Nämnden för utveckling och samarbete, möte 09-10-2024

Protokollet är granskat

§ 35 Beviljande av organisationsbidrag för social- och hälsoområdet vid Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2024-3785

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialexpert på delaktighet Nanna Kostiainen, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan beslutar nämnden för utveckling och samarbete om principerna och förfaringssätten för de allmänna bidrag som beviljas samt utdelningen av dessa inom ramarna för anslagen. 

Möjligheten att digitalt ansöka om organisationsbidrag för social- och hälsoområdet vid Östra Nylands välfärdsområde pågick 1–31.8.2024. Information om möjligheten att ansöka om bidrag gick ut på välfärdsområdets webbplats, i sociala medier (8.3.2024 och 21.5.2024 en webbplatsnyhet, 17.6.2024 en officiell kungörelse på välfärdsområdets webbplats och ett STT-meddelande, 17.6.2024 Facebook-, LinkedIn-, Instagram- och X-publicering, 26.6.2024 ett nyhetsbrev till yrkespersoner och intressentgrupper inom välfärdsområdet, 26.7.2024 Facebook-, LinkedIn-, Instagram- och X-publicering, 8.8.2024 ett nyhetsbrev till yrkespersoner och intressentgrupper inom välfärdsområdet, 16.8.2024 ett omnämnande i en blogg som publicerades på webbplatsen och i sociala medier). Informationen om bidragsansökningarna har nått organisationerna väl, eftersom 57 ansökningar inkom år 2024. På motsvarande sätt kom det år 2023 in 33 ansökningar. 

Välfärdsområdet ordnade i augusti 2024 två frågestunder i Teams, där frågor om bidragsansökan besvarades. Sammanlagt 16 personer deltog i frågestunderna. 

Östra Nylands välfärdsområde har 100 000 euro tillgängligt för organisations- och föreningsbidrag år 2024. Inom utsatt tid inlämnades 57 bidragsansökningar (kompletterande material) där den sammanlagda ansökta summa uppgick till 374 295 euro. De organisationer som lämnat in ansökan, de ansökta beloppen, poängsättningen av ansökningarna jämte motiveringar samt det föreslagna bidraget finns i bilagan Sammanställning av ansökningar om organisationsbidrag. 

Välfärdsområdets team för främjande av hälsa och välfärd behandlade och poängsatte ansökningarna i augusti 2024. Poängsättningen byggde på principerna för beviljande av organisationsbidrag. På basis av ansökningarna kunde man inte tydligt påvisa riktigheten i fråga om en av punkterna i poängsättningsanvisningen, det vill säga ”hur stor andel av deltagarna i den verksamheten som ges bidrag kommer att dra nytta av verksamheten”, så denna punkt lämnades utan poängsättning för alla sökandes vidkommande. 

Efter poängsättningen behandlades bidragsansökningarna och de föreslagna beloppen tillsammans med utvecklingsdirektören. På basis av det totala antalet poäng i ansökan kategoriserades de procentuella bidragssummorna. Kategoriseringen är vägledande, och de några undantagen har motiverats separat i kolumn G i bilagan. Utöver poängen beaktades vid fastställandet av bidragsbeloppen betoningen på social- och hälsovården i den verksamhet som man avser att bevilja bidrag, det objekt som ges bidrag samt bidragets betydelse för att trygga föreningens verksamhet. 

På basis av poängsättningen är det inte motiverat att bevilja bidrag om ansökan har fått under 14 poäng. Beskrivningarna i dessa ansökningar av den verksamhet som får bidrag och motiveringarna angående stödjande av välfärdsområdets tjänster och strategi var knapphändiga. I dessa ansökningar framkom inte tydligt hur bidraget skulle utgöra ett stöd för välfärdsområdets tjänster, för genomförandet av strategin eller för samarbetet. Dessutom uteslöts 10 bidragsansökningar trots att de överskred gränsen på 14 poäng. 

I fråga om bidragsansökningar där den summa som ansökan gällde avsevärt överskred de belopp som det vore möjligt att bevilja riktade välfärdsområdet det beviljade bidraget till någon specifik verksamhet. Det föreslås att alla expertföreläsningar ges ett bidrag på 200 euro per föreläsning, eftersom det anses att en mindre summa än så inte skulle ha någon inverkan på möjliggörandet av föreläsningen. 

Föreningar för vilka bidraget kan anses vara betydande med tanke på tryggandet av föreningens framtid (till exempel om den inte har någon annan finansiering) föreslås få ett större bidrag jämfört med den ansökta summan. 

 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören:

Nämnden för utveckling och samarbete fattar beslut i överensstämmelse med bilagan ”Sammanställning av ansökningar om organisationsbidrag” 

  1. angående de bidragsansökningar som lämnas utan bidrag  
  2. angående de organisationer som beviljas bidrag
  3. angående de föreslagna bidragsbeloppen.  

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete fattade beslut i överensstämmelse med bilagan ”Sammanställning av ansökningar om organisationsbidrag” 

  1. angående de bidragsansökningar som lämnas utan bidrag  
  2. angående de organisationer som beviljas bidrag
  3. angående de föreslagna bidragsbeloppen.  

Möte hantering

Ledamöterna Eila Kohonen och Mikko Nieminen avlägsnade sig under behandlingen av detta ärende p.g.a. jäv (samfundsjäv) kl. 17:40-17:59.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).