Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja Kirsi Oksanen,
tulosyksikköpäällikkö Netta Mäkinen
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi
Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on joko virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Hallintosäännön 47 §:n mukaisesti aluehallitus päättää virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta, sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi.
Hyvinvointialueen johtoryhmä on kokouksessaan 25.3.2025 puoltanut myönnetyn ylimääräisen valtionavustuksen käyttöä yhden määräaikaisen sosiaalityöntekijän palkkaamiseen ajalle 1.6–31.12.2025 ikääntyneiden palveluiden gerontologiseen sosiaalityöhön.
Gerontologinen sosiaalityö kohdentuu yli 65-vuotiaille, joilla ei ole toimivaa tukiverkostoa ja tarvitsevat erityistä tukea. Työ keskittyy kokonaisvaltaiseen auttamiseen, kuten palveluihin ohjaamiseen, motivointiin ja voimavarojen vahvistamiseen. Tavoitteena on parantaa ikääntyneiden hyvinvointia ja ehkäistä siirtymistä raskaimpiin palveluihin. Ikääntyneiden palveluissa on kaksi sosiaalityöntekijän virkaa. Nykyinen sosiaalityöntekijöiden määrä ei riitä kasvaneeseen palvelutarpeeseen. Tällä hetkellä sosiaalityöntekijöiden resurssi ei riitä erityisen tuen tarpeisiin liittyviin asiakkuuksiin. Ikääntyneiden määrä kasvaa ja erilaisten kriisitilanteiden määrä on kasvanut vuosittain ja kasvun odotetaan edelleen kasvavan. Huoli-ilmoitusten määrä on kasvanut 38 % edellisestä vuodesta. Gerontologisen sosiaalityön tarpeen ja asiakasmäärien lisääntymisen vuoksi gerontologista sosiaalityötä tulee kehittää ja prosesseja sujuvoittaa asiakkaiden palveluntarvetta vastaavaksi. Gerontologisen sosiaalityön kehittäminen vaatii vahvaa substanssiosaamista ja resurssia.
Uuden vammaispalvelulain on arvioitu lisäävän sosiaalihuoltolain mukaisen asiakkuuksien määrää. Asiakkuuksien lisäys voi vaarantaa sosiaalihuoltolain mukaisen asiakkaan edun ja suunnitelmallisen sosiaalityön toteutumisen. Vammaispalvelulain muutoksen myötä hyvinvointialueella on aloitettu MONI-tiimimalli, jossa ikääntyneiden palveluiden sosiaalityöntekijän tulisi olla mukana. Tämän lisäksi monipalveluasiakkaiden (so-te) yhteistyön sujuvoittamiseksi on kehitetty uusi toimintamalli. Molemmat kehitettävät asiat ovat tärkeitä asiakkaan tarvitseman tuen ja palveluiden oikean kohdentumisen näkökulmasta ja vastaavat tuottavuusohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin.
Sosiaalityöntekijän tehtäväkohtainen palkka on 4 088 €€/kk. Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 7 §:n mukainen kelpoisuus sekä Valviran ammattihenkilölaillistus sekä yhden kotimaisen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen osaaminen sekä toisen kotimaisen kielen suullinen tai työtehtävien edellyttämä kielitaito.
Perustettava virka ei sisälly vuoden 2025 henkilöstösuunnitelmaan. Palkkakustannukset katetaan hyvinvointialueelle myönnetystä valtionavustuksesta toiminnan vakiinnuttamiseen.
Päätösehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus päättää perustaa yhden määräaikaisen sosiaalityöntekijän viran ikääntyneiden palveluihin (kustannuspaikka 4721) ajalle 1.6–31.12.2025.
Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 7 §:n mukainen kelpoisuus sekä Valviran ammattihenkilölaillistus sekä yhden kotimaisen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen osaaminen sekä toisen kotimaisen kielen suullinen tai työtehtävien edellyttämä kielitaito.
Pykälä tarkastetaan heti.