Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
kehittämisjohtaja Katja Blomberg, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijat Minna Mattila ja Malin Heikkinen, osallisuuden ja järjestötyön asiantuntija Nanna Kostiainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hyvinvointialueen jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita hyvinvointialueen toimintaa koskevissa asioissa (hallintosääntö 167 §). Hyvinvointialueelle on 30.3.2023 saapunut liitteenä oleva aloite, jota on käsitelty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijoiden, osallisuuden ja järjestötyön asiantuntijan ja kehittämisjohtajan kanssa.
Hyvinvointialue on perehtynyt sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä että osallisuuden toteutumista koskevaan lainsäädäntöön ja suosituksiin hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisen valmistelussa. Hyvinvointialueen viranhaltijat ovat tutustuneet järjestötyötä ja osallisuutta koskeviin valtakunnallisiin suosituksiin ja muiden alueiden hyviin käytäntöihin sekä konsultoinut toiminnan valmistelussa HyTe ry:tä kattavan kokonaiskuvan muodostamiseksi.
Tehty suunnitelma:
Kohta 1:
Järjestöyhteistyö on huomioitu hyvinvointialueen strategiassa mm. seuraavilta osin:
- Visio: Yhteistyö on sujuvaa kuntien, yritysten, järjestöjen ja HUS-yhtymän kanssa.
- Arvot - Osallisuus: yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on tärkeä voimavaramme.
- Kriittiset menestystekijät, mittarit ja strategiset aloitteet:
- Palvelujen laatu, saatavuus ja jatkuvuus:
- Palveluita järjestettäessä hyödynnetään monituottajamallia. Yhteistyö on tiivistä kolmannen sektorin ja yksityisten palveluntuottajien kanssa.
- Perus- ja erikoistason sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen integraatio:
- Yhteistyö hyvinvointialueen sisällä on saumatonta. Palveluprosessit ovat asiakaslähtöisiä ja integroituja.
- Yhdyspinnat ovat sujuvia HUS-yhtymän, kuntien, muiden hyvinvointialueiden, yksityisten ja järjestöjen palvelujen välillä.
Hyvinvointialueen palvelustrategiaa valmistellaan ja valmistelussa pyritään osallistamaan sekä henkilökuntaa, aluevaltuutettuja, vaikuttamistoimielimiä että järjestöjen edustajia.
Kohta 2:
Hyvinvointialueelle ollaan rakentamassa sähköistä palvelutarjotinta, joka kokoaa yhteen alueen eri toimijat ja palvelut. Sähköinen palvelutarjotin tulee asukkaiden lisäksi myös ammattilaisten käyttöön, jotta he osaavat ohjata asiakkaita myös järjestöjen toiminnan piiriin. Palvelutarjonta voivat käyttää hyvinvointialueen ammattilaisten lisäksi myös kuntien ja yritysten työntekijät.
Syksyllä 2023 käynnistyvää digisotekeskukseen on suunniteltu kokemus-asiantuntijatoimintaa. Kokemusasiantuntijoilta edellytetään kokemusasiantuntijuuteen liittyvää koulutusta, mutta kokemusasiantuntijoina voivat toimia myös järjestötoimijat. Kolmannen sektorin ja järjestöiden toimintaa pyritään myös liittämään osaksi hoito- ja palveluketjuja.
Kohta 3:
Hyte-neuvotteluiden toimintatapoja ja rakenteita ollaan luomassa yhteistyössä kuntien kanssa keväällä 2023. Sen jälkeen täsmennetään hyte-neuvottelujen toimintatapoja järjestöjen kanssa. Järjestöedustuksen tulee olla hyte-neuvotteluissa mukana ja hyvinvointialueelle suunnitellulla Kumppanuuspöydällä tulee olemaan rooli järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueen hyte-neuvottelujen toimintatapojen luomisessa.
Kohta 4:
Alueen kuntien kanssa käydään keskustelua strategisesta yhteistyöstä ja sovitaan yhteistyön muodosta ja painopisteistä. Hyvinvointialue on laatinut luonnoksen järjestöavustusten myöntämisperusteista. Myöntämisperiaatteet määrittävät periaatteet järjestötoiminnan tukemisesta ja kriteerit avustusten myöntämiselle.
Kohta 5:
Valmiussuunnittelu on virkatyötä, jota ei voi ulkoistaa. Aiempaa enemmän valmiussuunnittelussa edellytetään suojelupoliisin tai puolustusvoimien turvallisuusselvityksen tekemistä, jolloin järjestöt rajautuvat ulkopuolelle.
Itä-Uudellamaalla toimii arjen turvallisuuden työryhmä, johon käsityksemme mukaan osallistuu myös järjestöjen edustajia. Varautumiseen selkeästi liittyvät järjestöt, kuten SPR ja Vapepa (Vapaaehtoinen pelastuspalvelu) ovat mukana erityisesti hyvinvointialueen valmiusharjoituksissa.
Ehdotus
Kehittämisjohtaja:
Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta antaa edellä esitetyn vastauksena aloitteeseen.
Päätös
Päätettiin esityksen mukaisesti.