Aluehallitus, kokous 12.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston valinta toimikaudeksi 2022-2025

IUHVADno-2023-12

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: hallintolakimies Tomas Määttä, to­mas.maatta@itauusimaa.fi

Hyvinvointialuelaissa (611/2021) säädetään hyvinvointialueen asukkaiden osal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suu­den yhdeksi muodoksi vaikuttamistoimielinten asettaminen. Hy­vin­voin­ti­alue­lain 32 §:n mukaan aluehallituksen tulee asettaa nuo­ri­so­val­tuus­to tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väes­tön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hy­vin­voin­ti­alu­een vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osal­lis­tu­mis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hy­vin­voin­ti­alu­een vammaisneuvosto.

Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vai­kut­ta­mis­toi­mi­elin­ten jäsenistä siten, että kustakin vai­kut­ta­mis­toi­mi­eli­mes­tä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vai­kut­ta­mis­toi­mi­eli­miin voidaan valita muita henkilöitä.

Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suun­nit­te­luun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joil­la on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja hei­dän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tu­lee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hy­vin­voin­ti­alu­eel­la.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 15 §:n mukaan vammaisneuvoston toi­min­ta­sään­nön hyväksyy aluehallitus, joka asettaa nuorisovaltuuston valtuustokaudeksi. Toimintasäännössä todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut teh­tä­vät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toi­min­ta­käy­tän­nöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toi­min­ta­suun­ni­tel­man laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen se­kä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimen kanssa.

Aluehallitus päätti 7.4.2022 § 43 pyytää 30.4.2022 mennessä kuntien vaikuttamistoimielimiltä yh­den tai enintään kaksi ehdokasta hyvinvointialueen vai­kut­ta­mis­toi­mi­eli­miin vanhusneuvostoon, vammaisneuvostoon ja nuo­ri­so­val­tuus­toon. Ehdotukset nimettävistä henkilöistä pyydettiin toi­mit­ta­maan 30.4.2022 mennessä. Kaikkia ehdotuksia ei saatu mää­rä­ai­kaan mennessä ja nimeämispyyntö uusittiin. Askolan kunta ei ilmoittanut ehdokkaita nuorisovaltuustoon.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus nimeää seuraavat henkilöt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jä­se­nik­si toimikaudeksi 2022–2025:

  • Ville Yrjölä, Loviisa
  • Samuel Kauppi, Loviisa
  • Ahti Pokkinen, Sipoo
  • Tristan Lindholm, Sipoo
  • Maria Boman, Porvoo
  • Ronja Flykt, Porvoo
  • Mia Ceder, Lapinjärvi
  • Tia Åhl, Myrskylä
  • Arttu Mikkola, Pukkila

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti nimetä seuraavat henkilöt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jä­se­nik­si toimikaudeksi 2022–2025:

  • Ville Yrjölä, Loviisa
  • Samuel Kauppi, Loviisa
  • Ahti Pokkinen, Sipoo
  • Tristan Lindholm, Sipoo
  • Maria Boman, Porvoo
  • Ronja Flykt, Porvoo
  • Mia Ceder, Lapinjärvi
  • Tia Åhl, Myrskylä
  • Arttu Mikkola, Pukkila

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.