Beskrivning
Beredning och tilläggsuppgifter:
förvaltningsdirektör Camilla Söderström,
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand,
fornamn.efternamn(at)itasuusimaa.fi
Välfärdsområdesfullmäktige har senast vid sitt möte 27.8.2024 (§ 65) uppdaterat förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde. Välfärdsområdesval förrättas 13.4.2025. Nya välfärdsområdesfullmäktiges mandattid inleds 1.6.2025. Med tanke på den nya mandattiden har tjänsteinnehavarna i välfärdsområdet tillsammans med den politiska styrgruppen för förvaltningsstadgan och strategin, som har utsetts av välfärdsområdesstyrelsen (5.5.2022 § 8 och 3.11.2022 § 129), berett en mera omfattande uppdatering av förvaltningsstadgan och den därtill fogade arvodesstadgan samt ekonomistadgan så att ändringarna träder i kraft senast då det nya välfärdsområdesfullmäktiges mandatperiod inleds.
Till den politiska styrgruppen för förvaltningsstadgan hör välfärdsområdesfullmäktiges presidium, välfärdsområdesstyrelsens ordförande och ordförande/vice ordförande för fullmäktigegrupperna. Välfärdsområdesfullmäktiges ordförande fungerar som ordförande för styrgruppen. Dessutom har välfärdsområdesdirektören, förvaltningsdirektören och förvaltningschefen deltagit i styrgruppens möten. Styrgruppen har sammanträtt sex gånger i anslutning till uppdateringen av förvaltningsstadgan: (27.5.2024, 12.8.2024, 30.9.2024, 21.10.2024, 3.2.2025 ja 10.2.2025).
Styrgruppen har kommit överens om följande ändringar:
- Det föreslås att nämnden för utveckling och samarbete indras från och med 1.6.2025 och att dess uppgifter överförs till välfärdsområdesstyrelsen och nämnden för ordnande av tjänster.
Motivering: Få mötesärenden och liten befogenhet.
Inbesparing på årsnivå 47 000 euro, år 2025 inbesparing 23 500 euro.
- Det föreslås att sektionen för individärenden indras från och med 1.6.2025.
Motivering: Enligt nuvarande lagstiftning kan organ eller tjänsteinnehavare behandla begäran om omprövning gällande individärenden. Begäran om omprövning behandlas av en tjänsteinnehavare som ska vara en annan än den som har fattat beslutet.
Inbesparing ca 15 700 euro/år.
- Det föreslås att stödet för fullmäktigegrupperna från och med 1.6.2025 är 3000 euro per fullmäktigeledamot per år.
Inbesparing på årsnivå 147 500 euro, år 2025 inbesparing 85 550 euro.
- Det föreslås att årsarvodet för fullmäktigegruppernas ordföranden i fortsättningen skulle vara beroende av fullmäktigegruppens storlek och från och med 1.6.2025 vara 800 euro/ordförande + 100 euro/fullmäktigeledamot, dock högst 2 500 euro.
- Det föreslås att kategorin övriga möten tas i bruk i mötesarvodena från och med 1.6.2025 (den förtroendevalda är utnämnd av ett organ och arvodet avgörs i enlighet med arvodet för det utnämnande organet).
- Det föreslås att Östra Nylands välfärdsområde från och med 1.6.2025 på ansökan betalar en ersättning för användning av egen mobil apparat (ordinarie ledamöter 200 euro/år, ersättare 50 euro/år).
Motivering: Välfärdsområdet ska se till att den tekniska utrustning och de tekniska förbindelser som behövs för deltagande i elektroniska sammanträden och elektroniskt beslutsförfarande är tillgängliga. Ersättande av kostnaderna för användningen av egen apparat och nätförbindelse är ett alternativ till en apparat införskaffad av välfärdsområdet. Att besluta om principerna för ersättningen hör till välfärdsområdets prövningsrätt.
- Arvodesstadgan är härefter en del av förvaltningsstadgan (som ett eget kapitel i slutet av förvaltningsstadgan) och inte en separat bilaga till förvaltningsstadgan.
De ovan nämnda, överenskomna ärendena kräver ändringar i antingen förvaltningsstadgan eller arvodesstadgan och de föreslagna ändringarna är beaktade i bilagan. Det föreslås att alla ändringar som gäller organstrukturen och demokratitjänsterna träder i kraft 1.6.2025 då nya välfärdsområdesfullmäktiges mandattid inleds.
Välfärdsområdesfullmäktige godkände 13.12.2022 § 12 arvodesstadgan som är en bilaga till förvaltningsstadgan och som nu föreslås bli en del av förvaltningsstadgan. Utöver de ovan nämnda, överenskomna ändringarna föreslås till arvodesstadgan mera detaljerade skrivningar gällande bland annat ersättande av inkomstbortfall och ersättande av resekostnader och övriga kostnader. Alla ändringar i arvodesstadgan skulle träda i kraft från och med 1.6.2025. Den ikraftvarande arvodesstadgan finns som kompletterande material.
Välfärdsområdesstyrelsen godkände 15.9.2022 § 3 Östra Nylands välfärdsområdes ekonomistadga, som innehåller bestämmelser om ekonomiplanering, ekonomiförvaltning och övrig ekonomiskötsel. I ekonomistadgan finns dock många punkter som även finns i förvaltningsstadgan. Dessutom innehåller ekonomistadgan mera allmängiltig text som inte behöver finnas i en stadga utan exempelvis i olika interna anvisningar för ekonomin. De befogenheter som finns i ekonomistadgan men inte i den ikraftvarande förvaltningsstadgan föreslås överföras till förvaltningsstadgan under välfärdsområdesdirektörens uppgifter och befogenheter (31 § i förvaltningsstadgan) och under välfärdsområdesstyrelsens ordförandes uppgifter (5 § i förvaltningsstadgan). De ifrågavarande ändringarna skulle träda i kraft omedelbart när välfärdsområdesfullmäktige har fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär. Det föreslås dessutom att välfärdsområdesstyrelsen upphäver den ikraftvarande ekonomistadgan genast efter att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt de föreslagna ändringarna i förvaltningsstadgan. Den ikraftvarande ekonomistadgan finns som kompletterande material.
De övriga föreslagna ändringarna i förvaltningsstadgan är främst av teknisk och preciserande natur eller hör ihop med ändringar i lagstiftningen. Förvaltningsstadgans 25 § Välfärdsområdesfullmäktiges uppgifter och befogenheter har grundat sig på den förteckning över välfärdsområdesfullmäktiges uppgifter som finns i 22 § i lagen om välfärdsområden (611/2021). Den ifrågavarande paragrafen i välfärdsområdeslagen har ändrats (30.12.2024/1056) och ändringen trädde i kraft 1.1.2025. I regeringens proposition (RP 78/2024) konstateras ” 22 §. Välfärdsområdesfullmäktiges uppgifter. I 2 mom. 8 punkten föreslås det att beslut om kundavgifter som tas ut för tjänster som hör till välfärdsområdets organiseringsansvar stryks i punkten. Den föreslagna ändringen gör det möjligt att delegera beslutsfattandet om kundavgifter i förvaltningsstadgan. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar i fortsättningen om de allmänna grunderna för dessa avgifter.” Dessutom konstateras ”Den föreslagna ändringen i 22 § i välfärdsområdeslagen som gäller välfärdsområdesfullmäktiges uppgifter avseende kundavgifterna möjliggör delegering. Välfärdsområdesfullmäktige kan i förvaltningsstadgan delegera befogenheten till en lägre myndighet. Därigenom är det möjligt att på ett mer flexibelt sätt besluta om ändringar av kundavgifterna. Välfärdsområdesfullmäktige kan även i fortsättningen besluta om detta.”
Välfärdsområdeslagens 22 § har sålunda ändrats från ”Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om 8) de allmänna grunderna för de avgifter som tas ut för tjänster och andra prestationer samt de kundavgifter som tas ut för tjänster som omfattas i välfärdsområdets organiseringsansvar,” till ”Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om 8) de allmänna grunderna för de avgifter som tas ut för tjänster och andra prestationer.” Följaktligen föreslås att även motsvarande 25 § i förvaltningsstadgan ändras till: ”Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om 8) de allmänna grunderna för de avgifter som tas ut för tjänster och andra prestationer.” Samtidigt ändras förvaltningsstadgans 82 § Beslut om avgifter till: Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om de allmänna grunderna för de avgifter som tas ut för tjänster och andra prestationer. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om de klientavgifter som tas ut för tjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar samt närmare om grunder och belopp för övriga avgifter. De ifrågavarande ändringarna skulle träda i kraft 1.6.2025.
De ändringar som föreslås i förvaltningsstadgan är markerade med gul markeringsfärg i bilagan och behandlas närmare vid mötet.
Den ikraftvarande förvaltningsstadgan, arvodesstadgan och ekonomistadgan finns som kompletterande material.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesdirektören:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner de i bilagan föreslagna ändringarna i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde.
Följande ändringar i förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart när välfärdsområdesfullmäktige har fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär:
- § 5, § 22, § 31, § 32, § 33, § 36, § 37
Följande ändringar i förvaltningsstadgan träder i kraft 1.6.2025:
- § 12, § 25, § 26, § 27, § 29, § 82, § 102, § 155, § 163, § 170-180.
Paragrafen justeras genast.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att ungdomsfullmäktiges rätt att väcka motioner till välfärdsområdesfullmäktige utreds.
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner de i bilagan föreslagna ändringarna i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde.
Följande ändringar i förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart när välfärdsområdesfullmäktige har fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär:
- § 5, § 22, § 31, § 32, § 33, § 36, § 37
Följande ändringar i förvaltningsstadgan träder i kraft 1.6.2025:
- § 12, § 25, § 26, § 27, § 29, § 82, § 102, § 155, § 163, § 170-180.
Paragrafen justerades genast.
Möte hantering
Under diskussionens gång beslutade välfärdsområdesstyrelsen enhälligt att man utreder ungdomsfullmäktiges rätt att väcka motioner till välfärdsområdesfullmäktige.