Välfärdsområdesfullmäktige, möte 06-02-2024

Protokollet är granskat

§ 18 Svar på motion inlämnad av ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige: Lättläst språk som servicespråk vid Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-675

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: kommunikationsdirektör Mika Kosunen,
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

SDP:s fullmäktigegrupp lämnade 1.11.2022 in en motion där de föreslår att Östra Nylands välfärdsområde ska införa lättläst språk som möjligt servicespråk, utöver finska och svenska. I motionen konstateras att lättläst språk är en mer lättförståelig form av finska och svenska, och att det är avsett för personer med svårigheter att läsa eller förstå allmänspråk. Lättläst språk innebär att språket förenklas till sitt innehåll, sin terminologi och sin struktur. Enligt de som lämnat in motionen skulle användningen av lättläst språk som ett av välfärdsområdets servicespråk effektivera servicestigarna, föra med sig besparingar och förbättra invånarnas livskvalitet.

Kommunikationsavdelningen har berett följande svar på motionen:
Kommunikationsavdelningen som verkar inom Östra Nylands välfärdsområdes koncern- och strategitjänster ansvarar bland annat för välfärdsområdets primära kanal för kommunikation, webbtjänsten. Webbtjänsten är en port till information om välfärdsområdets tjänster och annan verksamhet. Målet är att vi i webbtjänsten, som i all annan kommunikation, använder ett gott och klart allmänspråk.

Klart och gott allmänspråk är dock inte samma som lättläst språk, och i välfärdsområdets principer för kommunikation konstateras att ’’vi främjar i mån av möjlighet kommunikationstjänsternas tillgänglighet också på lättläst språk’’ (översättning). Dessutom konstateras att ’’alla bör ha möjligheten att få information om välfärdsområdets tjänster, verksamhet och beslutsfattande. Mottagarens egenskaper, funktionsnedsättningar, förmågor eller kunnande kan dock påverka i vilken grad personen förstår meddelandet. Välfärdsområdet bör se till att kommunikationen når mottagarna oberoende av möjliga begränsningar.’’

Det som anges ovan är i linje med 34 § i lagen om välfärdsområden: ’’I kommunikationen ska det användas ett sakligt, klart och begripligt språk och olika invånargruppers behov ska beaktas. Kommunikationen ska ske med tillgängliga metoder.’’

Välfärdsområdets kommunikationsavdelning har på gång ett projekt där målet är att omarbeta de ’’statiska’’ serviceinnehållen så att de finns även på lättläst finska och svenska. Målet är att projektet slutförs under 2024.

En person inom kommunikationsenheten utbildas också till sakkunnig inom lättläst språk, så att hen kan stöda de andra kommunikatörerna i ärenden som rör lättläst språk.

Det är inte möjligt att införa och upprätthålla lättläst språk som servicespråk i bredare utsträckning än det som beskrivs ovan inom ramen för nuvarande resurser.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar det ovan nämnda svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar det ovan nämnda svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: kommunikationsdirektör Mika Kosunen, 
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar det ovan nämnda svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige antecknade för kännedom ovanstående som svar på fullmäktigemotionen och konstaterade att motionen är slutbehandlad.


Sökande av ändring

Besvärsförbud, fullmäktige

Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 141 § i lagen om välfärdsområden, begäran om omprövning inte framställas eller välfärdsområdesbesvär anföras över beslutet.