Nämnden för utveckling och samarbete, möte 06-03-2024

Protokollet är granskat

§ 14 Inledande av ansökningsprocessen för välfärdsområdets organisationsbidrag 2024

IUHVADno-2024-713

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
sakkunnig inom delaktighet Nanna Kostiainen, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan beslutar nämnden för utveckling och samarbete om principer och praxis för beviljande av allmänna bidrag och om utdelningen av dem inom ramen för anslagen.  

Nämnden har på sitt möte 3.5.2023 beslutat om principerna för beviljande av organisationsbidrag och bidragens poängsättningsanvisningar. Enligt principerna för beviljande av organisationsbidrag beviljar välfärdsområdet bidrag inom ramen för sina budgetanslag. År 2023 bör bidraget användas inom ett år från bidragets beviljande. Bidrag beviljas en gång om året och bidrag bör från och med 2024 användas inom det år som bidraget beviljades.  

Välfärdsområdet och områdets kommuner har diskuterat organisationsbidragens ansökningstider och beviljande under februari 2024. Under mötet kartlade man risken för att någon organisation på grundval av principerna för beviljande varken kunde få bidrag från kommunerna eller välfärdsområdet. Ansökningstiderna för bidrag från områdets kommuner faller tidsmässigt mellan mars-maj. På basen av diskussioner ansåg man det vettigt att välfärdsområdets bidragsansökan skulle ske i augusti. Om ansökningarna inte överlappar kan välfärdsområdet föra dialog med kommunerna innan det beviljar bidrag. Att kommunerna och välfärdsområdet har olika tider för bidragsansökan gör det lättare att skriva ansökan med tanke på små föreningars resurser. 

Den elektroniska ansökan för välfärdsområdets organisationsbidrag år 2024 är öppen under tiden 1.–31.8.2024. Ansökningen och processen för beviljande av organisationsbidrag följer det beslut som nämnden fattat 3.5.2023 om principerna för beviljande av organisationsbidrag och bidragens poängsättningsanvisningar, och därför bör principerna för beviljande uppdateras så att bidragen bör även i fortsättningen användas inom ett år från utdelningen.  

Ansökan om bidraget informeras brett på välfärdsområdet via olika kommunikationskanaler. Ett officiellt meddelande om öppnandet av ansökningsomgången för bidrag kommer att göras och publiceras på välfärdsområdets webbplats. Ett meddelande om att ansökan har öppnats skickas till lokala medier på finska och svenska, till välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige samt till kommunerna. Om ansökan om bidraget kommer även att annonseras på välfärdsområdets sociala mediekanaler.

Välfärdsområdet ordnar två frågestunder i augusti 2024 för de som ansöker om organisationsbidrag. Under tillfället svarar både specialsakkunnige inom delaktighet och specialexperterna på hälsa och välfärd på frågor om bidragsansökningar.  

Östra Nylands välfärdsområde har 100 000 € tillgängligt för organisations- och föreningsbidrag år 2024. 

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar om beviljande av organisationsbidrag på sitt möte i oktober. 

Beslutsförslag

Vik. utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar att ändra på de principer för beviljande av organisationsbidrag som nämnden godkände 3.5.2023 så att bidragen ska användas inom ett år från att de beviljades.  

Nämnden för utveckling och samarbete godkänner ansökningstiden för organisationsbidrag 1.-31.8.2024 och beslutar om beviljandet av organisationsbidrag i sitt möte i oktober. 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete beslutade att ändra på Principer för beviljande av organisationsunderstöd inom social- och hälsovårdsbranchen i Östra Nylands välfärdsområde, punkt 6 (Understödsanslag och användning av understöd), som nämnden godkände 3.5.2023, så att bidragen ska användas inom ett år från att de beviljades.  

Nämnden för utveckling och samarbete godkände ansökningstiden för organisationsbidrag 1.-31.8.2024 och beslutar om beviljandet av organisationsbidrag i sitt möte i oktober. 

 

Möte hantering

Föredragande ändrade på slutförslaget enligt följande:

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar att ändra på Principer för beviljande av organisationsunderstöd inom social- och hälsovårdsbranchen i Östra Nylands välfärdsområde, punkt 6 (Understödsanslag och användning av understöd), som nämnden godkände 3.5.2023, så att bidragen ska användas inom ett år från att de beviljades.  

Nämnden för utveckling och samarbete godkänner ansökningstiden för organisationsbidrag 1.-31.8.2024 och beslutar om beviljandet av organisationsbidrag i sitt möte i oktober. 


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.