Perustelut
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätään tarkastuslautakunnan tehtävistä ja kokoonpanosta sekä tilintarkastuksesta seuraavasti:
11 § Tarkastuslautakunta
Tarkastuslautakunnassa on kolmetoista (13) jäsentä, joista aluevaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.
85 § Tarkastuslautakunnan kokoukset
Tilintarkastajalla on läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnan kokouksissa. Tilintarkastajalla ja lautakunnan määräämillä luottamushenkilöillä ja viranhaltijoilla on läsnäolovelvollisuus lautakunnan kokouksessa lautakunnan niin päättäessä.
Aluehallitus ei voi määrätä edustajaansa tarkastuslautakunnan kokouksiin. Tarkastuslautakunta määrää alaisensa viranhaltijan esittelijäksi.
Tarkastuslautakunta voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Kokousmenettelyssä noudatetaan muutoin 20 luvun määräyksiä.
86 § Tarkastuslautakunnan tehtävät, toimivalta ja raportointi
Tarkastuslautakunta huolehtii hyvinvointialuelaissa säädettyjen tehtävien mukaisesti hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämisestä, hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toimintaan ja talouteen kohdistuvasta tavoite-, tuloksellisuus- ja tarkoituksenmukaisuusarvioinnista sekä sidonnaisuusilmoitusten ilmoitusvelvollisuuden noudattamisen valvonnasta.
Tarkastuslautakunta tekee myös aluevaltuustolle esityksen siitä, voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja vastuuvapaus myöntää tilivelvollisille.
Sen lisäksi, mitä hyvinvointialuelain 125 §:ssä määrätään, tarkastuslautakunta:
- hyväksyy tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelman;
- seuraa tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista ja tilintarkastajan tehtävien suorittamista sekä tekee tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi;
- huolehtii, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa;
- tekee aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen, sekä Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävien yhteensovittamisesta tarkoituksenmukaisella tavalla;
- valvoo sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista, saattaa sidonnaisuusilmoitukset tiedoksi aluevaltuustolle kerran vuodessa ja huolehtii sidonnaisuusrekisterin julkisten tietojen julkaisemisesta hyvinvointialueen verkkosivuilla;
- on sidonnaisuusrekisterin rekisterinpitäjä sekä
- vastaa tiedottamisesta.
Tarkastuslautakunta tiedottaa ja raportoi tehtäviinsä liittyvistä asioista ensisijaisesti aluevaltuustolle. Muu tiedottaminen tapahtuu tarkastuslautakunnan päättämällä tavalla. Tiedotuksessa noudatetaan soveltuvin osin aluehallituksen hyväksymiä yleisiä ohjeita tiedottamisen periaatteista.
87 § Arviointikertomus ja tarkastuslautakunnan muu raportointi
Arvioinnin tulokset raportoidaan vuosittain aluevaltuustolle annettavassa arviointikertomuksessa. Ennen arviointikertomuksen valmistumista tarkastuslautakunta voi antaa aluevaltuustolle tarpeelliseksi katsomiaan selvityksiä.
Tarkastuslautakunta voi raportoida tilikauden aikana aluevaltuustolle myös muista merkittävistä havainnoista.
88 § Tilintarkastusyhteisön valinta
Tilintarkastusyhteisö voidaan valita enintään 6 tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten.
Tarkastuslautakunnan tehtävänä on kilpailuttaa tilintarkastusyhteisön valinta ja tehdä aluevaltuustolle ehdotus valittavasta tilintarkastusyhteisöstä sekä valvoa tilintarkastussopimuksen noudattamista.
89 § Tilintarkastajan tehtävät
Tilintarkastajan tehtävistä säädetään hyvinvointialuelain 127 §:ssä.
90 § Tarkastuslautakunnan antamat tehtävät
Tilintarkastaja voi ottaa tarkastuslautakunnalta toimeksiantoja käsiteltävien asioiden valmisteluun ja täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien suorittamisesta, mikäli ne eivät ole ristiriidassa julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan kanssa.
91 § Tilintarkastuskertomus ja muu raportointi
Tilintarkastuskertomuksesta säädetään hyvinvointialuelain 130 §:ssä. Tilintarkastaja ilmoittaa havaitsemistaan olennaisista epäkohdista viipymättä aluehallitukselle annettavassa tilintarkastuspöytäkirjassa. Tilintarkastuspöytäkirja annetaan tiedoksi tarkastuslautakunnalle. Tilintarkastaja raportoi tarkastussuunnitelman toteutumisesta ja tarkastushavainnoistaan tarkastuslautakunnan määräämällä tavalla.
Tarkastuslautakunta, 13 paikkaa
- Puheenjohtaja Silja Metsola KOK + KD (Kari Jahnsson KOK + KD)
- Varapuheenjohtaja Anna-Mari Eloranta SDP (Tero Aaltonen VAS)
- Hannu Ollikainen RKP (Martin Segerstråle RKP)
- Petra Paakkanen RKP (Malin Havila RKP)
- Johan Söderberg RKP (Björn Sundqvist RKP)
- Ari Oksanen KOK + KD (Hannele Luukkainen KOK + KD)
- Tiina Sinkkonen KOK + KD (Pirkko Parjanen KOK + KD)
- Eila Kohonen SDP (Auli Lehto-Tähtinen SDP)
- Marko Piirainen SDP (Mikko Valtonen SDP)
- Timo Raivio VIHR (Harri Lehtonen VIHR)
- Ilkka Sillanpää PS (Kari Pauloaho PS)
- Sonja Hällfors KESK (Lenita Niemelä KESK)
- Johanna Knoop LIIK (Sandra Riipi LIIK)
Ehdotus
Puheenjohtaja:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta käy keskustelua tehtävistään ja kokoonpanosta sekä tilintarkastuksesta.
Päätös
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti, että sihteeripalvelut sekä tilintarkastustoiminta ostetaan ulkopuolelta samalta taholta.