Aluehallitus, kokous 30.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Paikallinen virka- ja työehtosopimus lomarahan maksamisesta

IUHVADno-2023-695

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Pääsopimus mahdollistaa paikallisen virka- ja työehtosopimuksen tekemisen.

Paikallisella virka- ja työehtosopimuksella voidaan poiketa valtakunnallisen virka- ja työehtosopimuksen määräyksistä.

Ainoa rajoitus on, että paikallisella virka- ja työehtosopimuksella ei saa sopia pienemmästä peruspalkasta kuin mitä sopimusmääräyksissä on sovittu, ja että paikallisesti ei saa poiketa säännöllisen työajan keskimääräistä pituutta, vuosiloman pituutta ja sairaus- sekä äitiysvapaaetuuksia koskevista määräyksistä.

Paikallisen virka- ja työehtosopimuksen osapuolina ovat työnantaja sekä pääsopijajärjestö tai sen alayhdistys. Paikallisesta virka- ja työehtosopimuksesta käydään asianmukaiset neuvottelut osapuolten kesken. Neuvotteluosapuolina ovat ne tahot, jotka muutoinkin neuvottelevat palvelussuhdeasioista. Määräykset paikallisen virka- ja työehtosopimuksen tekemisestä ovat kunnallisen pääsopimuksen 13 §:ssä.

KT ja pääsopijajärjestöt ovat ohjeistaneet, että paikallinen virka- ja työehtosopimus ei tarvitse tullakseen voimaan palkansaajajärjestön keskustason päättävien elinten hyväksyntää. Paikalliset osapuolet ratkaisevat itse sopimuksen teon tarpeellisuuden. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 57 § 3 momentin mukaan toimivalta paikallisen virka- ja työehtosopimuksen tekemiseen on henkilöstöjohtajalla, kuitenkin siten, että mikäli paikallinen sopimus koskee koko henkilöstöä tai merkittävää osaa henkilöstöstä, toimivalta on aluehallituksella.

Neuvotteluosapuolet ovat neuvotelleet 17.2.2023 paikallisen virka- ja työehtosopimuksen lomarahan maksamisen ajankohdasta (liite 1). Neuvotteluosapuolet ovat yksimielisiä siitä, että lomaraha maksetaan 15.6. palkanmaksun yhteydessä. Järjestelyn toimivuus on varmistettu HPK Palvelut Oy:n kanssa. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää hyväksyä 17.2.2023 neuvotellun liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen lomarahan maksamisen ajankohdasta

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.