Nämnden för utveckling och samarbete, möte 06-03-2024

Protokollet är granskat

§ 10 Genomförande av tillsynsbesök år 2023 enligt kvalitets- och tillsynsprogrammet

IUHVADno-2024-710

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
kvalitetschef Rebecca Sjöholm, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde leder nämnden för utveckling och samarbete strategin för patient- och klientsäkerheten samt främjar en enhetlig säkerhetskultur samt övervakar att kvalitetsstrategin för välfärdsområdes tjänster genomförs.  

År 2023 var prioriteringarna för tillsynen:

  • Planer för egenkontroll, deras aktualitet och genomförande 
  • Användning av servicesedlar  
  • Östra områdets social- och hälsovårdstjänster: personaldimensionering, ordnande av lagstadgade tjänster (tillgång till service, servicens kontinuitet, säkerhet, kvalitet och likvärdighet)  
  • Hemvård  
  • Personal, läkemedelsbehandling, service- och vårdplaner  
  • Tillgång till vård på hälsostationer och inom munhälsovården  
  • Verkställande av rådgivningsförordningen
  • Genomförande av personaldimensioneringen inom socialvården 
  • Tillräcklig mental- och missbrukarvård för unga 

 

I början av 2023 fokuserade tillsynen starkt på handledningen av och rådgivningen till serviceproducenter inom ramen för förebyggande tillsyn. De planmässiga tillsynsbesöken inleddes i augusti 2023 och genomfördes i huvudsak vid enheterna för serviceboende med heldygnsomsorg. Under perioden 21.8–31.12.2023 genomförde enheten för tillsyn och kvalitet tillsammans med ansvarsområden 75 planmässiga tillsynsbesök. Den kompetens som specialsakkunnig i klient- och patientsäkerheten och hygienskötaren har utnyttjades vid behov vid tillsynsbesök. Under år 2023 genomfördes sammanlagt 9 reaktiva tillsynsbesök.  

Tillsynsbesöken var omfattande och vid dem fästes uppmärksamhet till exempel vid säker läkemedelsbehandling, medicintekniska produkter, vård- och rehabiliteringsplaner, klienternas och patienternas rättigheter, personal (dimensionering, kompetens), registrering samt lokaler.  

I kvalitets- och egenkontrollprogrammet konstateras det att välfärdsområdet offentliggör de offentliga tillsynsuppgifterna och verksamhetsberättelsen på välfärdsområdets webbplats.  

Beslutsförslag

Vik. utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete antecknar för kännedom sammanställningen över tillsynsbesöken.

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete antecknade för kännedom sammanställningen över tillsynsbesöken.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.