaktat strategin för Östra Nylands välfärdsområde där det i visionen för strategin konstateras att välfärdsområdet utvecklar sin verksamhet i riktning mot mera förebyggande åtgärder och med sin verksamhet eftersträvar verkningsfullhet och bästa samt evidensbaserade verksamhetsrutiner. Välfärdsplanen innefattar målsättningar och åtgärder som bygger på välfärdsberättelsen samt dessutom på regeringsprogrammet, HYTE-koefficientens prioriteringsområden, nationella rekommendationer och handböcker. Övriga lagstadgade och frivilliga planer med anknytning till hälsa och välfärd kompletterar för sin del den regionala välfärdsplanen. 

Välfärdsplanens prioriteringsområden har angetts på grundval av det som utifrån välfärdsberättelsens indikatorer vore viktigt att uppmärksamma i arbetet med att främja hälsa och välfärd inom Östra Nylands välfärdsområde. God hälsa, arbets- och funktionsförmåga, psykisk hälsa och hälsosamma levnadsvanor angavs som prioriteringsområden. Prioriteringsområdena behandlas i välfärdsplanen utgående från en indelning på basis av ålderssegmentering. För alla prioriteringsområdens vidkommande har man för varje ålderssegment angett målsättningar, åtgärder och god praxis som främjar dessa målsättningar samt indikatorer och uppföljningssätt för rapportering av situationen. Dessutom har man angett ansvarsinstanser och kontaktytor för arbetet med att uppfylla målen. Ansvarsinstanserna och kontaktytorna preciseras i samarbetsdiskussioner med kommunerna, tredje sektorn och HUS år 2024. 

Välfärdsplanen har behandlats tillsammans med ledningsgruppen för social- och hälsovårdsväsendet i november och december 2023. Ledningsgruppen för social- och hälsovårdsväsendet har godkänt välfärdsplanens mål och åtgärder. HUS:s enhet för främjande av hälsa har kompletterat välfärdsplanen i fråga om de målsättningar där HUS är samarbetspartner. Det har inte varit möjligt att bearbeta välfärdsplanen eller skicka den till kommunerna i Östra Nyland för kommentarer, eftersom det strategiska samarbetsavtalet godkändes först 14.11.2023. Dessutom har det interna samarbetet inom välfärdsområdet förutsatt att frågor slås fast och preciseras innan kontaktytorna kan involveras. I genomförandet av planen ska man engagera kommunerna, organisationer och HUS när man kommer igång med samarbetsgrupperna och -nätverken. Framdeles kommer man att samarbeta med kommunerna och organisationer då välfärdsplanen uppdateras. Avtalet om strategiskt samarbete mellan välfärdsområdet och kommunerna godkändes i Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige 14.11.2023. 

Beslutsförslag

Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att denna förelägger välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025. 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete beslutade att föreslå för välfärdsområdesstyrelsen att denna förelägger välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025. Dessutom ansåg nämnden att tillgänglighetskravet kommer att kräva ytterligare förbättring av textens tydlighet under de kommande åren och effektivare korrekturläsning på ett mer övergripande sätt än denna gång. 

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 18.35–18.42.

Ledamoten Mikko Nieminen lade, understödd av Mari Lotila, fram ett tilläggsförslag till beslutsförslaget:

"Dessutom anser nämnden att tillgänglighetskravet kommer att kräva ytterligare förbättring av textens tydlighet under de kommande åren och effektivare korrekturläsning på ett mer övergripande sätt än denna gång." 

Förslaget understöddes enhälligt.

 

 

 

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
specialexperterna på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila och Malin Heikkinen,
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet, att välfärdsområdets fullmäktigeordförande Heikki Vestman anlände till mötet under behandlingen av detta ärende, kl. 18.07.

Utvecklingsdirektör Katja Blomberg och specialsakkunnig Minna Mattila presenterade välfärdsberättelsen och -planen.

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
specialexperterna på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila och Malin Heikkinen,
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025 för godkännande som regional välfärdsberättelse och -plan 2023–2025.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade godkänna den bifogade regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025.

Möte hantering

Utvecklingsdirektör Katja Blomberg och specialsakkunniga inom främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila presenterade den regionala välfärdsberättelsen och -planen 2023–2025.


Sökande av ändring

Besvärsanvisning (Välfärdsområdesbesvär)

Ändring kan sökas skriftligt genom välfärdsområdesbesvär.

Besvärstid

Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Besvären ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast under besvärstidens sista dag innan besvärsmyndigheten stänger. En part anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje (3) dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas. En medlemskommun och en kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet. Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i oriktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
  • beslutet annars strider mot lag

 

Den som anför besvär ska presentera besvärsgrunderna innan besvärstiden löper ut.

Besvärsmyndighet

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors

helsinki.hao(at)oikeus.fi

Obs, när du skickar e-post, ersätt at med @.

Besvär kan också anföras hos förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form. I besvären ska följande anges:

  1. det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet),
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena),
  3. grunderna för yrkandena,
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

 

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också den personens kontaktuppgifter uppges. Om kontaktuppgifterna ändras medan besvären är anhängiga, ska de nya uppgifterna meddelas förvaltningsdomstolen utan dröjsmål. I besvären ska också uppges postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvären ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning,
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa,
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Rättegångsavgift

Hos den som inleder ett ärende som gäller ändringssökande tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos: E-postadressen: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Öppettider för registraturen: mån – fre kl. 9.00-15.00