Välfärdsområdesstyrelsen, möte 26-01-2023

Protokollet är granskat

§ 29 Verksamhetsstadga för ungdomsfullmäktige i Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-159

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
förvaltningsdirektör Camilla Söderström, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesstyrelsen ska inrätta ett ungdomsfullmäktige för varje fullmäktigeperiod. I 32 § i lagen om välfärdsområden stadgas det om hur medlemmarna till påverkansorgan väljs.  Enligt nämnda paragraf ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer.

Välfärdsområdesstyrelsen valde representanter till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige i sitt möte 12.1.2023, i enlighet med kommunernas förslag.

Verksamhetsstadgan är av allmän natur och välfärdsområdets ungdomsfullmäktige kan lyfta fram egna synpunkter under sitt konstituerande möte. Verksamhetsstadgan granskas vid behov.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektör:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige i Östra Nylands välfärdsområde enligt bilagan. Stadgan träder ikraft 27.1.2023.

Dessutom konstaterar välfärdsområdesstyrelsen att ungdomsfullmäktige behandlar de personändringar som sker under mandatperioden i de fall då en ledamot av ungdomsfullmäktige har avstått från sitt uppdrag eller inte längre uppfyller valbarheten och kommunens motsvarande påverkansorgan eller något annat organ har valt en ny representant i stället för ledamoten i ungdomsfullmäktige för återstoden av mandatperioden.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade enhälligt att godkänna verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige i Östra Nylands välfärdsområde enligt bilagan. Stadgan träder ikraft 27.1.2023.

Dessutom konstaterar välfärdsområdesstyrelsen att ungdomsfullmäktige behandlar de personändringar som sker under mandatperioden i de fall då en ledamot av ungdomsfullmäktige har avstått från sitt uppdrag eller inte längre uppfyller valbarheten och kommunens motsvarande påverkansorgan eller något annat organ har valt en ny representant i stället för ledamoten i ungdomsfullmäktige för återstoden av mandatperioden.

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).