Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 6.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Terveyskeskussairaalapalvelut, osastojen profilointi

IUHVADno-2024-4130

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (terveyspalvelut) Carita Schröder
tulosyksikköpäällikkö (terveyskeskussairaalapalvelut) Pia Hellman
ylilääkäri Meri Linna
kehittämispäällikkö Heli Sjöblom
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

 

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston hyväksymässä tuottavuusohjelmassa perusterveydenhuollon sairaalaosastojen kehittämistoimenpiteet nousevat esiin monessa kohdin: sisäisten toimintamallien kehittäminen (1.4b), kuntoutuksen roolin vahvistaminen (2.3b), kotiutustoiminnan tehostaminen (3.4b), erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen hoidon porrastus (1.1b).

Sisäisten toimintamallien kehittämisen osalta on terveyskeskuksen sairaalaosastoilla useita toimenpiteitä käynnissä, muun muassa kuntoutuksen ja kotiuttamisen käytäntöjen alueellinen yhtenäistäminen ja tehostaminen, osastojen päivittäisjohtamisen kehittäminen ja osastojen profiloinnin tarkastelu. Sairaalaosastojen sisäisten toimintamallien kehittämisen tavoitteena on tuottavuusohjelmassa vuodeosastopaikkojen tarpeen vähentäminen. Mittareina vuodepaikkojen määrän lisäksi ovat muun muassa yli 75-vuotiaiden perusterveydenhuollon vuodeosaston hoitopäivien osuus suhteessa 1000 vastaavan ikäiseen sekä hoitojaksojen keskimääräiset pituudet. Näiden mittareiden valossa nykytilannetta on kuvattu liitteessä.

Osastojen profiloinnilla tarkoitetaan potilaiden sijoittamista osastoille määritettyjen hoidollisten tarpeiden mukaan. Profiloinnin kautta pyritään parantamaan hoidon laatua ja sitä kautta tehostamaan potilasvirtaa sekä nopeuttamaan potilaiden kotiutumista tarpeenmukaisten tukitoimenpiteiden avulla. Profilointi edistää hoitohenkilökunnan ja vastuulääkäreiden osaamisen keskittämistä, varmistaa tarpeenmukaisen moniammatillisen hoidon ja kuntoutuksen toteutuksen ja mahdollistaa hoito- ja kuntoutuslaitteiden keskittämisen. Osastojen profilointi ei ota kantaa palveluverkkosuunnitelmaan, vaan profilointi tehdään nykyisten paikkamäärien perusteella.

Tällä hetkellä Itä- Uudenmaan hyvinvointialueella on viisi perusterveydenhuollon sairaalaosastoa, joissa on yhteensä 127 vuodepaikkaa. Potilaat sijoitetaan osastoille kunta- aikana tehdyn profiloinnin ja osittain kuntarakenteen mukaan riippumatta hoidollisista tarpeista. Sijoittamisessa huomioidaan aina vapaiden paikkojenmäärä ja mahdolliset aiemmat osastojaksot.

 

 

 

 

  Nykyinen profilointi n=127    
Os. 1     Murtumien hoito ja leikkausten jälkeinen kuntoutus 24
Os. 2 Psykogeriatrinen hoito (sis. muistisairaudet) 24
Os. 3 Akuuttihoito ja palliatiivinen hoito 26
Os. 4

Murtumien hoito, leikkausten jälkeinen kuntoutus,
psykogeriatrinen hoito (sis. muistisairaudet), akuuttihoito ja palliatiivinen hoito

28
Os. 5 Murtumien hoito, leikkausten jälkeinen kuntoutus, psykogeriatrinen hoito (sis. muistisairaudet), akuuttihoito ja palliatiivinen hoito 25

​​​​​

Osastojen profilointi:

Kaikki perusterveydenhuollon vuodeosastot ovat lyhytaikaista, ympärivuorokautista osastohoitoa tarjoavia yksiköitä. Osastoilla hoidetaan alueen kiirevastaanotoilta, kotoa/kotisairaalasta, yhteispäivystyksestä tai erikoissairaanhoidosta jatkohoitoon tulleita potilaita, jotka tarvitsevat akuuttia hoitoa, kuntoutusta, seurantaa ja tutkimuksia tai palliatiivista hoitoa. Hoitojaksot ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja kotiutumisen tai jatkohoidon suunnittelu aloitetaan heti, kun potilas on sisään kirjattu yksikköön.

Kaikilla osastoilla toimitaan kuntouttavan työotteen mukaisesti, tuetaan potilaan omatoimisuutta ja vahvistetaan potilaan omia voimavaroja kotiutustavoitteeseen pääsemiseksi.

Osastoprofiloinnissa on nykytilanteen lisäksi huomioitava tulevaisuuden palvelutarpeisiin vaikuttavat alueelliset asiat:

  • erityisesti kuntoutuksen tehostamiseen tähtäävien toimenpiteiden tavoitteena on nopeuttaa osastojen potilasvirtaa. Osasto- ja kotikuntoutuksen roolin sovittaminen yhteen osastojen, ikääntyneiden palvelujen kanssa on merkittävää, jotta siirtymävaiheet saadaan sujuviksi.
  • tällä hetkellä osastoilla ympärivuorokautista palveluasumisen paikkaa odottavia potilaita on jatkuvasti (ka15), tämä näkyy muun muassa ylipaikkojen käytössä.
  • hyvinvointialueen oman kuntoutusyksikön täysimääräinen käyttöönotto (Sateenkaari, Sipoo) mahdollistuu vaiheittain.
  • palliatiivista hoitoa tarvitsevien määrä tulee lähivuosien aikana voimakkaasti kasvamaan.
  • kotisairaalan roolin vahvistamisen kautta voidaan vaikuttaa osastopaikkojen tarpeeseen muun muassa palliatiivisten potilaiden osalta.
  • HUS siirtokriteereiden päivitetty (kevät 2024) ohjeistus tulee asteittain vähentämään erityisesti lyhyitä (1-3vrk) hoitojaksoja.

 

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen sairaalaosastojen vuodepaikkojen (n=127) jako edellä esitetyn nykytilanteen ja tulevan hoidon tarpeen perusteella:

 

Sairaalaosastojen vuodepaikkojen tarpeenmukainen jako

n = 127

Akuuttihoito (sis. infektiot) 51
Kuntoutushoito 40
Psykogeriatrinen hoito (sis. muistisairaudet) 24
Palliatiivinen hoito 12

 

Nykyisiin osastoihin (n= 5) sijoitettuna paikat jakautuisivat seuraavasti 1.1.2025 alkaen:

 

Profilointi nykyisten osastojen paikkamääriin sijoitettuna 1.1.2025 alkaen n = 127
Osasto 1. (Porvoo) Kuntooutushoito 24
Osasto 2. (Porvoo) Psykogeriatrinen hoito (sis. muistisairaudet) 24
Osasto 3 (Porvoo) Akuutti- ja palliatiivinen hoito 14 + 12
Osasto 4 (Sipoo) Akuutti- ja kuntoutushoito 28
Osasto 5 (Loviisa) Akuuttihoito 25

 

Jos potilaan hoidon tarpeen mukaista osastopaikkaa ei ole vapaana, hänet siirretään ensimmäiseksi vapautuvaan osastopaikkaan. Kun hoidon tarpeen mukainen paikka alueen osastoilta vapautuu, potilas voidaan siirtää hoidon tarvetta vastaavalle osastolle (erityisesti psykogeriatriset ja muistisairaat potilaat).

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

  • Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää osastoprofiloinnin käyttöönotosta hyvinvointialueen terveyskeskussairaalapalvelujen osastoilla edellä esitetyn mukaisesti.
  • Osastojen profilointi otetaan käyttöön vaiheittain 1.1.2025 alkaen.

 

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää:

  • ottaa käyttöön osastoprofiloinnin hyvinvointialueen terveyskeskussairaalapalvelujen osastoilla edellä esitetyn mukaisesti.
  • ottaa käyttöön osastojen profiloinnin vaiheittain 1.1.2025 alkaen.

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.