Möte hantering
Det antecknades i protokollet att välfärdsområdesfullmäktige höll en mötespaus kl. 18.19–18.35 före den egentliga behandlingen av detta ärende inleddes.
Ordförande Heikki Vestman gav fullmäktigegrupperna möjlighet att hålla gruppanföranden.
SFP:s fullmäktigegrupps ordförande Patrik Björkman framförde på gruppens vägnar ändringsförslagen 1-7 (till bilaga 2, produktivitetsåtgärder) och till budgetbokens texter ändringsförslagen 8-12:
Ändringsförslag 1. Stryks ” Hälsostationstjänster: Flyttning av vårdar- och läkarmottagningen vid Mörskom och Pukkila hälsostationer till Askola 1.1.2025”.
Ändringsförslag 2. Läggs till en ny produktivitetsåtgärd: ”Gemensamma hälso- och sjukvårdstjänster: Nedskärningar i hälso- och sjukvårdstjänsterna i Lappträsk, Mörskom och Pukkila”
Konsekvensanalys: Ambulerande hälso- och sjukvårdstjänster som innehåller åtminstone vårdarmottagning, provtagning och rådgivningstjänster. Nettobesparing år 2025 – 150 000e och år 2026 – 150 000e.
Ändringsförslag 3. Läggs till en ny produktivitetsåtgärd: ”Besparing i demokratitjänsterna”
Konsekvensanalys: Nedskärning i understödet till fullmäktigegrupper samt indragning av nämnden för utveckling och samarbete. Nettoinbesparing år 2025 109 000e (i förhållande till utgångsförslaget -60 000), år 2026 – 195 000e, år 2027 – 195 000e
Ändringsförslag 4. Till punkten ”Konkurrensutsättning av ansvarsläkartjänsten” sätts en mening: ”Vid konkurrensutsättningen beaktas tillräckligt stora sanktioner för de situationer där tjänsteleverantören inte kan leverera läkartjänster enligt avtalet."
Ändringsförslag 5. ”Tjänster för äldre”, följande punkter stryks ”Stängning av Rosenkulla från 1.7.2025”, ”Stängning av Mäntyrinne”, ”Stängning av seniorcentralen; Stängning av Sommarvind fr.o.m. 1.1.2026” och ”Stängning av Seniorcentret; Stängning av Solliden fr.o.m. 1.1.2026” samt ”Stängning av seniorcentret; lokalerna för dagverksamheten och hemvården fr.o.m. 1.1.2026”
Ändringsförslag 6. Läggs till en ny produktivitetsåtgärd: ”Besparingar i hyreskostnader för vård dygnet runt"
År 2025 nettobesparing: -470 000e och år 2026 nettobesparing: minst – 470 000e
Konsekvensanalyser: Besparing i hyreskostnader år 2025: Gråberg – 300 000e, Seniorcentralen -50 000 e (enligt utlåtande av kommunstyrelsen i Sibbo), Mäntyrinne -120 000e (enligt beslut av kommunstyrelsen i Askola).
Läggs till text: År 2025 görs inga ändringar i servicenätet. Avtalen för Rosenkulla, Mäntyrinne, Suvituuli och Suvirinne förlängs, förutsatt att hyresvärdarna går med på hyresjusteringar och nödvändiga reparationer av lokalerna. Förhandlingarna med hyresvärdarna ska föras senast 31.5.2025.
År 2025 låter välfärdsområdet göra en utredning om nivån på marknadshyran vid olika verksamhetsställen och för utifrån detta förhandlingar med hyresvärdarna om hyresnivåerna från och med år 2026.
Ändringsförslag 7. Stryks punkten ”Besparing av hyrd arbetskraft”
Eftersom Rosenkulla inte stängs uppstår ingen besparing från en minskad användning av hyrd arbetskraft.
Nettoeffekt: +139 000e
Ändringsförslag 8. sid. 56 Inom tjänsterna för barn, unga och familjer….Till meningen ” Tillräckliga personalresurser inom elevhälsan och ett gott samarbete med skolor och läroanstalter tryggas genom att öka personalen inom elevhälsan i skolorna och minska de köpta psykologtjänsterna.” läggs till följande mening: ”Rekryteringen av skolpsykologer effektiveras.”
Ändringsförslag 9. Sida 59 ”Centrala mål och utveckling av tjänsterna 2025”
”Mitt hälsoteam-modellen utvidgas till hela området och verksamheten inom den centraliserade distributionen av förbrukningsartiklar etableras.” ändras till ”Mitt hälsoteam-modellen utvidgas till hela området så snart som möjligt och den centraliserade utdelningen av vårdartiklar etableras.” och efter meningen läggs till ”För PPT-kunder (som behöver mycket service) utses en egenläkare och egenvårdare för att trygga kontinuiteten i vården genast i början av 2025.”
Ändringsförslag 10. Sida 59, efter meningen ”Målet är också att utveckla tjänsterna genom att ta i bruk bedömningen av symtom i Omaolo inom hela munhälsovården.” läggs till ”förutsatt att det är ekonomiskt lönsamt.”
Ändringsförslag 11. Sida 61 Indikatorer för uppföljning, sätts till en ny indikator ” Väntetid för serviceboende med dygnet runt vård (dag)”
Ändringsförslag 12. Läggs till en mening på sidan 33 som sista stycke under Förvaltningstjänster i budgetboken: "År 2025 kommer välfärdsområdet att låta göra en utredning av nivån på marknadshyran vid de olika verksamhetsställena, exklusive Ara-objekten, och utifrån detta föra förhandlingar med hyresvärdarna om hyresnivån från och med år 2026.
Anslag 40 000€, Minskat resultat.
Ledamot Jorma Wiitakorpi understödde på Saml + KD-gruppens vägnar SFP:s förslag nr 1–12.
Dessutom föreslog ledamot Wiitakorpi att det görs följande tillägg i budgetboken till slutet av kapitel fyra på sida 57: Täckningen för gemenskapsboende bör ökas snabbare än den nuvarande målplanen på 2 % år 2030.
Ledamot Tapani Eskola gjorde på SDP:s fullmäktigegrupps vägnar följande ändringsförslag:
1. Sjukhusavdelningen vid hälsovårdscentralen stängs inte
D.v.s. från s. 49 stryks texten …. och en avdelning vid hälsovårdscentralen läggs ner. I samband med att vårdcentralens bäddavdelning stängs ska tillräckliga och fungerande resurser för hemvård och hemrehabilitering av människor presenteras.
I stället texten: Under år 2025 presenteras för välfärdsområdesstyrelsen en plan för rehabiliterande verksamhet i välfärdsområdet.
Från s. 52 stryks texten ….och en avdelning vid hälsovårdscentralen läggs ner.
Från bilaga 2 stryks Nedläggning av hälsovårdscentralsjukhusavdelningen
Minskning 25 platser från avdelningen fr.o.m. 1.7.2025.
Finansiering: inbesparing inom specialsjukvården samt avgifter för fördröjd överföring
2. Avtalet med familjerådgivningscentralen fortsätter
Från bilaga 2 stryks texten:
Avslutande av avtalet med familjerådgivningscentalen.
Familjerådgivningen koncentreras till uppfostrings- och familjerådgivningen.
Tjänsterna inom stödet för parförhållanden ska konkurrensutsättas om de skaffas.
Finansiering: försämrar resultatet
3. Uppgiften som arbetarskyddschef kvarstår
Från s. 67 stryks texten
Uppgiften som arbetarskyddschef blir ledig vid årsskiftet och den tillsätts genom interna arrangemang genom att arbetarskyddschefens ansvar kombineras med en annan uppgift.
Besparingen kommer genom ökad produktivitet.
De Grönas fullmäktigegrupps vice ordförande Pasi Siltakorpi understödde på gruppens vägnar ledamot Eskolas förslag om familjerådgivningscentalen (nr 2).
Sannfinländarnas fullmäktigegrupps vice ordförande Matti Jäppilä understödde på gruppens vägnar SFP:s fullmäktigegrupps förslag 1-12.
Centerns fullmäktigegrupps ordförande Kristian Forsman understödde på gruppens vägnar SFP:s fullmäktigegrupps förslag 1–12 och understödde SDP:s kommande förslag om räddningsverkets övertid.
Rörelse Nu-fullmäktigegruppens ordförande Maria von Flittner höll ett gruppanförande.
För Östra Nylands välfärd-fullmäktigegruppens ordförande Markus Pietikäinen gjorde följande ändringsförslag:
- s. 6 Sänkning av arvodet för stöd för närståendevård: Arvodet för stöd för närståendevård sänks inte.
Det föreslagna tillägget av en socialhandledarbefattning till stödet för närståendevård behövs inte: en besparing på ca 60 000 euro.
- s. 2 Centralisering av akutmottagningen till Borgå 1.3.2025: Akutmottagningen centraliseras inte från Askola till Borgå
Vänsterförbundets fullmäktigegrupps vice ordförande Mikko Nieminen understödde på gruppens vägnar SFP:s fullmäktigegruppens förslag 1–12.
Dessutom understödde ersättare Nieminen ledamot Pietikäinens förslag om akutmottagningen i Askola samt arvodet för stöd för närståendevård.
Ledamot Jenna Perokorpi (SDP) understödde Eskolas förslag samt SFP:s förslag nr 8.
Dessutom gjorde ledamot Perokorpi följande ändringsförslag:
- Tillsätts tre befattningar som hälsovårdare till elevvården.
Följande texttillägg till personalplanen (från sidan 66)
Tillsätts tre befattningar som hälsovårdare till elevvården. Dessutom åläggs välfärdsområdet att snabbt fylla de övriga vakanserna inom elevvården som är öppna och öka antalet rekryteringsåtgärder för att de vakanser som saknas ska kunna fyllas under 2025.
Till följd av detta läggs 200 000e till budgeten. Finansiering: Minskar resultatet.
Det antecknades i protokollet att ersättare Mari Lotila anlände till mötet kl. 19.57 istället för ersättare Jari Oksanen, och att Jari Oksanen avlägsnade sig från mötet, under behandlingen av detta ärende.
Det antecknades i protokollet att ersättare Lennu Sajomaa avlägsnade sig från mötet kl. 19.57 under behandlingen av detta ärende.
Ordförande beslutade att enligt förvaltningsstadgans 117 § begränsa längden på anförandena till tre minuter härefter.
Ledamot Janne Turunen (SDP) gjorde följande ändringsförslag:
- På sidan 40 tas följande text bort: Övertidsförbudet gäller inte lyftplattformsförare och vattendykare. Genom dessa åtgärder sparas sammanlagt cirka 140 000 euro.
Ersätts med texten: Räddningsverkets övertidsförbud gäller utbildning som övertidsarbete, men inte komplettering av skiften. Genom dessa åtgärder sparas sammanlagt cirka 60 000 euro.
Dessutom understödde ledamot Turunen ledamot Perokorpis förslag om tre nya hälsovårdare.
Ledamot Björkman preciserade SFP:s förslag nr 12:
- Läggs till en mening på sidan 35 som sista stycke under Förvaltningstjänster i budgetboken: "År 2025 kommer välfärdsområdet att låta göra en utredning av nivån på marknadshyran vid de olika verksamhetsställena, exklusive Ara-objekten, och utifrån detta föra förhandlingar med hyresvärdarna om hyresnivån från och med år 2026.
Anslag 40 000 €, Minskat resultat.
Dessutom understödde ledamot Björkman ledamot Turunens förslag om räddningsverkets övertid.
Ledamot Sanna Kivineva understödde ledamot Eskolas förslag om familjerådgivningscentralen.
Det antecknades i protokollet att ledamot Arto Kujala avlägsnade sig från mötet kl. 20.16 under behandlingen av detta ärende, och att ersättare Ari Oksanen anlände till mötet i hans ställe kl. 20.17.
Ledamot Anette Karlsson (ÖN Välfärd) understödde ledamot Pietikäinens förslag samt ledamot Turunens förslag om räddningsverkets övertid.
Ledamot Tapani Eskola understödde SFP:s förslag nr 8.
Dessutom gjorde ledamot Eskola på SDP:s fullmäktigegrupps vägnar följande klämförslag: Den försämrade ekonomin på välfärdsområdet får inte påverka kvaliteten på tjänsterna, leda till permitteringar eller uppsägningar av personalen eller äventyra patientsäkerheten.
Ledamot Jorma Wiitakorpi understödde SFP:s ändringsförslag nr 12 samt ledamot Turunens förslag om räddningsverkets övertid.
Dessutom gjorde ledamot Wiitakorpi följande ändringsförslag:
- Uppsägning av hyresavtal för sex dotterbrandkårer. Besparing 18 000e/2025, 36 000e/2026
- Tillägg till s. 57 i budgeten, slutet av 4. stycket: Täckningen för gemenskapsboende bör ökas snabbare än den nuvarande målplanen på 2 % år 2030.
Ledamot Nea Hjelt understödde ledamot Wiitakorpis bägge förslag.
Ledamot Riku Honkasalo understödde ledamot Pietikäinens förslag om akutmottagningen i Askola.
Ledamot Anne-Mari Eloranta understödde ledamot Eskolas förslag om familjerådgivningscentralen, ledamot Pietikäinens förslag om akutmottagningen i Askola samt arvoden för stöd för närståendevård. Dessutom understödde hon ledamot Turunens förslag om räddningsverkets övertid och ledamot Perokorpis förslag om skolhälsovårdarna.
Ledamot Johanna Aaltonen understödde ledamot Eskolas klämförslag.
Ersättare Mikko Nieminen understödde ledamot Pietikäinens förslag om arvodet för stöd för närståendevård samt akutmottagningen i Askola och ledamot Perokorpis förslag om skolhälsovårdarna.
Efter diskussionen höll välfärdsområdesfullmäktige en mötespaus kl. 20.42–21.22.
Ordförande konstaterade att det under diskussionen har gjorts flera ändringsförslag och att de har vunnit understöd. Ordförande föreslog att omröstningen förrättas genom namnupprop.
Omröstningar i anslutning till bilaga 2, Produktivitetsåtgärder:
Ändringsförslag SFP 1.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 2.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 3.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 4.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 5.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde SFP:s ändringsförslag 5 röstade ”Nej”, vann ”Nej” med rösterna 50-8, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 3.
Det antecknades i protokollet att ledamot Nina Uski avlägsnade sig från mötet kl. 21.32 under behandlingen av detta ärende, och att ersättare Tuomas Alaterä anlände till mötet i hennes ställe.
Ändringsförslag SFP 6.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde SFP:s ändringsförslag 6 röstade ”Nej”, vann ”Nej” med rösterna 53-5, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 4.
Ändringsförslag SFP 7.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SDP 2.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde SDP:s ändringsförslag 2 röstade ”Nej”, vann ”Nej” med rösterna 42-16, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 5.
Ändringsförslag ÖN Välfärd (akutmottagningen i Askola)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde ÖN Välfärds ändringsförslag röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 43-15, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 6.
Ändringsförslag ÖN Välfärd (arvodet för stöd för närståendevård)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde ÖN Välfärds ändringsförslag röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 36-22, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 7.
Ändringsförslag Wiitakorpi (dotterbrandkårer)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde Wiitakorpis ändringsförslag röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 43-15, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 8.
Omröstningarna i anslutning till bilaga 1, budgetboken:
Ändringsförslag SFP 8.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 9.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt på så vis, att slutet av meningen ändras enligt följande: genast i början av 2025-> under år 2025. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 10.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 11.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag SFP 12.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ändringsförslag Wiitakorpi (gemenskapsboende)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde Wiitakorpis ändringsförslag röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 38-20, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 9.
Ändringsförslag SDP 1.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde SDP:s ändringsförslag 1 röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 42-16, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 10.
Ändringsförslag SDP 3.
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde SDP:s ändringsförslag 3 röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 49-9, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 11.
Ändringsförslag Perokorpi (skolhälsovårdarna)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att förslaget inte kan godkännas enhälligt, så man förrättade en omröstning. I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde Perokorpis ändringsförslag röstade ”Nej”, vann ”Ja” med rösterna 45-13, 1 frånvarande. Omröstningsprotokollet är bilaga 12.
Ändringsförslag Turunen (räddningsverkets övertid)
Ordförande frågade om välfärdsområdesfullmäktige kan godkänna förslaget enhälligt. Ordförande konstaterade att välfärdsområdesfullmäktige har godkänt förslaget enhälligt.
Ekonomidirektören gick igenom effekterna av ändringarna på de poster och delar i budgeten som är bindande för fullmäktige.