Aluehallitus, kokous 27.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 143 Alueellisen koulutusylilääkärin viran perustaminen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle

IUHVADno-2023-983

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:  vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Carita Schröder, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus perusti kokouksessaan 15.12.2022 (§ 8) terveyspalveluiden virat. Perustamatta on jäänyt organisaatiokaaviossa oleva alueellinen koulutusylilääkärin virka. Alueellinen koulutusylilääkäri on hyvinvointialueen palkkaama yleislääketieteen erikoislääkäri, joka koordinoi yleislääketieteen ammatillista jatkokoulutusta koko hyvinvointialueella.

Terveydenhuoltolain (1326/2010) 33 §:n mukaan hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä vastaavat alueellaan tehtävänalansa tutkimus- kehittämis- ja koulutustoiminnasta. Hyvinvointialueen terveyskeskusta voidaan käyttää terveydenhuoltohenkilökunnan koulutukseen siten kuin korkeakoulun taikka koulutuksesta vastaavan muun viranomaisen tai yhteisön ja hyvinvointialueen välillä sovitaan (terveydenhuoltolaki 37 §). Laissa terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) ja sen nojalla annetuissa säädöksissä säädetään tarkemmin lääkärien koulutuksesta ja niitä koskevista pätevyysvaatimuksista sekä siitä, ketkä Suomessa ovat oikeutettuja tätä koulutusta antamaan. Eri koulutusvaiheista säädetään myös terveydenhuoltolain 60 §:ssä ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 56/2015.

Helsingin yliopisto, HUS yhtymän Perusterveydenhuollon yksikkö ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ovat tehneet sopimuksen lääketieteellisistä koulutusjaksoista. Koulutuspaikkana Itä-Uudenmaan hyvinvointialue osallistuu yleislääketieteen erikoislääkärien koulutukseen, terveyskeskuksessa tapahtuvaan lääketieteen muiden erikoisalojen koulutukseen ja yleislääketieteen erityiskoulutukseen sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (56/2015, muut. 55/2020) ja yliopistojen valtakunnallisten erikoislääkärikoulutusta sekä YEK-koulutusta koskevien sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Koulutuspaikka tarjoaa harjoittelujaksoja EU- tai ETA-alueen ulkopuolella lääkärikoulutuksen saaneille sekä Suomessa lääketieteen peruskoulutusta suorittaville. Sopimus edellyttää alueellisen koulutusylilääkärin palkkaamista. 

Koulutusylilääkäri toimii hyvinvointialueen koulutusvastaavien, lähiohjaajien ja erikoislääkärikouluttajien sekä HUS:n Perusterveydenhuollon yksikön kanssa tiiviissä yhteistyössä. Koulutusylilääkäri koordinoi ja kehittää terveysasemilla järjestettävää lääkärien ammatillista jatkokoulutusta ja toimipaikkakoulutusta. Lisäksi hän koordinoi eri jatkokoulutusvaiheita suorittavien lääkärien säännöllistä, terveysasemilla järjestettävää koulutusta ja ohjausta. Koulutusylilääkärin tehtävät on kuvattu tarkemmin edellä mainitussa sopimuksessa. 

Koulutusylilääkärin tulee toimia hyvinvointialueella terveyskeskuslääkärin virassa. Koulutusylilääkärin tehtäviin tulee sisältyä vähintään 20 % työajasta kliinistä potilastyötä. Koulutusylilääkärin tulee olla yleislääketieteen erikoislääkäri, jolla on erikoislääkärikouluttajan oikeudet. Alueella on jo ennen hyvinvointialueen alkamista toiminut kuntien yhteinen alueellinen koulutusylilääkäri. Epähuomiossa perustamatta jäänyt virka tulee nyt perustaa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 48 §:n mukaan aluehallitus perustaa virat. Kelpoisuusehtona virkaan on yleislääketieteen erikoislääkärin pätevyys ja oikeus toimia erikoislääkärikouluttajana. Kielitaitovaatimukseksi virkaan ehdotetaan yhden kotimaisen kielen hyvää taitoa sekä suullisesti että kirjallisesti ja toisen kotimaisen kielen hyvää suullista taitoa.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtajan sijainen:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus perustaa toistaiseksi voimassa olevan alueellisen koulutusylilääkärin viran 1.5.2023 alkaen ja vahvistaa viran kelpoisuusehdoiksi sekä kielitaitovaatimukseksi edellä valmistelutekstissä esitetyn mukaiset kelpoisuusehdot sekä kielitaitovaatimuksen. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.