Nämnden för utveckling och samarbete, möte 03-05-2023

Protokollet är granskat

§ 18 Principer för beviljande av organisationsbidrag

IUHVADno-2023-744

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
sakkunnig inom organisationsarbete och delaktighet Nanna Kostiainen, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
utvecklingsdirektör Katja Blomberg, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Enligt 6 kap. 27 § i förvaltningsstadgan beslutar nämnden för utveckling och samarbete om principer och praxis för beviljande av allmänna bidrag och om utdelningen av dem inom ramen för anslagen. Östra Nylands välfärdsområde har 26 800 € tillgängligt för organisations- och föreningsbidrag år 2023.

Välfärdsområdets principer för beviljande av bidrag tillämpas i ansökan och beviljande av bidrag för verksamhet som stöder social- och hälsovården samt vid kontroll över bidragens användning.

 

Principer för beviljande av bidrag

Välfärdsområdet inledde beredningen av grunderna för beviljande av bidrag våren 2023. Nanna Kostiainen, expert på organisationsarbete och delaktighet  har koordinerat beredningsarbetet. Specialsakkunniga på välfärds- och hälsofrämjande Malin Heikkinen och Minna Mattila samt utvecklingsdirektör Katja Blomberg har deltagit i beredningsarbetet. Vid fastställandet av grunderna för beviljande av bidrag har man jämfört grunder som andra välfärdsområden använder och konsulterat både välfärdsområdets advokater och SOSTE rf:s organisationsexpert.

Grunderna för beviljande av bidrag inom social- och hälsovårdssektorn i Östra Nylands välfärdsområde bestämmer bidragsprincipernas tillämpningsområde, de allmänna målen och värden för beviljande av bidrag. Dessutom bestämmer principerna för beviljandet, vilka aktörer som kan söka bidrag, allmänna bidragsvillkor, principer i samband med ansökan av bidrag, utbetalning, bruk, kontroll av bruk och återbetalning av bidrag samt en beskrivning över hur en ansökan för verksamhetsbidrag poängsätts.

Registrerade föreningar i Östra Nylands välfärdsområde eller registrerade föreningar som är verksamma inom andra orter men vilkas verksamhet riktas till Östra Nylands välfärdsområdes invånare kan beviljas bidrag enligt ansökan. Välfärdsområdet kan bevilja bidrag till verksamhet som främjar social- och hälsovård eller välmående, hälsa och säkerhet främst för den del som stöder välfärdsområdets lagstadgade uppgifter.

I grunderna för beviljande av bidrag inom social- och hälsovårdssektorn i Östra Nylands välfärdsområde konstateras att välfärdsområdet beviljar bidrag för verksamhet som är i linje med välfärdsområdets värden, främjar målens uppnående och stöder välfärdsområdets egen tjänsteverksamhet. Dessa är tjänster för unga, barn och familjer, socialt arbete för personer i arbetsför ålder, personer med funktionsnedsättning, äldre samt  hälsovårdstjänster. Med stöd och komplettering avses att välfärdsområdets servicekedjor och -helheter stärks och görs mångsidigare med hjälp av allmännyttig verksamhet. 

Den verksamhet som får understöd år 2023 ska vara i linje med Östra Nylands välfärdsområdes strategiska prioriteringar, principer och åtgärder:

  • förebyggande verksamhet
  • integrering av organisationsarbete och social- och hälsotjänster
  • ett bredare ibruktagande av digitala tjänster 
  • tjänsternas tillgänglighet

 

Organisationsbidragen kan vara partnerskapsbidrag eller verksamhetsbidrag. I beviljandet av verksamhetsbidrag utnyttjas ett poängsättningssystem.

(I det bifogade utkastet har de egentliga poängtalen inte definierats. De enskilda poängtalen bör relateras till det totala poängtalet i proportion till frågans relevans.)

Gemensamma kriterier för verksamhetsbidrag och partnerskapsbidrag:

  • möjliggör för sin del en meningsfull vardag.
  • finns tillgänglig i hela välfärdsområdet eller i flera kommuners område.
  • förverkligar prioriteringarna i välfärdsområdets strategi (och i fortsättningen också i välfärdsplanen och -berättelsen).
  • kompletterar de social- och hälsovårdstjänster som välfärdsområdet har organiseringsansvar för.
  • är en betydlig del av välfärdsområdets verksamhetshelhet.
  • kan vara en enskild organisations verksamhet eller verksamhet som flera organisationer har gemensamt ansvar för.

 

Ytterligare krav på verksamhet som understöds med partnerskapsbidrag är:  

  • att verksamheten på ett särskilt effektivt sätt stärker välmåendet hos välfärdsområdets invånare och klienter och att avsaknad av tjänsten betydligt försämrar målgruppens möjligheter att klara sig i vardagen. 
  • att verksamheten på ett betydande sätt stöder välfärdsområdets egen serviceproduktion och att välfärdsområdet inte själv producerar en motsvarande tjänst. 
  • att de som tar emot hjälp och stöd söker sig till verksamheten självständigt och/eller genom handledning från social- och hälsovårdsväsendet.
  • att verksamheten bedrivs i ett nära samarbete med välfärdsområdet. 
  • att aktören har förutom frivilliga aktörer också anställd personal.

 

Med partnerskapsbidrag stöds verksamhet för vilket sökanden söker också annat projektbidrag (t.ex. från STEA, ESF, UKM, Institutet för hälsa och välfärd, SHM). Bidraget från välfärdsområdet kan inte vara den enda finansieringskanalen utan det fungerar som en kompletterande, officiell finansiering för verksamheten.

De anslag som Östra Nylands välfärdsområde har reserverat för bidrag är mycket begränsade. Därför är det nödvändigt att överväga om partnerskapsbidrag över huvud taget kan delas ut.

Bidraget är avsett för kostnader för verksamhet som stöder social- och hälsovården. Kostnader som godkänns på basis av ansökan är kostnader för verksamhet, såsom lönekostnader samt kostnader för verksamhet som ordnas individuellt eller i grupp. Man kan med bidraget också täcka allmänna kostnader, såsom hyres- eller telefonkostnader och kostnader som har att göra med materialanskaffning för verksamhetens ordnande.

Bidragstagare är förpliktade att följa bidragsprinciper som är godkända av nämnden för utveckling och samarbete (bland annat att rapportera om hur bidraget har använts).

 

Verksamhet som inte omfattas av bidrag

Man kan få bidrag för samma verksamhet endast från antingen välfärdsområdet eller kommunen. I bidragsansökan ska föreningen redogöra för de övriga bidrag som föreningen har beviljats.  Eventuell överlappning med bidrag som kommunerna redan har beviljat för år 2023 kommer att kontrolleras. I fortsättningen eftersträvas en samarbetsplan med kommunerna för att förhindra överlappande bidrag.

Bidrag beviljas inte för verksamhet som enbart eller delvis har som mål att främja spridning av ett religiöst budskap eller att utföra religiöst arbete.

Principerna för beviljande av bidrag och poängsättningsanvisningen sänds till välfärdsområdets påverkansorgan för kommentarer. Vid behov korrigeras principerna för beviljande och anvisningar på basis av kommentarer. Principerna för beviljande av bidrag och poängsättningsanvisningen överlämnas till nämnden för utveckling och samarbete för beslut vid mötet 3.5.2023.

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete för en remissdebatt om ärendet och antecknar beredningsläget för kännedom. Nämnden begär påverkansorganens utlåtanden om utkastet till principer för beviljande av bidrag.

 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete förde en remissdebatt om ärendet och antecknade beredningsläget för kännedom. Nämnden begär påverkansorganens utlåtanden om utkastet till principer för beviljande av bidrag. Nämnden bad välfärdsområdets tjänsteinnehavare att utreda om välfärdsområdet har lokaler för organisationernas bruk. 

Avvikande mening

Medlem Eila Kohonen lämnade avvikande mening (bilaga).

Möte hantering

Medlem Eila Kohonen gjorde ett motförslag till principer för beviljande av organisationunderstöd gällande punkt 4 Understödstyper. Motförslaget gällde ökning av lokaler som ges i organisationernas bruk. Förslaget fick inte understöd. 

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 20.20-20.31.

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
sakkunnig inom organisationsarbete och delaktighet Nanna Kostiainen,​ förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
utvecklingsdirektör Katja Blomberg,​ förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Principerna för beviljande av Östra Nylands välfärdsområdes bidrag till organisationer inom social- och hälsovårdssektorn och poängsättningsanvisningarna för bidragen har varit ute för kommentarer hos välfärdsområdets påverkansorgan 14 –24.4.2023. 

Det inkom inga synpunkter från ungdomsfullmäktige. Enligt de meddelanden som inkommit från ordföranden och ledamoten i äldrerådet finns inget att korrigeras i principerna för beviljande av organisationsunderstöd för social- och hälsovårdssektorn i Östra Nylands välfärdsområde eller i poängsättningssystemet för bidragen. Förkortningarna STEA, ESF, UKM, THL och SHM ombads att klargöras i instruktionerna. Förkortningarna har klargjorts i principer för beviljande av organisationsunderstöd.

Handikapprådet har i sitt utlåtande (bifogat material) konstaterat att poängsättningen och kriterierna för tilldelning gynnar föreningar med många medlemmar. Poängen baserar sig på täckningen av den målgrupp/klientgrupp som ska få bidrag, inte på föreningens eller organisationens storlek eller medlemsantal. Genom poängsättningen säkerställs öppenhet och jämlikhet i ansökningsförfarandet. De mål och den uppföljningsplan som beskrivs i ansökan är avsedda att främja både målinriktningen av organisationens verksamhet och samarbetet med välfärdsområdet.

Enligt handikapprådet är det inte möjligt för en liten förening att komplettera välfärdsområdets tjänster. All verksamhet som stöder en individs hälsa, välbefinnande eller säkerhet är en kompletterande tjänst, oavsett föreningens eller organisationens storlek.

Enligt handikapprådets kommentarer utesluter kravet på att verksamheten måste vara etablerat bort nya föreningar. På grund av detta har man beslutat att ändra riktlinjerna så att nya föreningar eller organisationer också kan ansöka om bidrag.

Välfärdsområdet har utrett möjligheten att ställa sina lokaler till organisationernas förfogande. Välfärdsområdets fastighetsservice håller för tillfället först på att kartlägga hela välfärdsområdets lokaler. Målet är att man i höst ska veta exakt vilka lokaler man förfogar över och hur lokalerna eventuellt skulle kunna ställas till organisationernas förfogande.

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören:

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar att godkänna grunderna för beviljande av bidrag till organisationer inom social- och hälsovårdssektorn (bilaga) på det sätt som framställs i förslaget.

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar att godkänna poängsättningsanvisningen för beviljande av bidrag till organisationer inom social- och hälsovårdssektorn (bilaga) på det sätt som framställs i förslaget.

 

Beslut

Beslutades enligt förslaget.

Möte hantering

 

Ledamoten Eila Kohonen lade fram ett ändringsförslag (bilaga) där det föreslogs textändringar och tillägg till dokumentet "Principer för beviljande av organisationsunderstöd". Förslagen understöddes inte.

Ledamoten Eila Kohonen lade, understödd av Mikko Nieminen, också fram följande ändringsförslag gällande ett tillägg till beslutsförslagstexten: ”Nämnden för utveckling och samarbete föreslår att organisationerna tills vidare får utnyttja de lokaler tillhörande välfärdsområdet som de för närvarande har till sitt förfogande.”

I omröstningen fick grundförslaget 9 röster, ändringsförslaget 2 röster, och därutöver avgavs en blank röst. Abridisak Ahmed avlägsnade sig från sammanträdet kl. 19.35 och deltog inte i omröstningen.

Omröstning

JA = grundförslag
NEJ = ändringsförslag

JA
Lotte-Marie Stenman
Nea Hjelt
Benny Engård
Charlotta Engblom
Hilkka Knuuttila
Ilkka Luusua
Jyrki Loijas
Mari Lotila
Piia Malmberg

NEJ

Eila Kohonen
Mikko Nieminen

BLANK 
Hannu Vihreäluoto

 

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 19.34-19.43.