Aluehallitus, kokous 30.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätös

IUHVADno-2023-723

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: talousjohtaja Minna Sevón, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Vuoden 2022 toimintatuotot, 7,6 miljoonaa euroa, muodostuivat valtiolta saaduista avustuksista. Talousarviossa toimintatuottoja oli budjetoitu 8,3 miljoonan euron edestä, joten ne alittivat budjetoidun 0,6 miljoonalla eurolla eli 8 prosentilla. Vuoden 2021 toimintatuotot vajaalta puolelta vuodelta olivat 0,4 miljoonaa euroa.

Toimintakuluja kertyi vuonna 2022 7,6 miljoonaa euroa eli alitusta talousarvioon nähden muodostui 0,6 miljoonaa euroa. Saaduilla avustuksilla pystyttiin kattamaan toimintakulut täysin, ja osa saaduista avustuksista kirjattiin taseeseen kattamaan vuodelle 2023 siirtyneitä valmisteluaikaisia tietojärjestelmä- ja muita kustannuksia. Tilikaudella 2021 toimintakuluja kirjattiin 0,4 miljoonaa euroa.

Toimintakuluista valtaosa oli palveluostoja, joita syntyi 6,2 miljoonan edestä (81 % toimintakuluista). Palveluostot muodostuivat pääosin tietojärjestelmien rakentamiskustannuksista, kunnista ja kuntayhtymistä valmistelutyöhön vuokrattujen henkilöiden kustannuksista sekä kilpailutuksiin hankituista konsultointipalveluista. Hyvinvointialueelle palkattua henkilöstöä valmistelutyössä oli vuonna 2022 keskimäärin alle kymmenen henkilöä. Vuoden lopussa hyvinvointialueen palveluksessa oli yhteensä 16 henkilöä, joista 7 vakinaista aloitti vuoden jälkipuoliskolla. Henkilöstökuluihin sitoutui vuonna 2022 vajaat 1,2 miljoonaa euroa. Avustukset, 0,2 miljoonaa euroa, muodostuivat annetuista puoluetuista. Muut kulut, 0,1 miljoonaa euroa, ovat lähinnä vuokria.

Toimintakate oli 294,74 euroa. Rahoitustuottoja kertyi 272,43 ja rahoituskuluja -567,17 euroa, joten vuosikate päätyi 0,00 euroon.

Tilikaudella 2022 ei kirjattu poistoja ja arvonalentumisia, joten tulos päätyi 0,00 euroon. Koska varauksia ja muita tilinpäätössiirtoja ei kirjattu, tilikauden ylijäämäksi muodostui 0,00 euroa.

Investointimenot vuonna 2022 olivat 33 tuhatta euroa. Investointeja ei ollut budjetoitu vuodelle 2022. Valtiolta saatiin ennakkoon joulukuussa 2022 vuoden 2023 tammikuuhun kohdistuva rahoituserä 29,9 miljoonaa euroa. Rahavarat vuoden 2022 lopussa olivat 34,8 miljoonaa euroa. Taseeseen ei ole muodostunut omaa pääomaa, koska peruspääomaa ei ole eikä tilikausilta 2021 ja 2022 ole muodostunut ylijäämiä.

Hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet sekä hyvinvointialuejohtaja.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että tilikauden tulos 0,00 euroa ei anna aihetta tuloksen käsittelylle, ja että tilikauden ylijäämä 0,00 euroa siirretään taseen edellisten tilikausien yli-/ alijäämään,
  • todeta, että koska taseessa ei ole aikaisemmilta tilikausilta kertyneitä alijäämiä, esitystä talouden tasapainottamiseen ei tilikauden tuloksen perusteella tarvita,
  • valtuuttaa konserni- ja strategiapalveluiden talouspalvelut tekemään tilinpäätökseen teknisluonteisia korjauksia ja
  • allekirjoittaa tilinpäätöksen ja jättää sen tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saattaa tilinpäätöksen tarkastuksen jälkeen aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.