Nationalspråksnämnden, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 39 Utlåtande om utkast till produktivitetsprogram

IUHVADno-2023-3519

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Camilla Söderström, förvaltningsdirektör
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdets styrelse har 12.10.2023 § 262 beslutat be nämnderna och påverkansorganen utlåtanden om utkastet till produktivitetsprogram senast 13.11.2023.

Utkastet till produktivitetsprogram är strukturellt indelat i sju produktivitetsspetsar, under vilka 30 produktivitetsobjekt sorterar. Varje produktivitetsobjekt innefattar en eller flera produktivitetsåtgärder, vars syfte är att beskriva de konkreta projekt eller handlingar genom vilka den förändring som beskrivs i produktivitetsobjektet omsätts i praktiken. Det har identifierats allt som allt nästan 200 sådana produktivitetsåtgärder. 

Produktivitetsspetsarna är: 

  1. Utvecklande av servicestrukturen med hjälp av verksamhetsstyrning och serviceintegration 
  1. Förebyggande serviceutbud som främjar hälsa och välfärd 
  1. Mångsidigt servicenätverk som svarar mot befolkningens behov 
  1. En mångsidig produktionsstruktur som betjänar helheten samt en upphandlingskompetens som stöder en sådan produktionsstruktur 
  1. En välmående personal – en uppskattad arbetsgivare 
  1. Utvecklande av kunskapsbaserad ledning vid välfärdsområdet 
  1. En helhet av stödtjänster som stöder kärnverksamheten 
     

Det uppskattas preliminärt att de sju produktivitetsspetsarna i produktivitetsprogrammet ger en sammanlagd kostnadsnytta på ungefär 28 miljoner euro fram till år 2026. Uppskattningen innefattar också åtgärder för att på kort sikt skära i kostnaderna i syfte att hejda kostnadsökningen. Efter att produktivitetsprogrammet har godkänts, börjar utarbetandet av verkställighetsprogrammet.

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören:

Nationalspråksnämnden ger följande utlåtande om utkastet till produktivitetsprogram:

Produktivitetsprogrammet omfattar välfärdsområdets all verksamhet och den största lönsamhetsberäkningen finnes i servicestrukturen och serviceutbudet. Utöver de uppgifter som föreskrivs i lagen om välfärdsområden har nationalspråksnämnden till uppgift att bl.a. utreda, bedöma och utlåta sig om hur välfärdsområdesfullmäktiges beslut påverkar förverkligandet av språkliga rättigheter i praktiken, samt utreda, bedöma och fastställa behovet av välfärdsområdets tjänster på minoritetsspråk samt följa upp tillgängligheten och kvaliteten på dessa tjänster. Produktivitetsprogrammet innehåller inte direkt ändringsförslag vad gäller förverkligandet av språkliga rättigheter eller tjänster på minoritetsspråk. Vad gäller två produktivitetsspetsar föreslås ändå att följande observationer tas i beaktande:

Produktivitetsobjektet ”Utveckling och ibruktagande av digitala tjänster samt främjande av en kultur som stöder digitala tjänster” finns i produktivitetsprogrammets tredje produktivitetsspets ”Mångsidigt servicenätverk som svarar mot befolkningens behov”. När produktivitetsobjektet verkställs önskar nationalspråksnämnden att speciellt de digitala tjänsterna utvecklas och publiceras samtidigt på bägge nationalspråken. Även främjandet av en kultur som stöder digitala tjänster bör göras på två språk.

Under samma produktivitetsspets finns produktivitetsobjektet ”Utvidgning av användningen av egenvård och självbetjäning” vars konkreta åtgärd är ”Det satsas på flerkanalig ärendehantering: elektroniska blanketter, självbedömningar samt program för egenvård och träning minskar det övriga servicebehovet och uträttandet av ärenden på fysiska serviceställen”. När åtgärden verkställs måste man satsa på tvåspråkighet i såväl elektroniska blanketter, självbedömningar som i program för egenvård och träning. Tjänster via olika kanaler välkomnas, då även språkutbudet beaktas

Beslut

Nationalspråksnämnden vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att ge ovannämnda som sitt utlåtande om utkastet till produktivitetsprogram.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.