Välfärdsområdesstyrelsen, möte 25-05-2023

Protokollet är granskat

§ 166 Tillsättande av arbetsgrupp för att koordinera planering av investeringsprojekt  

IUHVADno-2023-1266

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist, max.lonnqvist@itauusimaa.fi 

I Östra Nylands välfärdsområdes investeringsplan finns för tillfället inga reservationer för nya eller ersättande byggprojekt som betjänar social- och hälsovården. Räddningsverkets projekt har varit möjliga att inkludera i investeringsplanen enligt tidigare linjebeslut. För att förbättra social- och hälsovårdens integration är det ändamålsenligt att se på hela området och servicenätet inklusive HUS-sammanslutningens funktioner inom specialsjukvården. En omfattande grundrenovering av Borgå sjukhus som hör till HUS-sammanslutningen eller ett nybygge borde förverkligas i slutet av 2020-talet och Näse hälsovårdscentral å sin sida som är i välfärdsområdets användning kräver åtgärder inom samma planeringsperiod. HUS-sammanslutningens och Östra Nylands välfärdsområdes investeringsbehov är betydande och anknutna till statens finansiering. Det är sannolikt att man bör förhandla skilt om investeringsprojektens omfattning och investeringsrättigheter med social- och hälsovårdsministeriet samt finansministeriet, så olika alternativ bör planeras grundligt ur såväl funktionell som ekonomisk synvinkel.  Med tanke på sote-reformens målsättningar är det ändamålsenligt att begrunda ett samprojekt, där man kan beakta en integration mellan specialsjukvården och primärvården samt socialtjänsterna. Det är ändamålsenligt att i samband med sjukhuset och sote-centralen planera flera olika funktioner som hör till välfärdsområdets ansvar och i den egentliga sjukhusverksamheten kan man dessutom utnyttja gemensam logistik, kosthåll och tekniska stödtjänster.   

För att stöda välfärdsområdets beredning är det nödvändigt att tillsätta en skild arbetsgrupp underställd välfärdsområdesstyrelsen, för att koordinera planering av investeringsprojekt. Arbetsgruppens uppgift är att bereda olika alternativa lösningar som grund för fortsatt arbete och investeringsplan, och de egenliga linjebesluten fattas i välfärdsområdesstyrelsen. Arbetsgruppen hör sakkunniga från olika områden och andra tjänstemän inom välfärdsområdet, kallar vid behov Östra Nylands representant i HUS-sammanslutningens styrelse på arbetsgruppens möten och bereder nämnda utredningar för välfärdsområdesstyrelsen på så vis, att anslagsreserveringar kan beaktas i budgeten och investeringsplanen för år 2024-2026.  

Följande personer föreslås som arbetsgruppens medlemmar: 

Mikaela Nylander, välfärdsområdesstyrelsens ordförande och arbetsgruppens sammankallare 

Heikki Vestman, välfärdsområdesfullmäktiges ordförande 

Max Lönnqvist, välfärdsområdesdirektör 

Annika Immonen, sote-direktör 

Susanna Varilo, ledande läkare 

Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör, hälsotjänster 

Heli Sjöblom, direktör för vårdarbete, arbetsgruppens sekreterare 

Om arbetets framskridande rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen och egentliga linjebeslut görs i välfärdsområdesstyrelsen med separat föredragning.  

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutar att tillsätta en arbetsgrupp för att koordinera planering av investeringsprojekt som ovan presenterats.  

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Möte hantering

Ledamot Bernhard Edgren föreslog, att det ska rapporteras om arbetets framskridande till välfärdsområdesstyrelsen en gång per månad. Förslaget förföll i brist på understöd.