Aluehallitus, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 123 Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen talouden tasapainottamiseksi

IUHVADno-2024-1945

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (ns. yhteistoimintalaki) edellyttää, että työnantajan on neuvoteltava valmisteilla olevien toimenpiteiden perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ennen kuin asia ratkaistaan.  Lain 4 § määrää asiat, jotka on käsiteltävä yhteistoiminnassa. 

Kun työnantaja suunnittelee toimenpiteitä, sen on arvioitava toimenpiteen henkilöstövaikutusten merkittävyys. Toimenpiteiden laajuus määrittää sen, missä laajuudessa yhteistoimintamenettelyt on käytävä. Jos suunniteltu toimenpide aiheuttaa toteutuessaan esimerkiksi työtehtävien sisältöön ja työnjakoon tuntuvia ja pysyviä muutoksia, se kuuluu yhteistoiminnan piiriin.

Siinä vaiheessa, kun on tiedossa, että toimenpiteestä aiheutuu henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia, on tällaista valmisteilla olevaa asiaa käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä. Asian alustava valmistelu voidaan kuitenkin toteuttaa ilman yhteistoimintamenettelyä. Tiettyjä toimenpiteitä koskee tavallista laajempi yhteistoimintavelvoite. Käsiteltävä asia vaikuttaa siihen, mikä on kulloinkin oikea neuvotteluajankohta.

Jos neuvottelut käydään taloudellisin tai tuotannollisin perustein ja toimenpiteet koskevat vähintään kymmentä henkilöä, yhteistoimintaneuvottelujen vähimmäiskesto on kuusi viikkoa. Työnantajan on annettava kirjallinen neuvotteluesitys vähintään viisi päivää ennen ensimmäisen neuvottelun alkamista. Neuvotteluaika lasketaan alkavaksi ensimmäisestä neuvottelupäivästä siten, että kyseinen päivä lasketaan siihen mukaan. Työnantaja saa tehdä päätöksensä vasta neuvotteluiden päättymistä seuraavana päivänä.

Laki velvoittaa työnantajan neuvottelemaan työntekijöiden kanssa, mutta se ei velvoita pääsemään yhteisymmärrykseen lopputuloksesta. Työnantaja saa siis viime kädessä tehdä päätökset yksipuolisesti käytyään lain mukaiset neuvottelut henkilöstön kanssa.

Yhteistoimintavelvoite on täyttynyt, kun asiasta on neuvoteltu lain edellyttämällä tavalla. 

Tuottavuusohjelmassa ehdotetuilla toimenpiteillä saattaa olla sellaisia henkilöstövaikutuksia, joiden vuoksi työnantajan on käytävä yhteistoimintaneuvottelut kuuden viikon mittaisella prosessilla. Mikäli esimerkiksi työntekopaikkakunta muuttuu tai toimenpiteiden seurauksena tulee muutoksia työsopimukseen/virkamääräykseen, se tarkoittaa aiemman työsopimuksen tai virkamääräyksen irtisanomista ja uuden työsopimuksen/virkamääräyksen tekemistä uusilla palvelussuhteen ehdoilla. Työsopimuksen tai virkamääräyksen muutokseen johtava toimenpide tulkitaan taloudellis-tuotannollisista syistä johtuvaksi.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää

  1. käynnistää yhteistoimintalain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset kuuden viikon yhteistoimintaneuvottelut sellaisista mahdollisista talouden tasapainottamisohjelman toimenpiteistä, joilla voi olla henkilöstövaikutuksia ja
  2. että yhteistoimintaneuvottelujen tulos ja päätösehdotus tarvittavien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuodaan aluehallituksen käsiteltäväksi, kun yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet.

Päätös

Aluehallitus päätti

  1. käynnistää yhteistoimintalain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset kuuden viikon yhteistoimintaneuvottelut sellaisista mahdollisista talouden tasapainottamisohjelman toimenpiteistä,​ joilla voi olla henkilöstövaikutuksia ja
  2. että yhteistoimintaneuvottelujen tulos ja päätösehdotus tarvittavien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuodaan aluehallituksen käsiteltäväksi,​ kun yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Jenna Perokorpi saapui kokoukseen klo 18.04 tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.