Aluehallitus, kokous 22.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 122 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2025–2026

IUHVADno-2025-412

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hallintojohtaja Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
suunnittelija Melissa Tuomala
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisilla, julkista hallintotehtävää hoitavilla yksityisillä toimijoilla, koulutuksen järjestäjillä ja työnantajilla on velvollisuus arvioida ja edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan. Näiden toimijoiden tulee laatia toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma (konkreettisia toimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi) ja työnantajan yhdenvertaisuussuunnitelma (kehitettävä mm. työoloja ja henkilöstön valintaprosesseja).

Tasa-arvolain mukaan työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Tämä velvoite tulee ottaa huomioon tasa-arvosuunnitelmia valmisteltaessa ja tasa-arvoa edistävistä toimenpiteistä päätettäessä. Jos työnantajan palveluksessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, työnantajan on vähintään joka toinen vuosi laadittava erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma, jonka mukaisesti toteutetaan tasa-arvoa edistävät toimet.

Tasa-arvosuunnitelma voidaan laatia yhdessä yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa.

Hyvinvointialueen ensimmäinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yleishallinnon ja henkilöstöhallinnon yhteistyönä. Suunnitelman luonnoksesta on pyydetty lausunnot organisaation eri johtoryhmiltä, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmältä. Suunnitelmaa on esitelty yhteistoimintaelimen kokouksessa 27.2.2025.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa on kaksi osiota, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa (ns. toiminnallinen osuus) sekä organisaation sisäinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus (ns. työnantajan osuus). Molempiin osioihin sisältyy kehittämiskohteita, näihin liittyvät toimenpiteet ja mittarit sekä vastuutahot.

Pelastustoimella on oma tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, joka päivitetään hyvinvointialueen suunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää merkitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman tiedoksi, ja pyytää vaikuttamistoimielimiltä sekä palveluiden järjestäminen lautakunnalta, kehittäminen ja yhteistyö- lautakunnalta, varautuminen ja turvallisuus- lautakunnalta sekä kansalliskielilautakunnalta lausunnot suunnitelmasta 25.4.2025 mennessä.

Päätös

Aluehallitus päätti merkitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman tiedoksi, ja pyytää vaikuttamistoimielimiltä sekä palveluiden järjestäminen lautakunnalta, kehittäminen ja yhteistyö- lautakunnalta, varautuminen ja turvallisuus- lautakunnalta sekä kansalliskielilautakunnalta lausunnot suunnitelmasta 25.4.2025 mennessä.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hallintojohtaja Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
suunnittelija Melissa Tuomala
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aluehallitus päätti 13.3.2025 § 56 merkitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman tiedoksi ja pyytää vaikuttamistoimielimiltä sekä palveluiden järjestäminen- lautakunnalta, kehittäminen ja yhteistyö- lautakunnalta, varautuminen ja turvallisuus- lautakunnalta sekä kansalliskielilautakunnalta lausunnot suunnitelmasta. Saapuneet lausunnot ovat esityslistan oheismateriaalina.

Suunnitelmaa on sisällöllisesti päivitetty siten, että Kehittämiskohteet 2025–2026 taulukon 8. kehittämiskohteen ”Syrjintään puuttumisen tehostaminen” vastuutaho ”Työhyvinvointikoordinaattori, työsuojelupäällikkö” on muutettu muotoon ”Kaikki vastuualueet”. Lisäksi suunnitelmaan on päivitetty ”Palaute saadusta palvelusta omalla äidinkielellä”-pylväskaavio, joka kuvaa vuonna 2024 saatua palvelua suomen-, ruotsin- ja englannin kielellä.   

Suunnitelmaa on myös päivitetty luonnosvaiheesta teknisesti siten, että se on siirretty hyvinvointialueen raporttipohjalle ja on vaakasuunnan sijasta pystysuunnassa.  

Kehittäminen ja yhteistyö- lautakunnan lausuntoon sisältyneet esitykset on pyritty huomioimaan suunnitelmassa. Lautakunta huomioi, että kehittämistoimenpiteitä on määritelty lasten ja nuorten sekä työikäisten osalta, mutta ikääntyneille ei ole esitetty kohdennettuja kehittämistoimenpiteitä. Kehittämistoimenpiteitä on kahdelle vuodelle yhteensä 10, ja esimerkiksi ”Digitaalisen syrjäytymisen ehkäiseminen” koskee myös ikääntyneitä. Suunnitelman päivityksen yhteydessä vuonna 2026 arvioidaan mm. kehittämistoimenpiteitä ja niiden toteutumista, sekä arvioidaan toimenpiteiden muutostarpeita.

Vammaisneuvoston lausunnon mukaisia teknisiä ja sisällöllisiä korjauksia on tehty suunnitelmaan.

Palvelujen järjestäminen-lautakunta ottaa lausunnossaan kantaa raskaussyrjintään. ”Laki kieltää yksiselitteisesti syrjinnän raskauden takia ja Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen tulee huomioida tämä velvoite myös tasa-​arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevassa suunnitelmassaan.” Suunnitelmassa mainitaan tasa-arvolain osalta mm. seuraavaa: ”Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä.” Hyvinvointialue toimii lain mukaisesti, myös erillisten laissa mainittujen esimerkkien ja vaatimusten mukaisesti.

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta totesi kokouksessaan 22.4.2025 § 14, että hyvinvointialueen yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma on laadittu hyvin ja kattavasti. Lisäksi lautakunta hyväksyi pelastustoiminnan oman, päivitetyn yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelman, ja esitti aluehallitukselle, että se hyväksyy sen hyvinvointialueen yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelman liitteeksi.

Päätösehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan hyvinvointialueen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2025–2026 sekä siihen liitetyn pelastustoiminnan päivitetyn yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelman.