Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 3.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Järjestöavustusten myöntämisperiaatteet

IUHVADno-2023-744

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
järjestötyön ja osallisuuden asiantuntija Nanna Kostiainen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
kehittämisjohtaja Katja Blomberg, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Hyvinvointialueen hallintosäännön 6 luvun 27 §:n mukaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päättää myönnettävien yleisten avustusten periaatteista ja menettelytavoista sekä jakamisesta määrärahojen puitteissa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on vuonna 2023 käytettävissä 26 800 € järjestöjen ja yhdistysten avustuksiin.

Hyvinvointialueen avustusten myöntämisperiaatteita sovelletaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liittyvien avustusten hakemisessa, myöntämisessä ja käytön valvonnassa.

 

Avustusten myöntämisperiaatteet

Avustusten myöntämisperiaatteiden valmistelu käynnistyi hyvinvointialueella keväällä 2023. Valmistelun etenemistyötä on koordinoinut järjestötyön ja osallisuuden asiantuntija Nanna Kostiainen. Valmistelutyöhön ovat osallistuneet hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijat Malin Heikkinen ja Minna Mattila sekä kehittämisjohtaja Katja Blomberg. Myöntämisperiaatteiden määrittelyssä on vertailtu muiden hyvinvointialueiden avustusten myöntämisen periaatteita ja konsultoitu hyvinvointialueen lakimiehiä ja SOSTE ry:n järjestöasiantuntijaa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntämisperiaatteet määrittävät avustusperiaatteiden soveltamisalan, avustusten myöntämisen yleiset tavoitteet ja arvot. Lisäksi myöntämisperiaatteet määrittävät, mitkä tahot voivat hakea avustusta, yleiset avustusehdot, avustuksen hakemiseen, maksamiseen, käyttöön, käytön valvontaan ja takaisinperintään liittyvät periaatteet sekä kuvauksen toiminta-avustushakemuksen pisteytyksestä.

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille yhdistyksille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille yhdistyksille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tai hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävään toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntämisperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista, edistää strategisten tavoitteiden toteutumista ja tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten sosiaalipalvelut, vammaisten, ikääntyneiden sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla. 

Vuoden 2023 avustettava toiminta toteuttaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä:

  • ennaltaehkäisevä toiminta
  • järjestötyön ja sosiaali- ja terveyspalvelujen integroituminen
  • digipalveluiden laajempi käyttöönotto
  • palveluiden saavutettavuus

 

Järjestöavustukset voivat olla joko kumppanuusavustusta tai toiminta-avustusta. Toiminta-avustuksen myöntämisessä hyödynnetään pisteytysjärjestelmää.

(Luonnoksessa, joka on liitteenä, ei olla vielä määritelty varsinaisia pistemääriä. Pisteet tulee suhteuttaa koko pistemäärään kysymyksen merkityksellisyyden mukaan.)

Toiminta-avustusten ja kumppanuusavustusten yhteiset kriteerit:

  • mahdollistaa osaltaan asukkaiden mielekkään ja merkityksellisen arjen.
  • on saatavilla koko hyvinvointialueella tai useiden kuntien alueella.
  • toteuttaa hyvinvointialueen strategian (ja jatkossa myös hyvinvointisuunnitelman ja -kertomuksen) painopisteitä.
  • täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sotepalveluja.
  • on selkeä osa hyvinvointialueen toimintakokonaisuutta.
  • voi olla yksittäisen järjestön tai usean järjestön yhteisvastuullista toimintaa.

 

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta. 
  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua. 
  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina.
  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. 
  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.

 

Kumppanuusavustuksella tuetaan toimintaa, johon hakija hakee myös muuta hankerahoitusta (esim. STEA, ESR, OKM, THL, STM). Hyvinvointialueen avustus ei voi olla ainoa rahoituskanava, vaan toimii toiminnan täydentävänä julkisena rahoituksena.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta avustuksiin varatut määrärahat ovat hyvin pienet, ja sen takia on arvioitava, onko kumppanuusavustuksen jakaminen mahdollista.

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunnan hyväksymiä avustusperiaatteita (muun muassa avustuksen käytöstä raportointi).

 

Avustuksen ulkopuolelle jäävä toiminta

Samaan toimintaan voi saada avustusta vain joko hyvinvointialueelta tai kunnalta. Avustushakemuksessa pyydetään selvittämään muut yhdistykselle myönnetyt avustukset. Vuonna 2023 mahdolliset päällekkäisyydet tarkistetaan kuntien jo myöntämien avustusten osalta. Jatkossa kuntien kanssa pyritään tekemään yhteistyösuunnitelma, joka estää päällekkäiset avustukset.

Avustuksia ei myönnetä toimintaan, jonka tarkoitus on kokonaan tai osaksi edistää uskonnollisen sanoman leviämistä tai tehdä uskonnollista työtä.

Avustusten myöntämisperiaatteet ja pisteytysohje lähetetään hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kommentoitavaksi. Tarvittaessa myöntämisperiaatteita ja ohjeita korjataan kommenttien perusteella. Avustusten myöntämisperiaatteet ja pisteytysohje tuodaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunnan päätettäväksi 3.5.2023 kokoukseen.

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta käy asiasta lähetekeskustelun ja merkitsee valmistelun tilanteen tiedoksi. Lautakunta pyytää vaikuttamistoimielinten lausunnot myöntämisperiaatteiden luonnoksista.

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta kävi asiasta lähetekeskustelun ja merkitsi valmistelun tilanteen tiedoksi. Lautakunta pyytää vaikuttamistoimielinten lausunnot myöntämisperiaatteiden luonnoksista. Lautakunta ohjeisti hyvinvointialueen viranhaltijoita selvittämään onko hyvinvointialueella mahdollisuus tarjota tiloja järjestöjen käyttöön. 

Eriävä mielipide

Jäsen Eila Kohonen jätti asiasta eriävän mielipiteen (liite).

Kokouskäsittely

Jäsen Eila Kohonen teki muutosesityksen järjestöjen käyttöön tarjottavien toimitilojen lisäämisestä myöntämisperiaatteiden kohtaan 4 Avustuslajit. Esitys raukesi kannattamattomana.

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti neuvottelutauon klo 20.20-20.31.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
järjestötyön ja osallisuuden asiantuntija Nanna Kostiainen,​ etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
kehittämisjohtaja Katja Blomberg,​ etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntämisperiaatteet ja pisteytysohjeet ovat olleet kommentoitavana hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä 14.-24.4.2023.

Nuorisovaltuustolta ei tullut kommentteja. Vanhusneuvoston puheenjohtajalta ja jäseneltä saapuneiden viestien mukaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntämisperiaatteissa tai avustusten pisteytysjärjestelmässä ei ole mitään korjattavaa. STEA-, ESR-, OKM-, THL- ja STM- lyhenteet pyydettiin avaamaan ohjeistuksessa. Lyhenteet on avattu järjestöavustusten myöntämisperiaatteisiin.

Vammaisneuvosto on lausunut (oheismateriaali) pisteytyksen ja myöntämisperusteiden suosivan jäsenmäärältään isoja yhdistyksiä. Pisteytyksessä kartoitetaan avustettavan toiminnan kohde-/asiakasryhmän tavoitettavuuden kattavuutta, ei yhdistyksen tai järjestön kokoa tai jäsenmäärää. Pisteytyksellä varmistetaan avoimuus ja yhdenvertaisuus hakuprosessissa. Hakemukseen kuvattujen tavoitteiden ja tavoitteiden seurantasuunnitelman tarkoituksena on edistää sekä järjestön toiminnan tavoitteellisuutta että yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa.

Vammaisneuvoston mukaan pienellä yhdistyksellä ei ole mahdollista täydentää hyvinvointialueen palveluita. Kaikki yksilön terveyttä, hyvinvointia tai turvallisuutta tukeva toiminta on täydentävää palvelua yhdistyksen tai järjestön koosta riippumatta.

Vammaisneuvoston kommentin perusteella edellytys siitä, että toiminnan tulee olla vakiintunutta, sulkee uudet yhdistystoimijat pois. Ohjetta on päädytty muokkaamaan tältä pohjalta siten, että myös uudet yhdistys- tai järjestötoimijat voivat hakea järjestöavustuksia.

Hyvinvointialue on selvittänyt mahdollisuutta tarjota hyvinvointialueen tiloja järjestöjen käyttöön. Hyvinvointialueen kiinteistöpalvelut ovat tällä hetkellä vasta tekemässä kartoitusta koko hyvinvointialueen tiloista. Tavoitteena on, että syksyyn 2023 mennessä on tarkka tieto käytettävissä olevista tiloista ja siitä, miten tiloja voidaan mahdollisesti tarjota myös järjestöjen käyttöön.

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päättää hyväksyä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntämisperiaatteet (liite) esityksen mukaisesti.

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päättää hyväksyä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten pisteytysohjeet (liite) esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätettiin esityksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

 

Jäsen Eila Kohonen teki liitteenä olevan muutosesityksen, jossa ehdotettiin "Järjestöavustusten myöntämisperiaatteet" -asiakirjaan tekstimuutoksia ja -lisäyksiä. Esitykset raukesivat kannattamattomana.

Jäsen Eila Kohonen teki jäsen Mikko Niemisen kannattamana myös seuraavan muutosesityksen lisäyksestä päätösehdotus-tekstiin: "Kehittäminen ja yhteistyölautakunta esittää, että järjestöt saavat käyttää toistaiseksi hyvinvointialueen niitä toimitiloja, jotka ovat tällä hetkellä järjestöjen käytössä." 

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys sai 9 ääntä, muutosesitys 2 ääntä ja näiden lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni. Abridisak Ahmed poistui kokouksesta klo 19.35 eikä osallistunut äänestykseen. 

Äänestys

JAA = pohjaesitys
EI = muutosesitys

JAA
Lotte-Marie Stenman
Nea Hjelt
Benny Engård
Charlotta Engblom
Hilkka Knuuttila
Ilkka Luusua
Jyrki Loijas
Mari Lotila
Piia Malmberg

EI
Eila Kohonen
Mikko Nieminen

TYHJÄ
Hannu Vihreäluoto

 

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti neuvottelutauon klo 19.34-19.43.