Välfärdsområdesstyrelsen, möte 11-05-2023

Protokollet är granskat

§ 152 Sakkunniggrupp för krävande stöd enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda 

IUHVADno-2023-1076

Beskrivning

Berednings och tilläggsupgifter: ansvarsområdesdirektör Ilona Koskenniemi, förnamn.efternamn8at)itauusimaa.fi

Det föreskrivs i 23 § i lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda att välfärdsområdet för det individuella beredandet av specialomsorger ska ha en sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd och en beslutande sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd. 

Medlemmar i den beslutande sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd är minst tre tjänsteinnehavare inom välfärdsområdet så att expertis inom medicin, psykologi och socialt arbete är företrädda i sakkunniggruppen. 

Beslut om att tillhandahålla specialomsorger och om att avsluta specialomsorger fattas av sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd. Beslut måste kunna fattas när det gäller förordnande av en person till undersökning, vård eller omsorg oberoende av sin vilja eller då vård eller omsorg som tillhandahålls oberoende av personens vilja ska avslutas. 

När samkommunen Eteva lades ned, överfördes de uppgifter som hörde till ledningsgruppen för samkommunens specialomsorger till välfärdsområdet. Välfärdsområdet ska således tillsätta en beslutande sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd. 

Samkommunen Etevas centraliserade sakkunnigtjänster, de tjänster som tillhandahölls av polikliniken för personer med utvecklingsstörning och de psykiatriska tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning övergick genom överlåtelse av rörelse till HUS-sammanslutningen 1.1.2023. Enligt den samarbetsmodell som utarbetats för HUS-sammanslutningen, Päijänne-Tavastlands, Västra Nylands, Vanda-Kervo, Mellersta Nylands, Östra Nylands och Egentliga Tavastlands välfärdsområde ska vård oberoende av personens vilja genomföras så att man säkerställer att klienterna får tillgång till undersökningar och vård jämlikt och rättidigt inom HUS-sammanslutningens område. 

För Östra Nylands välfärdsområdes vidkommande förutsätter den verksamhet som utövas av den beslutande sakkunniggruppen att välfärdsområdet inrättar deltidstjänster som läkare, psykolog och socialarbetare. Dessutom anvisas sakkunniggruppen resurser för en ordförande och en sekreterare. 

De tjänster som ska inrättas besätts med en arbetstid på en procent (1 %). Enligt lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden (tjänsteinnehavarlagen) förutsätts ett ansökningsförfarande vid tillsättande av tjänster. I vissa situationer som anges i nämnda lag är det emellertid tillåtet att anställa i tjänsteförhållande utan ansökningsförfarande. Enligt den samarbetsmodell som man avser att införa på HUS-området ska HUS-sammanslutningen anvisa tjänsteinnehavare till tjänsterna i fråga. 

 Den totala kostnaden för välfärdsområdet, inklusive arbetsgivarens totala anställningskostnader, är cirka 250 euro per månad.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att   

  1. det vid Östra Nylands välfärdsområde tillsätts en sakkunniggrupp för krävande stöd i enlighet med lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda, 
  2. den i 1:a punkten avsedda sakkunniggruppen också ska fungera som beslutande sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd i enlighet med den kommande lagstiftningen om funktionshinderservice, 
  3. ge ansvarsområdesdirektör Ilona Koskenniemi fullmakt att utse medlemmarna i nämnda sakkunniggrupp och att anvisa denna resurser för en ordförande och en sekreterare, 
  4. inrätta tjänster som läkare, psykolog och socialarbetare vid Östra Nylands välfärdsområde i enlighet med lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda, 
  5. de i 4:e punkten avsedda tjänsterna besätts på deltid med en arbetstid på 1 procent. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Detta ärende justerades omedelbart.

Möte hantering

Föredragande tillade i beslutsförslaget, att ärendet justeras omedelbart.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).