Nationalspråksnämnden, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 40 Kommunikationsprinciperna och kommunikationsprogrammet för Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-3828

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Mika Kosunen, kommunikationsdirektör
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde 8 § leder välfärdsområdesstyrelsen välfärdsområdets kommunikation och informationen om välfärdsområdets verksamhet. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner allmänna anvisningar om principerna för kommunikation och information på finska och svenska.

Kommunikationsprinciperna för Östra Nylands välfärdsområde utgör grunden för all kommunikation inom välfärdsområdet. De styr verksamheten också då kommunikationen utvecklas och förändras i och med förändringar i verksamhetsomgivningen. Kommunikationsprinciperna är bestående till sin natur och i uppgörandet av dem har Rekommendationen om statsrådets kommunikation 2023 beaktats.

Välfärdsområdets kommunikation och information och kraven för deras utförande baserar sig på flera olika lagar och kommunikationsprinciperna utgår först och främst från att kommunikationen inom Östra Nylands välfärdsområde uppfyller dess lagstadgade krav. Förutom lagstiftningen följer välfärdsområdets kommunikation organisationens gemensamma värden och främjar deras förverkligande.

Utgående från lagstiftningen och välfärdsområdets värden tar kommunikationsprinciperna ställning till kommunikationens målgrupper och uppmärksammandet av deras behov, välfärdsområdets kommunikationskanaler, kommunikationens tillgänglighet och tvåspråkighet, kommunikationens ansvar och kommunikationens roll i förverkligandet av delaktighet.

Välfärdsområdets kommunikationsprogram är uppgjord för att göra linjedragningar för vad kommunikationen strävar efter under strategiperioden 2023 – 2026 och vilka delområden kommunikationen speciellt satsar på. Kommunikationsprogrammet har uppgjorts parallellt med kommunikationsprinciperna.

Kommunikationsdirektören presenterar kommunikationsprinciperna och kommunikationsprogrammet som finns som bilagor.

 

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören:

Nationalspråksnämnden vid Östra Nylands välfärdsområde antecknar för kännedom utkasten till kommunikationsprinciper och kommunikationsprogram för Östra Nylands välfärdsområde.

Beslut

Nationalspråksnämnden vid Östra Nylands välfärdsområde antecknade för kännedom utkasten till kommunikationsprinciper och kommunikationsprogram för Östra Nylands välfärdsområde.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.