Nämnden för ordnande av tjänster, möte 22-01-2025

Protokollet är granskat

§ 5 Serviceboende med heldygnsomsorg vid Onnela omvandlas till en hybridenhet

IUHVADno-2025-203

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
resultatenhetschef (boendetjänster, tjänster för äldre) Heidi Nastolin
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Kollektivboende är boendetjänster i den mening som avses i socialvårdslagen (1301/2014, 21 b §). Med kollektivt boende avses boende som välfärdsområdena ordnar i en tillgänglig och trygg boendeenhet, där personen har en bostad som motsvarar hens behov och där det finns tillgång till aktiviteter som främjar social interaktion för boendena.

Kollektivt boende ordnas för en person som behöver det på grund av att hens funktionsförmåga har försämrats och hens behov av vård och omsorg har ökat på grund av ålderdom, sjukdom, funktionsnedsättning eller någon annan motsvarande orsak.

Syftet med kollektivt boende är att stöda de äldres sociala interaktion och privatliv, upprätthålla välbefinnande, hälsa och relationer, främja funktionsförmågan och trygga tjänster som motsvarar klientens behov. Innehållet i kollektivboendet tar hänsyn till kundernas önskemål och behov.  Som serviceform är kollektivt boende beläget mellan hemtjänst och serviceboende med heldygnsomsorg.

Det finns olika sätt att genomföra gemensamt serviceboende. Kollektivboende kan ordnas så att enheten endast har en kollektiv bostad eller som en hybridmodell, det vill säga att samma byggnad har både kollektivboende och serviceboende med heldygnsomsorg.

Välfärdsområdets produktivitetsprogram innehåller omfattande åtgärder för att utveckla verksamheten bland annat för att göra servicestrukturen lättare och hålla kostnaderna nere. Effektiviseringen av servicestrukturen omfattar tjänster i hemmet, distansvård och en ökning av korttidsvården, vilket gör det möjligt att bo hemma längre. Dessutom minskar behovet av serviceboende med heldygnsomsorg genom att mani området ökar användningen av lättare boendetjänster, såsom kollektivboende och intervallvård. Serviceboende med heldygnsomsorg är den tyngsta och dyraste tjänsten för äldre.

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade vid sitt möte 2.10.2024 att ställa upp ett mål om att andelen allmännyttiga bostäder ska vara 2 procent fram till 2030. Med täckning avses tjänstens tillgänglighet i förhållande till befolkningen över 75 år. För närvarande är täckningen 0,91 %. För att uppnå detta mål krävs att det skapas cirka 150 nya platser för kollektivt boende fram till 2030.

Östra Nylands välfärdsområde har för närvarande cirka 100 bostadsplatser i egen produktion. Under våren 2025 konkurrensutsätts kollektivt boende, vilket gör det möjligt att erbjuda tjänsten även som en köpt tjänst.

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade vid sitt möte 2.10.2024 att andelen serviceboende med heldygnsomsorg ska fastställas till 6 procent fram till 2030. Dessutom ska servicestrukturen lättas upp med 20 platser fram till 2026.

I Pernå finns en serviceboende-enhet Onnela med 27 platser. Enheten har en separat flygel med tolv (12) lägenheter med kokvrå. Två (2) av lägenheterna är ettor och tio (10) tvårumslägenheter. Rummen varierar i storlek från 33,5 m2 till 45,5 m2. Utrymmena planerades ursprungligen för behoven i kollektivt boende och i dem har man placerat klienter för serviceboende med heldygnsomsorg. Enheten har bra gemensamma utrymmen som ger möjlighet att ordna aktiviteter som främjar social interaktion för boenden. Välfärdsområdets tillsynsenhet och räddningsmyndigheterna har inspekterat lokalerna och gett tillstånd för kollektivt boende. 

Genom att omvandla de 12 bostäderna i enheten till kollektivt boende möjliggör förändringen kollektivt boende även i Lovisa förutom i Borgå och Sibbo. Dessutom kan antalet platser i kollektivt boende ökas och samtidigt underlätta serviceproduktionen inom serviceboende med heldygnsomsrog i enlighet med det uppställda målet.

I och med ändringen minskar antalet platser för serviceboende med heldygnsomsorg i Östra Nylands välfärdsområde med 12.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att verksamheten vid Onnela serviceboende med heldygnsomsorg i Östra Nylands välfärdsområde, blir en hybridenhet från och med 1.3.2025. Enheten kommer att ha 15 serviceboendeplatser med heldygnsomsorg och 12 platser för kollektivboende. Förändringen kommer att genomföras genom naturligt bortfall av kunder.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att verksamheten vid Onnela serviceboende med heldygnsomsorg i Östra Nylands välfärdsområde, blir en hybridenhet från och med 1.3.2025. Enheten kommer att ha 15 serviceboendeplatser med heldygnsomsorg och 12 platser för kollektivboende. Förändringen kommer att genomföras genom naturligt bortfall av kunder.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).