Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-04-2023

Protokollet är granskat

§ 143 Inrättande av en tjänst som regional utbildningsöverläkare vid Östra Nylands välfärdsområde 

IUHVADno-2023-983

Beskrivning

Beredning och upplysningar:  ansvarsområdesdirektör hälsotjänster Carita Schröder, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse inrättade vid sitt sammanträde 15.12.2022 (§ 8) tjänster inom hälso- och sjukvården. En tjänst som man underlät att inrätta är tjänsten som regional utbildningsöverläkare, som finns upptagen i organisationsschemat. Den regionala utbildningsöverläkaren är en specialist i allmänmedicin som är anställd av välfärdsområdet och vars uppgift är att samordna den yrkesinriktade påbyggnadsutbildningen i allmänmedicin inom hela välfärdsområdet. 

Det föreskrivs i 33 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) att välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen inom sina respektive områden ansvarar för forskning, utvecklingsverksamhet och utbildning. Hälsovårdscentralen kan anlitas för utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal enligt överenskommelse mellan välfärdsområdet och en högskola eller någon annan myndighet eller organisation med utbildningsansvar (37 § i hälso- och sjukvårdslagen). I lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) och i författningar som utfärdats med stöd av den ingår mera detaljerade bestämmelser om utbildningen av läkare och dessas behörighetsvillkor samt om vilka som har rätt att meddela sådan utbildning i Finland. I 60 § i hälso- och sjukvårdslagen och i social- och hälsovårdsministeriets förordning 56/2015 föreskrivs också om olika stadier i utbildningen. 

Helsingfors universitet, HUS-sammanslutningens enhet för primärvård och Östra Nylands välfärdsområde har ingått avtal om medicinska utbildningsperioder. Östra Nylands välfärdsområde deltar som utbildningsplats i utbildningen av specialister i allmänmedicin, i utbildningen inom andra specialiteter vid hälsocentraler samt i särskild allmänläkarutbildning i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets förordning (56/2015, ändrad 55/2020) och i enlighet med regler och anvisningar för universitetens riksomfattande specialistläkarutbildning och utbildning för läkare i allmänmedicinsk specialisering. Utbildningsplatsen erbjuder praktikperioder för personer som har fått sin läkarutbildning utanför EU- eller EES-området eller som genomför sin medicinska grundutbildning i Finland. Avtalet förutsätter att en regional utbildningsöverläkare anställs. 

Utbildningsöverläkaren verkar i nära samarbete med de utbildningsansvariga, närhandledarna och utbildarna av specialister vid välfärdsområdet samt med HUS:s enhet för primärvård. Utbildningsöverläkaren samordnar och utvecklar den yrkesinriktade påbyggnadsutbildning som äger rum vid hälsostationerna och utbildningen vid verksamhetsställen. Dessutom ska utbildningsöverläkaren samordna ordinarie utbildning och handledning vid hälsostationer för läkare i olika stadier av sin påbyggnadsutbildning. Utbildningsöverläkarens uppgifter beskrivs närmare i det ovan nämnda avtalet. 

Utbildningsöverläkaren ska verka i en tjänst som hälsocentralsläkare vid välfärdsområdet. Till utbildningsöverläkarens uppgifter hör att minst 20 procent av arbetstiden utgörs av kliniskt patientarbete. Utbildningsöverläkaren ska vara specialist i allmänmedicin och ha rätt att verka som specialistläkarutbildare. Redan innan välfärdsområdet bildades har regionen haft en regional utbildningsöverläkare som varit gemensam för kommunerna. Tjänsten, som man oavsiktligt underlät att inrätta, ska nu inrättas. 

Det bestäms i 48 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde att välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande av tjänster. Behörighetsvillkor för tjänsten är att innehavaren är specialist i allmänmedicin och har rätt att verka som specialistläkarutbildare. Språkkrav för tjänsten föreslås vara goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket. 

Beslutsförslag

Ställföreträdare för välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområde inrättar en tills vidare gällande tjänst som regional utbildningsöverläkare med början 1.5.2023 och fastställer att behörighetsvillkoren och språkkraven för tjänsten är de som anges i beredningstexten här ovan. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).