Tarkastuslautakunta, kokous 1.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Sidonnaisuusilmoitusten käsitteleminen

IUHVADno-2023-459

Perustelut

Hyvinvointialuelain 89 § mukaan tiettyjen hyvinvointialueen luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on tehtävä sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistään ja luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksista koskee aluehallituksen jäseniä, aluevaltuuston ja lautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia, hyvinvointialuejohtajaa sekä aluehallituksen ja lautakunnan esittelijää. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on tehtäväänsä valittu. Henkilön on myös viivytyksettä ilmoitettava sidonnaisuuksissa tapahtuneet muutokset.

Sidonnaisuusilmoitus tehdään tarkastuslautakunnalle, joka valvoo ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset aluevaltuuston tiedoksi.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvan luottamustoimen tai tehtävän päättyessä henkilöä koskevat tiedot on poistettava rekisteristä ja tietoverkosta.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön ja hyvinvointialuelain 125 §:n mukaan tarkastuslautakunta huolehtii ja valvoo sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista, saattaa sidonnaisuusilmoitukset tiedoksi aluevaltuustolle kerran vuodessa ja huolehtii sidonnaisuusrekisterin julkisten tietojen julkaisemisesta hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Tarkastuslautakunta voi tarvittaessa kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uuden ilmoituksen tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta. Hyväksytyt sidonnaisuusilmoitukset toimitetaan hyvinvointialueen hallinto- ja viestintäpalveluille julkaisua varten.

Tarkastuslautakunnan jäsenille toimitetaan sidonnaisuusilmoitukset sähköpostitse.

Ehdotus

Puheenjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta merkitsee tiedoksi ja käsittelee saapuneet sidonnaisuusilmoitukset sekä pyytää tarvittaessa ilmoitusvelvollisia täydentämään annettuja tietoja. Tarkastuslautakunta tekee päätöksen sidonnaisuusilmoitusten ottamisesta sidonnaisuusrekisteriin ja tietojen julkaisemisesta hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteluun. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta kehoittaa niitä, jotka eivät ole tehneet ilmoitusta tekemään sen mahdollisimman pikaisesti, myös viranhaltijalista tulee täydentää. 

 


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.