Aluehallitus, kokous 17.12.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 298 Omana työnä tuotettujen oikeudellisten palveluiden laskutusperuste

IUHVADno-2024-4741

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
lakimies Janina Luminto
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on hankkinut palvelukseensa henkilöitä, joiden tehtävänä on toimia tarvittaessa työnantajansa asiamiehinä oikeudenkäynneissä ja niitä edeltävissä neuvotteluissa. Lakimiesten tehtävänä on tuottaa niitä oikeudellisia palveluita, jotka hyvinvointialueen tulisi muuten hankkia ulkopuoliselta asianajajalta tai lupalakimieheltä ja joista tämä ulkopuolinen avustaja voisi laskuttaa kulueriä hyvinvointialueelta. 

Hyvinvointialueelle määrättävien oikeudenkäyntikulujen lähtökohtana ovat oikeudenkäymiskaaren 21 luvun säännökset oikeudenkäyntikuluista. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 8 §:n mukaan korvattavia oikeudenkäyntikuluja ovat oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset. Korvausta suoritetaan myös oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvästä menetyksestä. Oikeudenkäyntikulujen korvaukselle on vaadittaessa määrättävä vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 3 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut korvauksen tuomitsemispäivästä. 

Lainkohdan esitöiden mukaan korvaus voi tulla maksettavaksi tilanteissa, joissa asianosainen on itse ammattitaitonsa tai erityisosaamisensa perusteella tehnyt sellaisia oikeudenkäynnin kannalta välttämättömiä paljon aikaa vaativia toimenpiteitä, jotka muun suorittamina olisivat myös asiamiehen tai avustajan laskuttamia kulueriä (HE 107/1998, s. 19). 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella oikeudenkäyntien hoitaminen on organisoitu lakimiesten tehtäväksi. Hyvinvointialueen tavoitteena on, että ulkopuolisia asianajajapalveluita ei tarvitse käyttää kuin poikkeustapauksissa, ja että hyvinvointialueen omilla juristeilla on riittävä asiantuntemus oikeudellisten toimeksiantojen hoitamiseen. Hyvinvointialueen palveluksessa on juristeja, joiden tehtävänä on myös nimenomaisesti oikeudenkäyntien hoitaminen ja työhön valinnassa merkitystä on annettu oikeudenkäyntiosaamiselle ja asianajotutkinnon suorittamiselle. 

Helsingin hovioikeuspiirin laatuhankkeen 2011 julkaisussa todetaan, että korvausta määrättäessä huomiota tulisi kiinnittää myös siihen, mitä työstä olisi ulkopuoliselle jouduttu maksamaan. Mikäli hyvinvointialue joutuu maksamaan asianajajalle tai muulle lainoppineelle asiamiehelle asiansa ajamisesta, todennäköinen veloitus Uudellamaalla yksityisiltä markkinoilta hankitulle asiamiehelle olisi vähintään 220–350 euroa/tunti. 

Tuntipalkkio on määritetty markkinaperusteisesti perustuen hyvinvointialuelain säännöksiin. Hyvinvointialuelain säännökset edellyttävät, että tarjottavat tukipalvelut, kuten oikeudelliset palvelut, hinnoitellaan markkinaperusteisesti. Vastaavaa hinnoittelua sovelletaan myös esitettäessä vaatimuksia asiassa, jossa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on asianosaisena. Näin ollen asian laatu ja laajuus huomioiden tuntipalkkio vaativan oikeudellisen asiantuntemuksen vaatimissa tapauksissa on oltava 250 euroa ja tavanomaisen oikeudellisen asiantuntemuksen vaatimissa tapauksissa 220 euroa. Vaativina oikeudellisina tapauksina on pidettävä esimerkiksi laajoja riita-asioita. Tavanomaista oikeudellista osaamista voidaan katsoa tyypillisesti vaativan esimerkiksi tavanomaiset rikostapaukset.

Päätösehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue käyttää seuraavan hinnoittelun mukaista laskutusta lakimiesten työstä:

  • vaativan oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 250 euroa/tunti, ja
  • tavanomaisen oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 220 euroa/tunti.


Pykälä tarkastetaan heti.