Aluehallitus, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Loppuselvitys ja sopimus Etevan toiminnan jakamisesta

IUHVADno-2024-1930

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet (jäljempänä Hyvinvointialueet) ovat tehneet sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan siirtymiseen hyvinvointialueille liittyvistä toimista (Sopimus). Kaikki hyvinvointialueet ovat hyväksyneet sopimuksen.

Sopimuksen tarkoituksena on ollut sopia Eteva-kuntayhtymän toiminnan jaosta sen toiminnan siirtyessä hyvinvointialueuudistuksen voimaanpanolain (616/2021) 57 §:n perusteella Hyvinvointialueille. Sopimus on ollut välttämätön, jotta Etevan vastuut saadaan jaettua Hyvinvointialueiden kesken sekä jotta Etevan keskeneräiset asiat saadaan hoidettua.

Sopimuksessa on sovittu Hyvinvointialueiden vastuusta keskeneräisistä tehtävistä sekä niiden hoidon aiheuttamista kustannuksista. Sopimuksessa on sovittu siitä hyvinvointialueesta (ns. vastuuhyvinvointialue), joka on vastuussa mm. tilinpäätöksen laatimisesta, sopimuksien päättämisestä sekä lyhytaikaisten saatavien ja velkojen maksusta. Vastuuhyvinvointialueena toimii Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Sopimuksen mukaan sillä on oikeus periä muilta hyvinvointialueilta tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset.

Keskeneräisten asioiden lisäksi Sopimuksessa on sovittu arkiston ja tiedonhallinnon hoitamisesta, siirtyviä asioita ja työntekijöitä koskevista vastuista, irtaimiston jaosta, palkkojen maksusta, ICT-järjestelmistä ja henkilötietojen käsittelystä sekä rekisterinpidosta. Sopimuksen 8. kohdan mukaan sopimus on voimassa toistaiseksi ja päättyy, kun Eteva-kuntayhtymään liittyvät velvollisuudet ja toimenpiteet on tehty.

Loppuselvityksessä (Liite 1) todetaan, että Sopimuksen mukaiset toimenpiteet on tehty ja vastuut jaettu sekä todetaan Hyvinvointialueiden Sopimuksen mukaiset netto-osuudet. Liitteessä 2 on esitetty vastuuhyvinvointialueelle tehtävien hoidosta aiheutuneet kustannukset ja saadut tulot sekä kullekin kertynyt netto-osuus. Hyvinvointialueiden osuudet ovat seuraavat:

  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialue                                20,39 %
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue                                        7,38 %
  • Päijät-Hämeen hyvinvointialue                                      12,47 %
  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialue                                     10,13 %
  • Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue                                33,63 %
  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialue                              16,01 %

 

Liitteen 2 mukaisesti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus Etevan toiminnasta siirtyviin varoihin on 944 643,11 euroa.

Sopimuksen mukaisten vastuiden tullessa suoritetuksi, Sopimuksen voimassaolo päättyy.

Sopimuksessa ei sovittu Etevan takausvastuiden jaosta. Tämän vuoksi loppuselvitys sisältää myös sopimuksen takausvastuiden jaosta hyvinvointialueiden välillä. Takausvastuut on esitetty loppuselvityksen ja sopimuksen Liitteessä 3. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on ottanut vastattavakseen Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n Nordean lainaan (31.12.2022 pääoma 298 280 euroa) kohdistuvan Eteva-kuntayhtymästä siirtyneen takausvastuun 1.1.2023 lukien Aluevaltuuston päätöksellä 6.6.2023 § 63.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-​kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.

Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.