Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
hallintojohtaja Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 12.12.2023 § 135 hyväksymän tuottavuusohjelman 7. tuottavuuskärjen kohdassa ”ydintoimintaa tukeva tukipalvelukokonaisuus” mainitaan seuraavat toimenpiteet:
- luodaan koko hyvinvointialuetasoiset yhteiset toimintamallit päällekkäisyyksien karsimiseksi ja tukipalveluiden tehostamiseksi, esimerkiksi siivous-, kuljetus-, ateria-, kiinteistöjen huoltopalvelut (kustannushyötyarvio 0,1 M euroa) sekä
- perustetaan yksi keskuskeittiö hyvinvointialueelle ja korvataan huonokuntoisia nykyisiä tiloja ja toimintamalleja päällekkäisten kustannusten vähentämiseksi (kustannushyötyarvio 0,6 M euroa).
Hyvinvointialueen ateriat valmistetaan omana tuotantona kuudessa eri toimipisteessä Itä-Uudenmaan alueella. Alueella ei ole keskuskeittiötä eikä nykyisiä, kunnilta vuokrattuja keittiöitä ole suunniteltu valmistuskäyttöön. Keittiöiden koneet ja laitteet ovat elinkaarensa päässä eikä keittiöitä saada pienillä muutoksilla vastaamaan nykyisiä tai tulevia tarpeita. Aterioita valmistetaan ja toimitetaan seitsemänä päivänä viikossa läpi vuoden. Lounasmäärä on keskimäärin 1 150 annosta päivässä, päivällisiä keskimäärin 840. Lisäksi henkilöstöruokailun lounaita ja Omenamäen palvelukeskuksen asukkaiden lounaita valmistetaan 180–300 annosta per päivä.
Ateria- ja siivouspalveluiden järjestämisvaihtoehtojen arviointi on tilattu ruoka- ja siivouspalveluiden asiantuntijapalveluita tuottavalta Damico Oy:ltä. Vaihtoehtoina on tunnistettu oman toiminnan jatkaminen, oman keskuskeittiön rakentaminen, yhteistyö Porvoon sairaalan keittiön kanssa, ruokatuotannon ulkoistaminen sekä tukipalveluiden kokonaisulkoistaminen. Ruokatuotannon ulkoistamisella arvioidaan saatavan noin 1,2 miljoonan euron säästö vuositasolla, ja kokonaisulkoistuksella noin 1,5–1,7 miljoonan euron säästön vuositasolla.
Raportti on esitelty hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä 9.12.2024. Yhteistoimintaneuvottelut käynnistetään, kun hanke on tarkentunut sisällön ja aikataulun osalta, arviolta huhtikuun loppuun mennessä.
Raporttia ja järjestämisvaihtoehtoja esittelee kokouksessa Damicon toimitusjohtaja Minna Dammert.
Päätösehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus päättää, että valmistelua jatketaan kokonaisulkoistusvaihtoehdon osalta ja että tarkempi aikataulu ja toimenpiteet esitellään aluehallitukselle huhtikuun loppuun mennessä.