Nämnden för ordnande av tjänster, möte 06-11-2024

Protokollet är granskat

§ 122 Hälsocentralsjukhustjänster, profilering av avdelningarna 

IUHVADno-2024-4130

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (hälsovårdstjänster) Carita Schröder
resultatenhetschef (hälsovårdscentralsjukhus) Pia Hellman
överläkare Meri Linna
utvecklingschef Heli Sjöblom
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

I det produktivitetsprogram som godkänts av fullmäktige för Östra Nylands välfärdsområde lyfts utvecklingsåtgärder i anslutning till primärvårdens sjukhusavdelningar fram på många punkter: utvecklande av de interna verksamhetsmodellerna (1.4b), förstärkning av rehabiliteringens roll (2.3b), effektivisering av utskrivningsverksamheten (3.4b), vårdgradering mellan den specialiserade sjukvården och primärvården (1.1b).

När det gäller utvecklande av de interna verksamhetsmodellerna pågår flera åtgärder på hälsocentralsjukhusets avdelningar, bland annat en regional standardisering och effektivisering av rehabiliterings- och utskrivningsrutinerna, utvecklande av den dagliga ledningen av avdelningarna och granskning av avdelningarnas profilering. Målet med utvecklandet av sjukhusavdelningarnas interna verksamhetsmodeller är i produktivitetsprogrammet att minska behovet av vårdavdelningsplatser. Indikatorer utöver antalet vårdplatser är bland annat andelen vårddagar vid primärvårdens vårdavdelningar då det gäller personer över 75 år i förhållande till 1 000 personer i motsvarande ålder samt vårdperiodernas genomsnittliga längd. I ljuset av dessa indikatorer beskrivs nuläget i bilagan.

Med avdelningsprofilering avses placering av patienter efter de vårdbehov som fastställts på avdelningarna. Genom profilering strävar man efter att förbättra vårdens kvalitet och därigenom effektivisera patientflödet samt påskynda utskrivningen av patienter med hjälp av behövliga stödåtgärder. Profileringen främjar en koncentration av vårdpersonalens och de ansvariga läkarnas kompetens, säkerställer att den multiprofessionella vård och rehabilitering som behövs genomförs och möjliggör en centralisering av vård- och rehabiliteringsutrustningen. Genom profileringen av avdelningarna tar man inte ställning till servicenätsplanen, utan profileringen görs på basis av det nuvarande antalet platser.

För närvarande har Östra Nylands välfärdsområde fem sjukhusavdelningar med sammanlagt 127 vårdplatser inom primärvården. Patienterna placeras på avdelningarna enligt den profilering som gjorts då verksamheten var i kommunal regi och delvis på basis av kommunstrukturen oavsett vårdbehovet. Vid placeringen av patienterna beaktas alltid antalet lediga platser och eventuella tidigare avdelningsperioder.

 

 

 

 

 

  Nuvarande profilering n = 127
Avd. 1 Behandling av frakturer och rehabilitering efter operation 24
Avd. 2 Behandling av frakturer och rehabilitering efter operation 24

Avd. 3

Akutvård och palliativ vård 26
Avd. 4 Behadling av fraktuer, rehabilitering efter operation, psykogeriatrisk
behdling (inkl. minnessjukdomar), akutvård och palliativ vård
28
Avd. 5 Behandling av frakturer, rehabilitering efter operation, psykogeriatrisk
behandling (iinkl. minnessjukdomar), akutvård och palliativ vård
25

 

Profilering av avdelningarna:

Alla vårdavdelningar inom primärvården är enheter som erbjuder kortvarig avdelningsvård dygnet runt. På avdelningarna vårdas patienter som kommit till fortsatt vård från områdets akutmottagningar, hemifrån eller från hemsjukhus, från samjouren eller den specialiserade sjukvården och som behöver akutvård, rehabilitering, uppföljning och undersökningar eller palliativ vård. Vårdperioderna är i regel korta och planeringen av utskrivningen eller den fortsatta vården inleds genast när patienten har skrivits in på enheten.

På alla avdelningar verkar man med ett rehabiliterande grepp om arbetet, stöder patientens egen aktivitet och stärker patientens kraftresurser så att målet att skriva ut patienten ska nås.

I avdelningsprofileringen ska utöver nuläget även regionala frågor som påverkar framtidens servicebehov beaktas:

  • Målet med de åtgärder som särskilt syftar till att effektivisera rehabiliteringen är att få till stånd ett snabbare patientflöde på avdelningarna. Samordningen av avdelnings- och hemrehabiliteringens roll med avdelningarna, med tjänster för äldre är betydelsefull med tanke på avsikten att få övergången mellan olika skeden att ske smidigt.
  • För närvarande finns det på avdelningarna hela tiden patienter som väntar på en plats för serviceboende med heldygnsomsorg (medeltal 15), vilket tar sig uttryck bland annat i utnyttjandet av överbeläggning.
  • Ett fullt ibruktagande av välfärdsområdets egen rehabiliteringsenhet (Regnbågen, Sibbo) blir möjligt i etapper.
  • Antalet personer som behöver palliativ vård kommer att öka kraftigt under de närmaste åren.
  • Genom att stärka hemsjukhusets roll kan man påverka behovet av avdelningsplatser bland annat för patienter inom palliativ vård.
  • Den uppdaterade anvisningen om HUS:s överflyttningskriterier (våren 2024) kommer stegvis att minska särskilt de korta (1–3 dygn) vårdperioderna.

 

Fördelningen av sjukhusavdelningarnas vårdplatser inom Östra Nylands välfärdsområde (n=127) på basis av ovan relaterade nuläge och framtida vårdbehov:

 

Behovsenlig fördelning av sjukhusavdelningarnas vårdplatser

n = 127

Akutvård (inkl. infektioner) 51
Rehabiliteringsvård 40
Pyskogeriatrisk behandling (inkl. minnessjukdomar) 24
Palliativ vård 12

 

Om platserna placeras i de befintliga avdelningarna (n=5) fördelas platserna enligt följande från och med 1.1.2025:

Profilering av avdelningarna med fördelning utifrån befintligt antal platser fr.o.m. 1.1.2025 n = 127
Avdelning 1. (Borgå) Rehabiliteringsvård 24
Avdelning 2. (Borgå) Psykogeriatrisk behandling (inkl.. minnessjukdomar) 24
Avdelning 3 (Borgå) Akutvård och palliativ vård 14 + 12
Avdelning 4 (Sibbo) Akut- och rehabiliteringsvård 28
Avdelning 5 (Lovisa) Akutvård 25

 

Om en avdelningsplats enligt patientens vårdbehov inte är ledig, förflyttas han eller hon till den avdelningsplats som först frigörs. När en plats som motsvarar vårdbehovet blir ledig vid någon av avdelningarna i området, kan patienten flyttas till en avdelning som motsvarar vårdbehovet (särskilt psykogeriatriska och minnessjuka patienter).

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören

  • Nämnden för ordnande av tjänster beslutar ta i bruk en profilering av avdelningarna vid välfärdsområdets hälsocentralsjukhustjänster i enlighet med vad som anges här ovan.
  • Profileringen av avdelningarna tas i bruk stegvis med början 1.1.2025.

 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att 

  • ta i bruk en profilering av avdelningarna vid välfärdsområdets hälsocentralsjukhustjänster i enlighet med vad som anges här ovan.
  • profileringen av avdelningarna tas i bruk stegvis med början 1.1.2025.

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).