Nämnden för utveckling och samarbete, möte 09-10-2024

Dagordningen är verifierad

§ 36 Servicenätverksplan för Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-4145

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
tf vårdarbetsdirektör Heidi Hovisilta
utvecklingschef Ann-Sofie Nylund 
välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist 

 

Det bestäms i 26 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde att välfärdsområdesstyrelsen svarar för att organiseringsansvaret uppfylls och för beredning, uppföljning och utvärdering av utredningen om servicenätverket. Östra Nylands välfärdsområde har berett servicenätsplanen som tjänstearbete inom ramen för förändringsprogrammet. Servicenätsplanen har sammanställts utifrån ansvarsområdenas förslag beaktande välfärdsområdets ekonomiska situation. Accenture Oy tar dessutom fram bakgrundsmaterial för servicenätsutredningen.

I utredningen granskas serviceproduktionens nuläge och framtid med beaktande av det pågående förändringsprogrammet, tillgången till tjänster och deras nåbarhet, effektiviseringen av serviceverksamheten med digitala och mobila lösningar, kostnadseffekterna samt servicestrategin. Det material som Accenture tagit fram innehåller ett analysverktyg som baserar sig på efterfrågan på tjänster samt en scenariogranskning. I dessa har man tagit vara på särdragen i Östra Nylands välfärdsområde samt utnyttjat befolkningsprognosen och uppgifter om befolkningens geografiska placering i regionen, åldersfördelningen, servicenätets nuläge och servicebehovet. Uppgifterna i utredningen har samlats in från öppna datakällor och kompletterats med uppgifter som välfärdsområdet tagit fram.

Beredningen av servicenätsutredningens bakgrundsmaterial har följts upp i styrgruppen, som har bestått av välfärdsområdesdirektören, social- och hälsovårdsdirektören, ansvarsområdes- och professionsdirektörerna, förvaltningsdirektören, fastighetschefen, utvecklingschefen och personalrepresentanter. Dessutom har personalen deltagit i arbetet med att ta fram material bland annat genom workshoppar som Accenture ordnat.

Servicenätsutredningen blir klar i början av november 2024 och behandlas nästa gång i välfärdsområdesstyrelsen 14.11.2024.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. Östra Nylands välfärdsområde ber att följande instanser avger utlåtande om det bifogade utkastet till servicenätsplan: kommunerna Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo samt välfärdsområdets nämnder och påverkansorgan. Utlåtandena önskas senast 7.11.2024 16.00.
  2. Invånarna i Östra Nylands välfärdsområde ges möjlighet att kommentera utkastet till servicenätsplan med utnyttjande av en öppen webbsida under tvåveckorsperioden 30.9–13.10.2024.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att

  1. Östra Nylands välfärdsområde ber att följande instanser avger utlåtande om det bifogade utkastet till servicenätsplan: kommunerna Askola,​ Borgå,​ Lappträsk,​ Lovisa,​ Mörskom,​ Pukkila och Sibbo samt välfärdsområdets nämnder och påverkansorgan.
  2. Utlåtandena önskas senast 7.11.2024 16.00. Invånarna i Östra Nylands välfärdsområde ges möjlighet att kommentera utkastet till servicenätverksplan med utnyttjande av en öppen webbsida under tvåveckorsperioden 30.9–13.10.2024.


Ärendet justerades genast.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att detta ärende behandlades som sammanträdets sista ärende. Dessutom antecknades det i protokollet att viceordförande Riku Honkasalo, ledamot Kevin Servin samt ersättare Satu Lindgren anmälde jäv (samfundsjäv, ledamot i kommunstyelse) och gick från mötet innan ärendets behandling kl. 20.02.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
tf vårdarbetsdirektör Heidi Hovisilta
utvecklingschef Ann-​Sofie Nylund 
välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist 

Välfärdsområdesstyrelsen har bett nämnden för utveckling och samarbete att ge sitt utlåtande senast 7.11.2024 kl. 16.00. 

Beskrivning förslag

Utvecklingsdirektören: 

Nämnden för utveckling och samarbete vid Östra Nylands välfärdsområde avger följande utlåtande:  

Nämnden för utveckling och samarbete har tagit emot servicenätsplanen och tackar för beredningsarbetet. Nämnden konstaterar att servicenätsplanen också ska stödja den servicestrategi och det produktivitetsprogram som välfärdsområdesfullmäktige godkände i slutet av 2023 och nämnden ser ingen konflikt mellan servicenätsplanen, servicestrategin och produktivitetsprogrammet. Nämnden kommenterar servicenätsplanen ur den synvinkeln att vilka uppgifter har fastställts för nämnden i förvaltningsstadgan för välfärdsområdet.

Nämnden konstaterar att det i samband med beredningen av servicenätsplanen har gjorts en omfattande utredning av servicenätet, där man beaktat områdets befolkning, servicebehov, tjänsternas tillgänglighet och kostnadseffektivitet samt skapat olika scenarier och bedömt vilka konsekvenser genomförandet av scenarierna har för tillgängligheten, besparingarna och serviceproduktionen. Nämnden konstaterar att bakgrundsuppgifterna i servicenätsutredningen är heltäckande och nödvändiga, men ändå till vissa delar bristfälliga, eftersom uppgifterna inte har varit tillgängliga t.ex. för alla kommuner.

Nämnden för utveckling och samarbete styr strategin för patient- och klientsäkerheten och konstaterar att servicenätsplanen ur patientsäkerhetens synvinkel har beaktat att man får service i tid. Till exempel att en ambulans anländer tillräckligt snabbt är en viktig faktor med tanke på patientsäkerheten. Östra Nylands välfärdsområde är det tredje minsta i landet och enligt servicenätsplanen blir det fortfarande möjligt att få tillgång till tjänster på mindre än en timme.

I servicenätsplanen beaktas klient- och patientsäkerheten också ur personalens kompetenssynvinkel, men planen främjar också produktionen av tjänster som förutsätter specialkompetens och stärkandet av kompetensen.  

Nämnden för utveckling och samarbete ansvarar för utvecklingen av verksamhetsmodeller för delaktighet när det gäller välfärdsområdets invånare, kommuner, sammanslutningar och andra aktörer samt olika samarbetsnätverk, och nämnden konstaterar att områdets invånare och kommuner har möjlighet att kommentera och ge sitt utlåtande om servicenätsplanen.   

Dessutom konstaterar nämnden att det första utkastet till servicenätsplan inte innehåller sparkalkyler eller enskilda förhandskonsekvensbedömningar och betonar att sparkalkylerna och de konkreta förhandskonsekvensbedömningarna av tjänsterna ska kompletteras med nästa utkast till plan.