Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-06-2024

Dagordningen är verifierad

§ 166 Val av Östra Nylands välfärdsområdes äldreråd för mandattiden 2022-2025

IUHVADno-2024-2465

Beskrivning

VAL AV ÖSTRA NYLANDS VÄLFÄRDSOMRÅDES ÄLDRERÅD FÖR MANDATTIDEN 2022- 2025

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse 16.06.2022 § 10

Beredning och ytterligare information: förvaltningsjurist Tomas Määttä, ext-tomas.maatta@porvoo.fi.

Motiveringar:

Det föreskrivs i lagen om välfärdsområden (611/2021) att tillsättande av påverkansorgan är en form av möjliggörande av påverkan för välfärdsområdets invånare. I 32 § i lagen om välfärdsområden föreskrivs det att välfärdsområdesstyrelsen ska inrätta ett ungdomsfullmäktige förvälfärdsområdet eller en motsvarande påverkansgrupp för unga, ett äldreråd för välfärdsområdet för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka och ett råd för personer med funktionsnedsättning för välfärdsområdet för att garantera möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta och påverka.

Medlemmarna i dessa påverkansorgan ska väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer.

Påverkansorganen ska ges möjlighet att påverka planering, beredning, genomförande och uppföljning inom olika verksamheter i välfärdsområdet i frågor som är eller som ett påverkansorgan bedömer vara av betydelse för barnen, de unga, de äldre eller personer med funktionsnedsättning och med hänsyn till de tjänster dessa befolkningsgrupper behöver. Påverkansorganen ska också tas med när former för delaktighet och hörande utvecklas i välfärdsområdet.

Enligt § 16 i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde ska verksamhetsstadgan för äldrerådet godkännas av välfärdsområdesstyrelsen. I verksamhetsstadgan fastställs bland annat organets lagstadgade och andra eventuella uppgifter, antalet medlemmar och sättet att välja medlemmar, mandattid, mötes- och verksamhetspraxis, val av ordförande, ombesörjande av sekreterarens uppgifter, upprättande av verk sam hets plan och avgivande av verksamhetsberättelse samt sa mar be te med påverkansorgan på kommunal nivå.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 7.4.2022 (§ 43) be kommunerna senast 30.4.2022 nominera en eller högst två kandidater till välfärdsområdets påverkansorgan: äldrerådet, rådet för personer med funktionsnedsättning och ungdomsfullmäktige. Det önskades att namnen på de nominerade personerna skulle inlämnas senast 30.4.2022. Alla förslag kom inte in inom utsatt tid, och den till kommunerna riktade nomineringsbegäran upprepades.

 

Beslutsförslag:

Tf. välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen utser följande personer till medlemmar i Östra Nylands äldreråd för mandattiden 2022–2025:

  • Hannes Bjurstöm, Askola
  • Petri Hyvönen, Lovisa
  • Nina Björkman-Nysten, Lovisa
  • Juha Huotari, Sibbo
  • Hans Blomberg, Sibb
  • Leena Sorjonen, Borgå
  • Carl-Johan Numelin, Borgå
  • Kenneth Lévin, Lappträsk
  • Eeva Hava, Mörskom
  • Hannele Käenaho-Virtala, Mörskom
  • Erja Sihlman, Pukkila

 

Beslut:

Beslutades enhälligt enligt beslutförslaget.

********************************************************    

Välfärdsområdesstyrelsen 27.06.2024

 

Beredning och tilläggsuppgifter:    
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand  
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi  

 

Välfärdsområdesstyrelsen valde 22.6.2022 § 86 Östra Nylands välfärdsområdes äldreråd. Enligt § 32 i välfärdsområdeslagen (611/2021) ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. I samma stadgande konstateras även att till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer och att välfärdsområdesstyrelsen ska sörja för påverkansorganens verksamhetsförutsättningar. 

Påverkansorganen har under de två första åren fungerat på något olika sätt. Det skulle vara ändamålsenligt att en tjänsteinnehavarrepresentant från välfärdsområdets tjänster för äldre skulle delta i äldrerådets möten. Det föreslås att välfärdsområdesstyrelsen väljer två tjänsteinnehavarrepresentanter till äldrerådet för den återstående mandattiden, varav åtminstone den ena deltar i äldrerådets möten. 

Beskrivning förslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen väljer ansvarsområdesdirektören för tjänster för äldre Kirsi Oksanen och resultatenhetschef Netta Mäkinen till tjänsteinnehavarrepresentanter i Östra Nylands välfärdsområdes äldreråd för den återstående mandattiden.