Aluehallitus, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen vaativan tuen asiantuntijaryhmä

IUHVADno-2023-147

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi, ilona.koskenniemi(at)itauusimaa.fi

 

Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 23 § (609/2022) toteaa, että erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten hyvinvointialueella on vaativan tuen asiantuntijaryhmä. Vastaavan sisältöinen säännös on myös esityksessä uudeksi vammaispalvelulaiksi (HE191/2022) ja siihen liittyvässä esityksessä kehitysvammalain muuttamisesta sekä hallituksen esityksessä (HE312/2022) laiksi kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamisesta. Asiantuntijaryhmässä tulee olla vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa siten, että siinä on edustettuna lääketieteellinen, kasvatustieteellinen (HE191/2022, HE312/2022 psykologian) ja sosiaalihuollollinen (HE191/2022, HE312/2022 sosiaalityön) asiantuntemus.

Erityishuollon antamisesta ja lopettamisesta päättää hyvinvointialueen vaativan tuen asiantuntijaryhmä, jollei hyvinvointialueen hallintosäännössä toisin määrätä. Päätöksiä tekevää asiantuntijaryhmää tarvitaan silloin, kun henkilö tulee voida määrätä tahdosta riippumattomaan tutkimukseen, hoitoon tai huolenpitoon ja kun tulee lopettaa tahdosta riippumaton hoito tai huolenpito.

Lisäksi hyvinvointialueella tulee olla muita asiantuntijaryhmiä, jotka tukevat toimintayksiköitä asiakkaan itsenäisen suoriutumisen ja itsemääräämisoikeuden tukemisessa ja seuraavat ja arvioivat rajoitustoimenpiteiden käyttöä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen omassa palvelutuotannossa toimii yksiköiden tukena yhteinen vaativan tuen asiantuntijaryhmä ja sen lisäksi tarvittaessa muita asiantuntijaryhmiä. Päätöksiä tekevän asiantuntijaryhmän ja muun asiantuntijaryhmän eriyttäminen on kehitysvammaisen henkilön oikeusturvan kannalta tärkeää erityisesti tahdosta riippumattomassa erityishuollossa.

Eteva kuntayhtymä on tehnyt erityishuollon tahdosta riippumattoman tutkimuksen, hoidon ja huolenpidon päätökset Itä-Uudenmaan  kuntien asiakkaiden osalta. Hyvinvointialueuudistuksen valmistelun yhteydessä on päätetty, että Eteva kuntayhtymän lakkautuessa 1.1.2023 alkaen erityisen vaativat kriisi- ja tukikeskuspalvelut sekä vaativat asiantuntijapalvelut keskitetään liikkeenluovutuksella HUSyhtymään. Tällä turvataan kehitysvammaisten tarvitsemien erityisen vaativien palvelujen saatavuus ja asiantuntemus koko HUSin alueella jatkossakin. Voimassa oleva lainsäädäntö edellyttää, että päätöksiä tekevä vaativan tuen asiantuntijaryhmä on hyvinvointialueella. Tästä johtuen on valmisteltu toimintamallia, jossa HUS-yhtymän viranhaltijat (3) ja työntekijät (2) toimivat osa-aikaisesti hyvinvointialueella ja osallistuvat hyvinvointialueen päätöksiä tekevään asiantuntijaryhmään. Lisäksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen päätöksiä tekevään asiantuntijaryhmään osallistuvat vammaispalvelujen asiakasohjauksen johtava sosiaalityöntekijä tai muu sosiaalityön edustaja sekä muita tarvittavia ammattihenkilöitä. Toimintamallilla turvataan päätöksenteon asiantuntemus ja hyvinvointialueiden asukkaiden yhdenvertaisuus edelleen Eteva kuntayhtymän lakkautumisen jälkeen.

 

 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

 Aluehallitus päättää:

  1.  asettaa kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisen päätöksiä tekevän vaativan tuen asiantuntijaryhmän edellä esitetyn mukaisesti
  2.  päättää, että asiantuntijaryhmä toimii myös uudistuvan vammaislainsäädännön mukaisena vaativan moniammatillisen tuen päätöksiä tekevänä asiantuntijaryhmänä
  3.  valtuuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajan nimeämään asiantuntijaryhmän

 

Päätös

 Itä-Uudenmaan aluehallitus päätti yksimielisesti:

  1.  asettaa kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisen päätöksiä tekevän vaativan tuen asiantuntijaryhmän edellä esitetyn mukaisesti
  2.  päättää, että asiantuntijaryhmä toimii myös uudistuvan vammaislainsäädännön mukaisena vaativan moniammatillisen tuen päätöksiä tekevänä asiantuntijaryhmänä
  3.  valtuuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajan nimeämään asiantuntijaryhmän

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.