Välfärdsområdesstyrelsen, möte 30-03-2023

Protokollet är granskat

§ 105 Godkännande av Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:s aktieägaravtal och utnämnande av ombud till bolagsstämma 14.4.2023 (Ärendet avfört från föredragningslistan)

IUHVADno-2023-702

Beskrivning

Beredning och upplysningar: förvaltningsjurist Tomas Määttä, tomas.maatta@itauusimaa.fi

Samkommunen Eteva, vars verksamhet på grund av välfärdsområdesreformen upphörde 31.12.2022, ägde Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, där sex välfärdsområden 1.1.2023 har tagit över som ägare: Mellersta Nyland, Västra Nyland, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland samt Östra Nyland. Östra Nylands välfärdsområde har en ägarandel på 10,13 % i bolaget.

Bolaget äger, förvaltar och hyr ut fastigheter och aktielägenheter som är avsedda för boende och serviceverksamhet för handikappade. Bolaget kan också producera andra tjänster för handikappade, inklusive fastighetstjänster.

Företrädare för bolagets ägare har fört förhandlingar om ett aktieägaravtal och om en ny bolagsordning. Förhandlingarna har resulterat i att man har fått till stånd bifogade utkast till aktieägaravtal (bilaga 1) samt ett utkast till ny bolagsordning (bilaga 2), där beslut om godkännande fattas av bolagsmötet 14.4.2023. Beslut om aktieägaravtal fattas enligt 19 § 15 punkten i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde av välfärdsområdesstyrelsen, som enligt 19 § 19 punkten i förvaltningsstadgan också utser ombud till bolagsstämmorna och ger dem de handlingsdirektiv som ägarstyrningen förutsätter.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar

  1. godkänna aktieägaravtalet i enlighet med bilaga 1 och ge välfärdsområdesdirektören fullmakt att underteckna aktieägaravtalet samt göra eventuella korrigeringar av teknisk natur i detsamma,
  2. utse ett ombud till bolagsstämman, som äger rum 14.4.2023 kl. 10.00,
  3. ge ombudet handlingsdirektiv avseende de ärenden som bolagsstämman enligt föredragningslistan ska behandla.

Beslut

Föredragande avförde ärendet från föredragningslistan.

Bilagor

Kompletterande material


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.