Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
hoitotyön johtaja, Heli Sjöblom, heli.sjoblom2(at)itauusimaa.fi
vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Carita Schroder, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Terveydenhuoltolain (1326/2010) 24§:n mukaan hyvinvointialueen tehtävänä on järjestää alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut, joihin sisältyvät muun muassa sairauksien tutkimus, lääketieteellinen taudinmääritys ja hoito sekä hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet. Kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon yhteydessä annettavat hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon liittyvät hoitotarvikkeet sisältyvät hoitoon (1326/2010, 25§).
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992, 5§) määrittää, että pitkäaikaisen sairauden hoitoon liittyvät hoitovälineet ja -tarvikkeet ovat käyttäjälleen maksuttomia. Maksuttomuuden perusteena on lääketieteellisin perustein todettu pitkäaikainen sairaus, joka on kestänyt vähintään 3 kuukautta. Poikkeuksia voidaan tehdä vain perustelluista syistä tai jos tarve on terveydenhuollon ammattilaisen arvioimana pysyvä (esimerkiksi diabetes-, dialyysi- ja avannetarvikkeet).
Itä- Uudellamaalla hoitotarvikejakelun käytäntöjä ja hoitotuotteita on yhtenäistetty alueellisen työryhmän toimesta vuonna 2016. Silloin yhtenäistämisprosessissa mukana olleet Itä- Uudenmaan kunnat ovat noudattaneet yhteisiä alueellisia kriteerejä hoitotarvikejakelussa, mutta hyvinvointialueuudistuksen myötä ohjeistuksen päivittämisen tarve on noussut esille. Maksuttomien hoitovälineiden ja - tarvikkeiden jakeluohjeistus on alueella oltava yhtenäinen, jotta jakelu on yhdenvertaista, tarvikkeet ja välineet hoidon näkökulmasta vaikuttavia ja kustannuksia voidaan hillitä.
Hoitotarvikejakelun tavoitteena on edistää asiakkaan omahoidon edellytyksiä ja asiakkaan sitoutumista hoitoon sekä parantaa asiakkaan toiminta- ja työkykyä. Valitsemalla oikeat hoitovälineet ja -tarvikkeet voidaan vaikuttaa oleellisesti hoidon onnistumiseen ja edistää asiakkaan kotona selviytymistä sekä ehkäistä raskaampien palvelumuotoihin siirtymistä.
Lähetteet hoitotarvikejakeluun tulevat sekä alueen perusterveydenhuollon sisältä että erikoissairaanhoidosta, työterveyshuollosta ja yksityisiltä palveluntuottajilta. Maksuttomien hoitovälineiden ja -tarvikkeiden kustannukset ovat jatkuvasti kasvussa johtuen niin väestön ikääntymisestä, pitkäaikaissairauksien lisääntymisestä kuin hoitomuotojen kehittymisestä. Kustannusten kasvua voidaan hillitä vaikuttavien hoitovälineiden ja -tarvikkeiden valinnan lisäksi asiakkaiden ohjauksella ja hoitoon sitouttamisella sekä terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutuksella. Pitkällä aikavälillä ehkäisevä työ muun muassa kansansairauksien osalta on kustannusvaikuttavuudeltaan merkittävää. Vaikka hoitotarvikejakelu olisi runsasta, kokonaiskustannukset jäävät kuitenkin asiakaskohtaisesti aina raskaampia palvelumuotoja edullisimmaksi.
Maksuttomien hoitovälineiden ja -tarvikkeiden jakelun kokonaiskustannukset olivat vuonna 2022 Itä- Uudenmaan alueen kunnissa yhteensä noin 2,8M€ (pl. Myrskylä ja Pukkila). Asiakasvolyymeista johtuen suurimmat kustannukset aiheutuvat inkontinenssituotteista ja diabeteksen hoitotarvikkeista.
Esimerkiksi maksuttomien inkontinenssituotteiden kustannukset olivat Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa (pl. Myrskylä ja Pukkila) yhteensä noin 645 000€. Merkittäviä kustannuksia aiheuttavat myös esimerkiksi kroonisten haavojen hoidot, jos hoitovastetta ei saada käyttöönotetuilla tuotteilla vaan hoidot pitkittyvät.
Ehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun ohjeistuksen.
Päätös
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyi yksimielisesti teknisen korjauksen jälkeen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun ohjeistuksen.