Nämnden för ordnande av tjänster, möte 22-01-2025

Protokollet är granskat

§ 4 Godkännande av anvisningen om frivillig stödrelationsverksamhet

IUHVADno-2024-2185

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialsakkunnig Sanna Äyräväinen
tf. ansvarsområdesdirektör (Familje- och socialtjänster) Hanna Kaunisto
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Anvisningen har utarbetats som en anvisning för de anställda inom välfärdsområdet som ordnar frivillig stödrelationsverksamhet för sina kunder. Ett barn, en ung person, en vuxen eller en familj som behöver särskilt stöd kan få socialservice i form av en frivillig stödperson eller en stödfamilj. Stödpersonen underlättar belastningen för familjen genom att stöda vardagen, tillbringa tid med den som stöds, engagera den som stöds i hobbyer, inspirera och stöda till exempel i skolgången eller i övergången till ett självständigt liv. En stödperson som arbetar med en vuxen handleder klienten mot att klara sig självständigt och stärker resurserna för att fungera i samhället och i tjänsterna. Stödpersonsverksamhet kan utöver barn- och familjetjänster ordnas också inom annan socialservice enligt klientens behov.

Övervakningen av frivillig stödrelationsverksamhet sker som en del av välfärdsområdets egenkontroll. I tjänsterna finns ansvarspersoner som koordinerar rekrytering, utbildning, stöd och handledning tillsammans med andra aktörer. I tjänsterna har klienten en egen arbetstagare som ansvarar för att följa upp hur målen uppnås, verksamhetens kvalitet och klientsäkerheten. Stödrelationsverksamhetens lämplighet för klientens behov bedöms tillsammans med klienten.

I anvisningen om stödrelationsverksamhet fastställs inte beloppet av arvoden och kostnadsersättningar, utan beslut om arvoden och kostnadsersättningar som betalas för verksamheten fattas årligen i samband med övriga arvoden.

Anvisningen har skickats till påverkansorganen för att kommenteras i maj 2024. Råden har inte haft något att anmärka på innehållet i anvisningen.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar godkänna anvisningen för frivillig stödrelationsverksamhet.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade att efter de tekniska tilläggen /korrigeringarna enhälligt godkänna anvisningen för frivillig stödrelationsverksamhet.

Möte hantering

Medlem Pamela Stenberg föreslog följande tillägg/ändringar i anvisningarna, som enhälligt godkändes:

Avsnitt 1.1. Centrala lagar som är bindande för verksamheten
Barnskyddslagen (417/2007) läggs till

Avsnitt 3. Grunden för beviljande av tjänsten
En stödfamilj kan beviljas för att trygga hälsan eller utvecklingen hos ett barn som är i behov av särskilt stöd, då...

Avsnitt 6.1. Uppdragsavtal

Texten ändras enligt följande (med fet stil): Ett uppdragsavtal ingås med varje stödperson och stödfamilj. Uppdragsavtalet är klientspecifikt, och stödtagare med olika uppdragsavtal kan i allmänhet inte träffas samtidigt på grund av tystnadsplikten. Ifall stödfamiljen vill avvika från detta, tex. till den stödtagandes förmån, bör möten avtalas med den ansvariga personalen och skriftligt medgivande inhämtas från barnens vårdnadshavare. Ett undantag kan också vara en stödperson som leder en grupp, då det i så fall har överenskommits i uppdragsavtalet om de stödtagare som möts i gruppen.

Avsnitt 6.2.  En anställd inom  Östra Nylands välfärdsområde i stödrelationsverksamheten
Första meningen ändras till Det rekommenderas att den anställde gör en anmälan om bisyssla till sin närchef.

Avsnitt 7.1. Arvode
Tilläggs till slutet av sista kapitlet: Storleken på vårdarvodena fastställs genom ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen. Arvodena revideras årligen

Avsnitt 7.2. Kostnadsersättning
Tilläggs till slutet av första stycket: Barnets vårdnadshavare ansvarar för barnets personliga artiklar, såsom blöjor och mediciner

Avsnitt 7.5. Skattekort och betalning av arvode
Tillägg till första kapitlet, efter första meningen: Skattekortet behövs för arbetsersättningar, och därmed bör stödfamiljen eller stödpersonen lämna in ett separat skattekort för familjevårdare

Kompletterande material


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).