Aluevaltuusto, kokous 10.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelma

IUHVADno-2023-4145

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
vs hoitotyön johtaja Heidi Hovisilta
kehittämispäällikkö Ann-Sofie Nylund 
hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist 

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 26§ mukaan aluehallitus vastaa järjestämisvastuun toteutumisesta ja palveluverkkoselvityksen valmistelusta, seurannasta ja arvioinnista. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on valmistellut palveluverkkosuunnitelmaa virkatyönä osana muutosohjelmaa. Palveluverkkosuunnitelma on koostettu vastuualueiden tekemistä esityksistä hyvinvointialueen taloustilanne huomioiden. Tämän lisäksi Accenture Oy tuottaa taustamateriaalia palveluverkkoselvitystä varten.

Selvityksessä tarkastellaan palveluntuotannon nykytilaa ja tulevaisuutta, huomioiden käynnissä oleva muutosohjelma, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, palvelutoiminnan tehostaminen digitaalisilla ja liikkuvilla ratkaisuilla, kustannusvaikutukset sekä palvelustrategia. Accenturen tuottama materiaali sisältää palveluiden kysyntään nojaavan analyysityökalun sekä skenaariotarkastelun. Näissä on hyödynnetty Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ominaispiirteet, väestöennuste ja väestön sijoittuminen alueella, ikäjakauma, palveluverkon nykytila ja palvelun tarve. Tiedot selvitykseen on kerätty avoimista tietolähteistä ja niitä on täydennetty hyvinvointialueen tuottamilla tiedoilla.

Palveluverkkoselvityksen taustamateriaalin valmistelua on seurattu ohjausryhmässä, johon ovat kuuluneet hyvinvointialuejohtaja, sosiaali- ja terveysjohtaja, vastuualue- ja professiojohtajat, hallintojohtaja, kiinteistöpäällikkö, kehittämispäällikkö ja henkilöstön edustajat. Tämän lisäksi henkilöstö on osallistunut materiaalin tuottamiseen muun muassa Accenturen järjestämissä työpajatyöskentelyissä.

Palveluverkkoselvitys valmistuu marraskuun 2024 alussa ja sitä käsitellään aluehallituksessa seuraavan kerran 14.11.2024.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää, että

  1. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue pyytää lausuntoa liitteenä olevasta palveluverkkosuunnitelman luonnoksesta Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon kunnilta sekä hyvinvointialueen lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä. Lausuntoja pyydetään 7.11.2024 klo 16.00 mennessä.
  2. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille annetaan mahdollisuus kommentoida palveluverkkosuunnitelman luonnosta kahden viikon ajan avoimen verkkosivun välityksellä ajalla 30.9.–13.10.2024. 

Päätös

Aluehallitus päätti,​ että

  1. Itä-​Uudenmaan hyvinvointialue pyytää lausuntoa liitteenä olevasta palveluverkkosuunnitelman luonnoksesta Askolan,​ Lapinjärven,​ Loviisan,​ Myrskylän,​ Porvoon,​ Pukkilan ja Sipoon kunnilta sekä hyvinvointialueen lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä.
  2. Lausuntoja pyydetään 7.11.2024 klo 16.00 mennessä. Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille annetaan mahdollisuus kommentoida palveluverkkosuunnitelman luonnosta kahden viikon ajan avoimen verkkosivun välityksellä ajalla 30.9.–13.10.2024.


Asia tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että tämä asia käsiteltiin kokouksen viimeisenä asiana. Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että varapuheenjohtaja Riku Honkasalo, jäsen Kevin Servin sekä varajäsen Satu Lindgren poistuivat esteellisinä (yhteisöjäävi, kunnanhallituksen jäsen) kokouksesta ennen asian käsittelyä klo 20.02.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
vs hoitotyön johtaja Heidi Hovisilta
kehittämispäällikkö Ann-Sofie Nylund 
 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 26.9.2024 (§215 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelma) pyytää lausuntoa palveluverkkosuunnitelman luonnoksesta Askolan,​ Lapinjärven,​ Loviisan,​ Myrskylän,​ Porvoon,​ Pukkilan ja Sipoon kunnilta sekä hyvinvointialueen lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä.

Lausuntoja pyydettiin 7.11.2024 klo 16.00 mennessä. Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille annettiin mahdollisuus kommentoida palveluverkkosuunnitelman luonnosta kahden viikon ajan avoimen verkkosivun välityksellä ajalla 30.9.–13.10.2024.

Asukaskyselyyn tuli 851 vastausta, joista 40 % oli Askolasta ja Myrskylästä. Vähiten vastauksia saatiin Porvoosta (8 %). Henkilöstökyselyyn tuli vastauksia 67 kpl kaikilta sosiaali- ja terveyspalveluiden vastuualueilta sekä konserni- ja strategia palveluista. Palveluiden keskittämistä vastustaa 70 % kyselyyn vastanneista asukkaista, kun taas yli puolet kyselyyn vastanneesta henkilöstöstä kannattaa palveluiden keskittämistä. Asukkaille tärkeintä palveluverkon muutoksia tehdessä on palveluiden läheisyys. Asukkaat voisivat ajatella käyttävänsä digitaalisia palveluja ohjauksen ja neuvonnan välineenä. Henkilökunta taas nosti esiin huolen asukkaiden digitaidoista suurimpana esteenä. Asukaskyselyn perusteella Askolaa, Loviisaa, Porvoota ja Sipoota pidetään keskeisinä alueina, joihin sote-keskukset tulisi sijoittaa. Henkilöstökyselyn perusteella suurin osa vastaajista pitää nykyistä palveluverkkoa erittäin tai melko toimivana. Henkilöstökyselyyn vastanneista yli puolet kannattaa palveluiden keskittämistä ja etäpalvelujen lisäämistä.  

Kuntien ja toimielinten lausuntoja tuli määräaikaan mennessä yhteensä 17 taholta: Askolan kunnanhallitus ja vanhusneuvosto, Lapinjärven kunnanhallitus, Loviisan kaupunginhallitus ja vanhusneuvosto, Myrskylän kunnanhallitus, Porvoon kaupunginhallitus, Pukkilan kunnanhallitus ja vanhus- ja vammaisneuvosto, Sipoon kunnanhallitus, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, nuorisovaltuusto, palveluiden järjestämisen lautakunta, varautuminen ja turvallisuus -lautakunta, kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta sekä kansalliskielilautakunta. Näiden lisäksi toimitettiin yksi vetoomus henkilöstön taholta ja yhden lausunnon liitteenä oli henkilöstön edustajien kommenttikirjaus.

Askolan kunnanhallitus esittää lausunnossaan, että Palvelukeskus Mäntyrinnettä voidaan edelleen vuokrata hyvinvointialueelle vuoden 2026 alusta alkaen. Vuokrattavien tilojen määrää voidaan tarvittaessa hyvinvointialueen esityksestä supistaa. Lisäksi Askolan kunta edellyttää, että kunnan syyskuussa 2024 hyvinvointialueelle tekemä esitys uuden rakennettavan asumispalveluyksikön osalta käsitellään asianmukaisesti. Askolan kunta ei hyväksy ikääntyneiden asumispalveluiden lakkauttamista ja asukkaiden siirtelyä eri yksiköihin. Lisäksi Askolan kunta esittää suunnitelmissa olevan hyvinvointikeskuksen edistämistä viivytyksettä.

Askolan vanhusneuvosto vastustaa lausunnossaan Mäntyrinteen sulkemista.

Palvelukeskus Mäntyrinteen henkilökunta esittää vetoomuksessaan huolensa palveluiden heikentymisestä ja lakkauttamisesta.

Lapinjärven kunta vastustaa lausunnossaan palveluverkkouudistusta ja esittää, että jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa olisi palvelupiste, josta saisi ainakin hoitajavastaanoton, neuvolapalvelut, laboratoriopalvelut ja lääkärin vastaanottopalvelut ajanvarauksella sekä lääkärin suorittamat reseptin uusinnat.

Loviisan kaupunki pyytää lausunnossaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta kiinnittämään huomiota vaikutusten arvioinnin laajuuteen ja täydentämään sitä lain edellyttämälle tasolle. Loviisan kaupunki esittää, että nuorille suunnattuja mielenterveys- ja päihdepalveluja tulisi lisätä Loviisaan. Loviisan kaupunki perustaa kiinteistöyhtiön ja sitoutuu kuntalain mahdollistamalla tavalla pääomittamaan yhtiötä siten, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuokrakäytössä olevat kiinteistöt voidaan pitää tarkoituksenmukaisessa kunnossa niissä harjoitettavaan toimintaan nähden. Lisäksi Loviisan kaupunki pyytää Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta:

  • huomioimaan haavoittuvassa asemassa olevat sekä paljon palveluita tarvitsevat
  • huomioimaan ne väestöryhmät, joille digitaalisten palveluiden käyttö ei ole mahdollista tai joiden osaaminen ei palveluiden käyttöön riitä.
  • huomioimaan, että Loviisa on maantieteellisesti laaja alue ja Loviisan keskustan lisäksi liikkuvien palveluiden tarve on myös muun muassa Liljendalin, Pernajan ja Ruotsinpyhtään pitäjissä.
  • huomioimaan vaikutuksen arvioinnissa kattavammin vaikutukset maaseutuun ja alueellisesti elinvoimaan.
  • huomioimaan, miten turvataan palvelut mahdollisessa kriisitilanteessa sekä akuuteissa palvelutarpeissa, mikäli palveluita keskitetään entistä enemmän väestökeskittymiin.
  • lisäselvityksen siitä, miten ikäihmisten ja ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvien asema turvataan, jos terveyskeskussairaalapalvelut ja muistipoli eivät säily Loviisassa
  • huolehtimaan myös maahanmuuttajien tulkkauspalveluista.
  • kiinnittämään huomiota, miten suunnitelma Rosenkullan lakkauttamisesta vaikuttaa ikääntyneeseen väestöön ja maaseutuun.
  • kiinnittämään erityistä huomiota tammikuussa 2025 aloittavan työvoimaviranomaisen yhteistyön sujuvuuteen.
  • täydentämään vaikutusten arviointia lapsivaikutusten arvioinnilla ja osana sitä erityisesti arviointia nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen riittävyydestä ja saatavuudesta loviisalaisille nuorille nykytilanteessa ja vuosille 2025–2026.
  • täydentämään palveluverkon Loviisan kaupungin alueella olevien työikäisten sosiaalipalveluiden osalta (myös kuntouttava työtoiminta) huomioiden nykytilan sekä vuodet 2025–2026.


Loviisan vanhusneuvosto vastustaa Rosenkullan sulkemista.

Myrskylän kunnanhallitus edellyttää lausunnossaan, että aiempi tutkimustyö huomioidaan palveluverkkopäätöksiä tehtäessä, esitetylle ratkaisulle kerrotaan myös vaihtoehtoja ja hyvinvointialueen jäseniä kohdellaan tasapuolisesti myös palveluiden saavutettavuuden näkökulmasta.

Porvoon kaupunki toivoo tiiviimpää yhteistyötä hyvinvointialueen ja kaupungin oman palveluverkon suunnittelussa ja kehittämisessä sekä korostaa kiinteistöverkon kehittämisessä pitkäjänteistä yhteistyötä. Porvoon kaupunki haluaa myös korostaa, erityisesti Porvoon työllisyysalueen osalta, että pienempiin väestökeskittymiin tarpeen mukaiset liikkuvat ja jalkautuvat palvelut tulisi olla käytössä jo ennen kuin palveluverkkoa mahdollisesti karsitaan. Porvoon kaupunki toteaa lausunnossaan, että sen omistamia ja hyvinvointialueelle vuokrattavia tiloja ovat Näsin terveyskeskus ja keittiö (hyvinvointialueen materiaaleissa Porvoon sosiaali- ja terveysasema), Keskuspaloasema, tietyt palovarikot, öljyntorjuntavarikko, Kevätkummun neuvolatila, opiskeluhuollon tilat eri kouluilla (kuraattoripalvelut, psykologipalvelut, terveydenhuolto) ja yksi varastotila Ölstensissä. Yhtiöittämistä vaativat kiinteistöt ovat Näsin terveyskeskus ja Keskuspelastusasema. Muita kaupungin vuokraamia tiloja ei tarvitse yhtiöittää, mutta joista tietysti täytyy sopia, jos niiden vuokraamista halutaan jatkaa. Porvoon kaupunki katsoo, että Porvoossa tulisi kaikki kolme terveyskeskussairaalaosastoa säilyä ottaen huomioon kaupungin väestön ja palveluiden tarpeen. Porvoon kaupunki edellyttää, että palveluverkkosuunnittelun seuraavissa vaiheissa käydään tiivistä ja avointa vuoropuhelua kuntien kanssa hyvinkin ennakoivasti ennen päätöksentekoa. Porvoon kaupunki pitää erityisen tärkeänä, että uutta Hyvinvointikeskusta ryhdytään edistämään ripeästi.

Pukkilan kunnanhallitus viittaa lausunnossaan Myrskylän, Pukkilan ja Lapinjärven yhteiseen tiedotteeseen, joka on julkaistu 10.10.2024. Kunnanhallitus esittää, että mikäli palveluja kuitenkin leikataan, tulee se tehdä palveluja uudelleen muotoilemalla ja mahdollisesti supistamalla, mutta säilyttäen kuitenkin Pukkilassa viikoittaiset lähipalvelut.

Pukkilan vanhus- ja vammaisneuvosto katsoo kannanotossaan, että palvelut eivät tämän suunnitelman toteutuessa ole asiakaslähtöisiä, yhdenvertaisia ja alueellisesti kattavia. Kunnassa on säilytettävä asukkaiden peruspalvelut turvaava palvelupiste, jossa tarjotaan sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto sekä laboratorio- ja fysioterapiapalveluja. Vanhus- ja vammaisneuvosto vastustaa terveysasemapalvelujen lakkauttamista Pukkilassa.

Sipoon kunnanhallitus toteaa lausunnossaan, että IUHVA:n tulee tehdä tiivistä yhteistyötä kuntien kiinteistöistä ja kaavoituksesta vastaavien tahojen kanssa. Sipoon kunta / KKOY Jussaksentie 18 on valmistautunut toteuttamaan tarvittavat tilojen parannustehtävät. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarvitsemat parannustoimet voidaan myös toteuttaa muuttamatta rakennuksen vuokraa. Sipoon kunta on teettänyt kiinteistöstä arvonmäärityksen, jonka perusteella vuokraa voisi markkinaehtoisesti laskea enintään 6,6 %. Sipoon kunnan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen välillä on voimassa lukuisia vuokrasopimuksia. Kunta on valmis päättämään vuokrasopimukset Elsiessä, Ratatuvassa, Vävhultissa ja Tallbackassa. Kunta on valmis siirtämään sopimukset koskien Amiraalitie 4 ja Uutta pelastusasemaa Itä-Uusimaan hyvinvointialueelle. Sipoon kunta katsoo, ettei tällä hetkellä ole riittäviä perusteluja senioriasuntojen vuokrasopimuksen irtisanomiseen ja edellyttää, että Hyvinvointialue haluaa jatkaa neuvotteluita Sipoon kunnan kanssa Nikkilän senioriasumisen tulevaisuudesta huomioiden, että kunnalla on valmius tehdä jo aiemmin sovittuja korjauksia ja tarvittaessa vuokrankorjauksia jatkotoiminnan edellytysten täyttämiseksi.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto esittää lausunnossaan, että ennen leikkaustoimien hyväksymistä olisi niiden kansanterveystaloudelliset vaikutukset laskettu ja nämä tiedot avoinna kaikille. Laskelmat voitaisiin toteuttaa esimerkiksi ”asuttavuusindeksin” avulla.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvosto toivoo, että muistisairaiden ja elämän loppuvaiheessa olevien asukkaiden siirtoa vältetään. Vanhusneuvosto kaipaa selvitystä miksi oma palvelu on kallis, johtuuko vuokrasta, tilojen epäkäytännöllisyydestä, henkilökuntarakenteesta tai muista palveluista. Samoin kaivataan tarkempi selvitys rakennusten kunnosta.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaisneuvosto painottaa lausunnossaan oikeutta todelliseen kodinomaiseen asumiseen. Vammaisneuvosto esittää huolen siitä, että palveluverkon supistumisen myötä säästyvät tilakustannukset siirtyvät niin asiakkaiden kuin Kelan/yhteiskunnan kasvaviksi sote-matkakustannuksiksi.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kansalliskielilautakunta huomauttaa, että palveluverkkosuunnitelman vaikutusten arvioinnissa on käsitelty saavutettavuutta vain maantieteellisesti, ja pitää tätä näkökulmaa liian suppeana. Palvelujen saavutettavuuden takaaminen suomeksi ja ruotsiksi on erityisen tärkeää, kun ostopalveluiden mahdollinen käyttö voi heikentää ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta. Tietyt alueet ja tietyt väestöryhmät eivät saa yhdenvertaista kohtelua, jos ehdotetut palvelupisteet lakkautetaan. Lautakunta haluaa myös muistuttaa hyvinvointialueen kaksikielisyysohjelmasta. Kansalliskielilautakunta toteaa, että palveluverkostosuunnitelma ei saa heikentää ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta hyvinvointialueella suunnittelu- tai toteutusvaiheessa, vaan suunnitelman tulee vahvistaa kaksikielisten palvelujen tuotantoa. Lisäksi kansalliskielilautakunta korostaa, että myös viittomakieli on otettava huomioon.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta mainitsee, että palveluverkkosuunnitelman ensimmäinen luonnos ei sisällä säästölaskelmia tai yksittäisiä ennakkovaikutusten arviointeja ja korostaa,​ että säästölaskelmat ja konkreettiset,​ palveluihin kohdennetut ennakkovaikutusten arvioinnit tulee täydentää suunnitelman seuraavaan luonnokseen.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautuminen ja turvallisuus -lautakunta esittää lausuntonaan,​ että sillä ei ole lausuttavaa palveluverkkosuunnitelmasta pelastustoimen lakisääteisten palveluiden ja ensihoidon järjestämisen ja saavutettavuuden näkökulmasta. Lautakunta pitää palveluverkkosuunnitelmaa kattavasti laadittuna. Varautuminen ja turvallisuus -​lautakunta katsoo,​ että tulevaisuudessa palveluverkkosuunnitelmassa voisi myös olla mukana pelastustoimi ja pelastustoimen palvelut,​ jotta voitaisiin hyödyntää enemmän integraatiota palveluiden välillä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluiden järjestäminen- lautakunta ei ota kantaa yksittäisten toimipisteiden tulevaisuuteen, koska edustajien kannanotot poikkeavat toisistaan.

*******************

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue kiittää asukkaita ja henkilökuntaa kyselyyn vastaamisesta sekä kuntia ja vaikuttamistoimielimiä annetuista lausunnoista. Vastauksissa ja lausunnoissa esitetyt asiat tullaan mahdollisuuksien mukaan huomioimaan hyvinvointialueen palveluiden jatkokehittämisessä, mutta kaikkia ehdotettuja toimenpiteitä ei voida toteuttaa tämänhetkisessä taloustilanteessa.

Vaikutusten arviointia ehdotetuista muutoksista on tehty suunnitelmaluonnoksen valmistumisen jälkeen ja niitä hyödynnetään varsinaisen päätöksenteon yhteydessä. 

Kuntien vuokrasopimuksia koskevia neuvotteluja käydään kiinteistöpäällikön johdolla ja mahdollisesta optiovuoden käytöstä tehdään erilliset päätökset. Hyvinvointialueen kiinteistöstrategiassa on määritelty periaatteet vuokraamiselle; tilat vastaavat käyttötarvetta, tilat ovat hyvässä kunnossa tai vuokranantaja sitoutuu kunnostamaan tilat määräajassa. Lisäksi strategiassa on linjattu, että työnantajana hyvinvointialue tarjoaa työntekijöille toimivan ja viihtyisän työskentely-ympäristön. 

Jokaisessa kunnassa esitettiin sijaitsevan palvelupiste tai vähintään viikoittaiset palvelut. Tähän liittyen ratkaisuja etsitään mm. liikkuvista ja jalkautuvista palveluista. Yksittäiset palvelukokonaisuudet ja erityiset asiakasryhmät huomioidaan palveluverkkoa suunniteltaessa koko Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen näkökulmasta. Palveluverkkosuunnitelmaan tullaan jatkossa ottamaan mukaan pelastustoimi ja pelastustoimen palvelut,​ jotta integraatiota palveluiden välillä voidaan hyödyntää enemmän.

Vaikka strategian mukaisesti digipalveluja kehitetäänkin voimakkaasti, palvelua saa tarvittaessa myös kasvotusten. Digipalvelu tuo palveluvalikoimaan vaihtoehtoja. Samanaikaisesti myös ns. kivijalkapalveluiden toimintamalleja yhtenäistetään ja kehitetään.  Saavutettavuuden eteen tehdään jo nyt töitä, mm. selkokieliprojektin avulla.

Uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen on hyvinvointialueen intressissä ja yhteistyötä asian osalta tehdään tiiviisti HUS:n kanssa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on halukas tiivistämään yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa liittyen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön. Palveluverkkosuunnitelman tarkoituksena on saada Itä-Uudenmaan alueelle mahdollisimman optimaalinen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkko, huomioiden hyvinvointialueen taloudellinen tilanne, palvelutarve, palveluiden laatu, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus. Päätöksentekoa ohjaa myös käynnissä oleva hyvinvointialueen tuottavuusohjelma ja laadittava talousarvio.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus merkitsee tiedoksi palveluverkkosuunnitelmaan saadut kommentit ja lausunnot. Aluehallitus antaa ehdotuksensa aluevaltuustolle seuraavassa kokouksessaan 28.11.2024, jolloin myös esitetään säästölaskelmat ja konkreettiset,​ palveluihin kohdennetut ennakkovaikutusten arvioinnit.

Päätös

Aluehallitus merkitsi tiedoksi palveluverkkosuunnitelmaan saadut kommentit ja lausunnot. Aluehallitus antaa ehdotuksensa aluevaltuustolle seuraavassa kokouksessaan 28.11.2024, jolloin myös esitetään säästölaskelmat ja konkreettiset,​ palveluihin kohdennetut ennakkovaikutusten arvioinnit.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että tämä asia käsiteltiin kokouksen viimeisenä asiana. Ennen asian käsittelyä 1. varapuheenjohtaja Jorma Wiitakorpi, jäsenet Kaj Lindqvist ja Kevin Servin sekä valtuuston 1. varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen poistuivat kokouksesta esteellisinä, klo 21.23. Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana, klo 21.45.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
vs hoitotyön johtaja Heidi Hovisilta
kehittämispäällikkö Ann-​Sofie Nylund 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aluehallitus käsitteli ja merkitsi tiedoksi 14.11.2024 § 258 palveluverkkosuunnitelmaan saadut kommentit ja lausunnot. Samassa kokouksessa aluehallituksen puheenjohtaja luovutti hyvinvointialuejohtajalle Loviisan Rosenkullan säilymisen puolesta kerätyn nimilistan, jossa on 510 nimeä. Nimilista on lisätty palveluverkkosuunnitelman oheismateriaaliksi.  

Lausunnoista poimittiin keskeisiä nostoja, jotka liittyvät palveluverkkosuunnitelman talousvaikutuksiin, kiinteistöihin, asiakasryhmiin, henkilöstöön, digitalisaatioon ja palveluiden saatavuuteen. Jokaisessa lausunnossa esitettiin kysymyksiä, ehdotuksia, vaateita, toiveita tai lisäselvityspyyntöjä. Eniten nostettiin esiin vaikutuksen arvioinnin puuttuminen tai riittämättömyys. Lisäksi lausunnoissa kaivattiin vaihtoehtoja suunnitelmalle (yhteenveto lausunnoista on oheismateriaalina).

Alueen kunnilta on tullut esityksiä tilojen korjaamisesta tai uudisrakentamisesta. Hyvinvointialueista annetun lain (611/2021) 16 §:n 1 momentissa tarkoitettuja investointeja vastaavia sopimuksia ovat lisäksi muun muassa pitkäaikaiset toimitilojen vuokrasopimukset sekä muut sopimukset, joissa on kysymys sitoutumisesta useampaa vuotta koskevaan sopimukseen. Lainanottovaltuuden käytön näkökulmasta uusi investointi syö lainanottovaltuutta koko bruttomäärällään. Hyvinvointialue ei tässä taloudellisessa tilanteessa voi sitoutua investointeihin eikä uusiin pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Tilakannan tulee kuitenkin muotoutua palveluiden tarpeiden mukaisesti, missä ja miten paljon tiloja tarvitaan palvelujen tuottamiseen. Hyvinvointialueuudistus lähtee siitä, että hyvinvointialue järjestää koko alueen kattavat yhdenvertaiset palvelut, jolloin kuntarajoilla ei ole merkitystä.

Palveluverkkosuunnitelmaa on edellisen käsittelyn jälkeen päivitetty seuraavilta osin:

sivu 33: Päivitetty väestöennustenpäivityksen mukana tulleet muutokset: ikääntyneet lkm

sivu 40: Päivitetty väestöennusteen mukaan tulleet muutokset: lasten lkm

sivu 54: Muokattu lause kaksikielisyydestä

Palveluverkkosuunnitelman oheismateriaaliksi on lisäksi liitetty palveluihin kohdennetut ennakkovaikutusten arvioinnit.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää

  • ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan palveluverkkosuunnitelman sekä
  • todeta, että lopulliset palveluverkkopäätökset tehdään hallintosäännön mukaisin päätösvaltuuksin ja
  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan käynnistämään toimenpiteet suunnitelmassa esitettyjen muutosten jatkovalmistelun osalta.


Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti

  • ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan palveluverkkosuunnitelman tehtyine muutoksineen sekä
  • todeta, että lopulliset palveluverkkopäätökset tehdään hallintosäännön mukaisin päätösvaltuuksin ja
  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan käynnistämään toimenpiteet muutetussa suunnitelmassa esitettyjen muutosten jatkovalmistelun osalta.


Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Jäsen Bernhard Edgren ehdotti RKP-ryhmän puolesta ja jäsen Patrik Björkmanin kannattamana, että yksiköitä Rosenkulla, Suvituuli ja Suvirinne ei suljeta. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa RKP-ryhmän muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, pohjaehdotus voitti äänin 9 (Edgren, Eskola, Forsman, Hjelt, Riikonen, Kujala, Kahri, Perokorpi, Broman)  – 5 (Björkman, Henriksson, Railila, Baumgartner, Nylander). 


Jäsen Kristian Forsman ehdotti jäsen Arto Kujalan kannattamana, että Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan terveysasemia ei suljeta. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa Forsmanin muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, pohjaehdotus voitti äänin 12 (Björkman, Edgren, Eskola, Hjelt, Riikonen, Henriksson, Kahri, Perokorpi, Railila, Baumgartner, Broman, Nylander) – 2 (Forsman, Kujala). 


Varajäsen Lilli Kahri ehdotti jäsen Nea Hjeltin kannattamana, että lakkautettavista senioripalveluista poistetaan yksiköt Suvituuli ja Suvirinne. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa Kahrin muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, pohjaehdotus voitti äänin 7-7, puheenjohtajan äänen ratkaistessa Jaa (Björkman, Edgren, Eskola, Forsman, Perokorpi, Baumgartner, Nylander) – Ei (Hjelt, Riikonen, Kujala, Henriksson, Kahri, Railila, Broman). 


Jäsen Tapani Eskola ehdotti jäsen Jenna Perokorven kannattamana, että Näsin terveyskeskuksen sairaalaosastoa ei lakkauteta. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa Eskolan muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, pohjaehdotus voitti äänin 12 (Björkman, Edgren, Forsman, Hjelt, Riikonen, Kujala, Henriksson, Kahri, Railila, Baumgartner, Broman, Nylander)  – 2 (Eskola, Perokorpi). 


Jäsen Bernhard Edgren ehdotti RKP-ryhmän puolesta ja jäsen Patrik Björkmanin kannattamana, että Lapinjärven terveysasemaa ei suljeta. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa Edgrenin muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, muutosehdotus voitti äänin 7-7, puheenjohtajan äänen ratkaistessa: Ei (Björkman, Forsman, Kujala, Henriksson, Railila, Baumgartner, Nylander) – Jaa (Edgren, Eskola, Hjelt, Riikonen, Kahri, Perokorpi, Broman). 


Jäsen Kristian Forsman ehdotti, että yksiköitä Rosenkulla ja Mäntyrinne ei lakkauteta. Ehdotus ei saanut kannatusta ja raukesi kannattamattomana. 


Jäsen Nea Hjelt ehdotti jäsen Tapani Eskolan kannattamana seuraavan kirjauksen: Viranhaltijoiden tulee välittömästi selvittää, kuinka pystytään vähintään kerran viikossa tarjoamaan ”pienissä kunnissa” vähintään hoitajatason palvelut ja kuinka paljon näiden järjestäminen maksaa. 
Suoritetussa äänestyksessä, jossa Hjeltin muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei” ja pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa”, muutosehdotus voitti äänin 9 (Edgren, Eskola, Forsman, Hjelt, Riikonen, Kujala, Kahri, Perokorpi, Broman)  – 5 (Björkman, Henriksson, Railila, Baumgartner, Nylander). 


Pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman poistui kokouksesta klo 20.27 tämän asian käsittelyn jälkeen.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
vs hoitotyön johtaja Heidi Hovisilta
kehittämispäällikkö Ann-​Sofie Nylund 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Aluehallitus: 

Aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan palveluverkkosuunnitelman. 

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti hyväksyä liitteenä olevan palveluverkkosuunnitelman tehdyin muutoksin.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Heikki Vestman antoi valtuustoryhmille mahdollisuuden pitää ryhmäpuheenvuoroja.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Patrik Björkman esitti ryhmän puolesta seuraavat muutosehdotukset:

Muutosehdotus 1. sivu 2.  Palveluverkkosuunnitelman lähtökohdat, lisätään uusi kohta:

Vuonna 2025 hyvinvointialue teettää selvityksen markkinavuokran tasosta eri toimipisteissä ja käy tämän pohjalta neuvottelut vuokranantajien kanssa vuokratasosta vuodesta 2026 alkaen. 

Muutosehdotus 2. sivu 11 Terveysasemapalveluiden keskeiset palveluverkkosuunnitelman periaatteet vuosille 2024–2030

Kohta ”Pienissä väestökeskittymissä (n=3) tarjotaan tarpeenmukaisia liikkuvia tai jalkautuvia lähipalveluita.” – muutetaan muotoon: ”Pienissä väestökeskittymissä Lapinjärvellä, Myrskylässä ja Pukkilassa (n=3) tarjotaan tarpeenmukaisia kiertäviä terveyspalveluja sisältäen vähintään hoitajavastaanoton, näytteenoton ja neuvolapalvelut.”

Muutosehdotus 3. sivu 11: Terveysasemapalveluiden keskeiset palveluverkkosuunnitelman periaatteet vuosille 2024–2030

Kohdasta “Osa toiminnoista järjestetään keskitetysti (virka- aikainen päivystys, seulonnat, rokotukset, maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelu) riippumatta väestökeskittymän sosiaali- ja terveysaseman palvelulaajuudesta”, poistetaan sanat ”rokotukset” ja ”virka-aikainen päivystys”. 

Muutosehdotus 4. sivu 15 Otsikko muutetaan muotoon ”Supistettavat palvelut 2025–26” ja kalvo muutetaan seuraavanlaiseksi:

  • sarakkeen ”Lakkautettavat palvelukohteet” muutetaan muotoon ”Supistettavat palvelukohteet”
  • kohdan ”Lapinjärvi” oikean sarakkeen ”Loviisan sosiaali- ja terveysasema” muutetaan muotoon ” Kiertävä terveyspalvelu sekä Loviisan sosiaali- ja terveysasema”
  • kohdan ”Myrskylä” oikean sarakkeen ”Askolan sosiaali- ja terveysasema” muutetaan muotoon ”Kiertävä terveyspalvelu sekä Askolan sosiaali- ja terveysasema”
  • kohdan ”Pukkila” oikean sarakkeen ”Askolan sosiaali- ja terveysasema” muutetaan muotoon ”Kiertävä terveyspalvelu sekä Askolan sosiaali- ja terveysasema”


Muutosehdotus 5. sivu 31 Ikääntyneiden palveluiden keskeiset palveluverkkosuunnitelman periaatteet 2024–2030 lisätään uusi kohta:

Vuonna 2025 ei tehdä muutoksia palveluverkkoon. Rosenkullan, Mäntyrinteen, Suvituulen ja Suvirinteen sopimuksia jatketaan, edellyttäen että vuokranantajat suostuvat vuokrantarkistuksiin ja tarvittaviin tilojen korjauksiin. Neuvottelut vuokranantajien kanssa käydään 31.5.2025 mennessä.

Muutosehdotus 6. sivu 34 koko kalvo poistetaan. Esitettyjä toimia ei toteuteta.

Muutosehdotus 7. sivu 42. koko kalvo poistetaan. Esitettyjä toimia ei toteuteta. (esitys korvattu kalvolla 15.)

KOK+KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi kannatti ryhmän puolesta RKP-ryhmän ehdotuksia 1-7.

Valtuutettu Tapani Eskola kannatti SDP:n valtuustoryhmän puolesta RKP:n valtuustoryhmän ehdotuksia sivuilla 11 (2,3) ja 15 (4).

Lisäksi valtuutettu Eskola esitti, että terveyskeskuksen sairaalaosastoa ei lakkauteta (s. 27). (muutosehdotus 8)

Vihreiden valtuustoryhmä ei pitänyt ryhmäpuheenvuoroa tämän asian yhteydessä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Matti Jäppilä kannatti ryhmän puolesta RKP:n valtuustoryhmän ehdotuksia 1–7.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kristian Forsman kannatti ryhmän puolesta RKP:n valtuustoryhmän ehdotuksia 1–7.

Lisäksi valtuutettu Forsman kannatti Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esitystä (sivu 54 rivi 1).

LIIKE NYT -valtuustoryhmän puheenjohtaja Maria von Flittner piti ryhmäpuheenvuoron.

Itä-Uudenmaan hyvinvoinnin puolesta -valtuustoryhmän puheenjohtaja Markus Pietikäinen kannatti ryhmän puolesta RKP:n valtuustoryhmän ehdotukset 1–7.

Lisäksi valtuutettu Pietikäinen kannatti Eskolan esitystä siitä, että terveyskeskuksen sairaalaosastoa ei lakkauteta (s. 27).

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Mikko Nieminen kannatti ryhmän puolesta RKP:n valtuustoryhmän ehdotuksia 1–7.
Lisäksi varavaltuutettu Nieminen esitti seuraavaa muutosehdotusta (muutosesitys 9):

s. 54, rivi 1. Vaikutustenarviointi: asukkaat ja asiakkaat

Muutetaan kohta: "Sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät koko alueella hyvin saavutettaviksi, vaikka Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven sosiaali- ja terveysasemat suljetaan".

muotoon: "Sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät osalla aluetta aiempaa heikommin saavutettaviksi, mikäli Pukkilan, Myrskylän tai Lapinjärven sosiaali- ja terveysasemat suljetaan".

 Varavaltuutettu Lennu Sajomaa (PS) ehdotti, että Pukkilassa säilytetään lääkinnällinen kuntoutus. (sivu 23) (muutosehdotus 10).

Valtuutettu Jenna Perokorpi (SDP) kannatti valtuutettu Tapani Eskolan esitystä, että terveyskeskuksen sairaalaosastoa ei lakkauteta.

Valtuutettu Tero Suominen (KOK) kannatti RKP:n muutosesityksiä 1–7.

Valtuutettu Matti Pirhonen (KESK) kannatti varavaltuutettu Lennu Sajomaan esitystä Pukkilan lääkinnällisestä kuntoutuksesta.

Varavaltuutettu Mikko Nieminen (VAS) kannatti valtuutettu Eskolan esitystä sairaalaosastosta ja Sajomaan esitystä lääkinnällisestä kuntoutuksesta.

Valtuutettu Riku Honkasalo (KOK) kannatti RKP:n muutosesityksiä 1–7.
 

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana on tehty useita muutosesityksiä ja niitä on kannatettu. Äänestystavaksi puheenjohtaja esitti nimenhuutoa.

Muutosehdotus 2.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi aluevaltuuston hyväksyneen esityksen yksimielisesti.

Muutosehdotus 3.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että muutosesitystä ei voitu hyväksyä yksimielisesti, joten suoritettiin äänestys. Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja RKP:n muutosehdotusta 3. kannattavat äänestivät ”Ei”, ”Ei” voitti äänin 57-2. Äänestyspöytäkirja on liitteenä 2.

Muutosehdotus 4.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi aluevaltuuston hyväksyneen esityksen yksimielisesti.

Muutosehdotus 7.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi aluevaltuuston hyväksyneen esityksen yksimielisesti.

Muutosehdotus 1.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että muutosesitystä ei voitu hyväksyä yksimielisesti, joten suoritettiin äänestys. Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja RKP:n muutosehdotusta 1. kannattavat äänestivät ”Ei”, ”Ei” voitti äänin 51-6, 2 poissa. Äänestyspöytäkirja on liitteenä 3.

Muutosehdotus 5.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että muutosesitystä ei voitu hyväksyä yksimielisesti, joten suoritettiin äänestys. Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja RKP:n muutosehdotusta 5. kannattavat äänestivät ”Ei”, ”Ei” voitti äänin 51-8. Äänestyspöytäkirja on liitteenä 4.

Muutosehdotus 6.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi aluevaltuuston hyväksyneen esityksen yksimielisesti.

Muutosehdotus 8.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että muutosesitystä ei voitu hyväksyä yksimielisesti, joten suoritettiin äänestys. Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja Eskolan muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei”, ”Jaa” voitti äänin 46-13. Äänestyspöytäkirja on liitteenä 5.

Muutosehdotus 9.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi aluevaltuuston hyväksyneen esityksen yksimielisesti.

Muutosehdotus 10.

Puheenjohtaja tiedusteli voiko aluevaltuusto hyväksyä esityksen yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että muutosesitystä ei voitu hyväksyä yksimielisesti, joten suoritettiin äänestys. Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja Sajomaan muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei”, ”Jaa” voitti äänin 40-19. Äänestyspöytäkirja on liitteenä 6.

Oheismateriaali suomeksi

Oheismateriaali ruotsiksi


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.