Aluevaltuusto, kokous 20.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätös

IUHVADno-2023-723

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: talousjohtaja Minna Sevón, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Vuoden 2022 toimintatuotot, 7,6 miljoonaa euroa, muodostuivat valtiolta saaduista avustuksista. Talousarviossa toimintatuottoja oli budjetoitu 8,3 miljoonan euron edestä, joten ne alittivat budjetoidun 0,6 miljoonalla eurolla eli 8 prosentilla. Vuoden 2021 toimintatuotot vajaalta puolelta vuodelta olivat 0,4 miljoonaa euroa.

Toimintakuluja kertyi vuonna 2022 7,6 miljoonaa euroa eli alitusta talousarvioon nähden muodostui 0,6 miljoonaa euroa. Saaduilla avustuksilla pystyttiin kattamaan toimintakulut täysin, ja osa saaduista avustuksista kirjattiin taseeseen kattamaan vuodelle 2023 siirtyneitä valmisteluaikaisia tietojärjestelmä- ja muita kustannuksia. Tilikaudella 2021 toimintakuluja kirjattiin 0,4 miljoonaa euroa.

Toimintakuluista valtaosa oli palveluostoja, joita syntyi 6,2 miljoonan edestä (81 % toimintakuluista). Palveluostot muodostuivat pääosin tietojärjestelmien rakentamiskustannuksista, kunnista ja kuntayhtymistä valmistelutyöhön vuokrattujen henkilöiden kustannuksista sekä kilpailutuksiin hankituista konsultointipalveluista. Hyvinvointialueelle palkattua henkilöstöä valmistelutyössä oli vuonna 2022 keskimäärin alle kymmenen henkilöä. Vuoden lopussa hyvinvointialueen palveluksessa oli yhteensä 16 henkilöä, joista 7 vakinaista aloitti vuoden jälkipuoliskolla. Henkilöstökuluihin sitoutui vuonna 2022 vajaat 1,2 miljoonaa euroa. Avustukset, 0,2 miljoonaa euroa, muodostuivat annetuista puoluetuista. Muut kulut, 0,1 miljoonaa euroa, ovat lähinnä vuokria.

Toimintakate oli 294,74 euroa. Rahoitustuottoja kertyi 272,43 ja rahoituskuluja -567,17 euroa, joten vuosikate päätyi 0,00 euroon.

Tilikaudella 2022 ei kirjattu poistoja ja arvonalentumisia, joten tulos päätyi 0,00 euroon. Koska varauksia ja muita tilinpäätössiirtoja ei kirjattu, tilikauden ylijäämäksi muodostui 0,00 euroa.

Investointimenot vuonna 2022 olivat 33 tuhatta euroa. Investointeja ei ollut budjetoitu vuodelle 2022. Valtiolta saatiin ennakkoon joulukuussa 2022 vuoden 2023 tammikuuhun kohdistuva rahoituserä 29,9 miljoonaa euroa. Rahavarat vuoden 2022 lopussa olivat 34,8 miljoonaa euroa. Taseeseen ei ole muodostunut omaa pääomaa, koska peruspääomaa ei ole eikä tilikausilta 2021 ja 2022 ole muodostunut ylijäämiä.

Hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet sekä hyvinvointialuejohtaja.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että tilikauden tulos 0,00 euroa ei anna aihetta tuloksen käsittelylle, ja että tilikauden ylijäämä 0,00 euroa siirretään taseen edellisten tilikausien yli-/ alijäämään,
  • todeta, että koska taseessa ei ole aikaisemmilta tilikausilta kertyneitä alijäämiä, esitystä talouden tasapainottamiseen ei tilikauden tuloksen perusteella tarvita,
  • valtuuttaa konserni- ja strategiapalveluiden talouspalvelut tekemään tilinpäätökseen teknisluonteisia korjauksia ja
  • allekirjoittaa tilinpäätöksen ja jättää sen tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saattaa tilinpäätöksen tarkastuksen jälkeen aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Tarkastuslautakunta 11.6. § 40 Tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja tilintarkastajan raportti vuodelta 2022

Hyvinvointialueesta annetun lain 130 §:n mukaan tilintarkastajan on annettava aluevaltuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollisille) myöntää vastuuvapaus

Hyvinvointialuelain 125 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on valmistella aluevaltuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. Tarkastuslautakunnan tulee arvioida, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet hyvinvointialueella ja hyvinvointialuekonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Aluehallitus on 30.3.2023 § 99 hyväksynyt ja allekirjoittanut tilinpäätöksen vuodelta 2022. Tilintarkastusyhteisö KPMG Julkistarkastus Oy on antanut tilintarkastuskertomuksen tilikaudelta 2022. Tarkastuslautakunta on esittänyt aluevaltuustolle, että se hyväksyy tilinpäätöksen vuodelta 2022 ja myöntää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tilivelvollisille vastuuvapauden tilikaudelta 1.1.-31.12.2022.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta:

Valtuusto

  • hyväksyy tilinpäätöksen vuodelta 2022,
  • päättää, että tilikauden tulos 0,00 euroa ei anna aihetta tuloksen käsittelylle, ja että tilikauden ylijäämä 0,00 euroa siirretään taseen edellisten tilikausien yli-/ alijäämään,
  • merkitsee tiedoksi tilikauden 2022 tilintarkastuskertomuksen ja
  • myöntää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tilivelvollisille vastuuvapauden tilikaudelta 1.1.-31.12.2022.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.