Nämnden för utveckling och samarbete, möte 08-05-2024

Protokollet är granskat

§ 22 En lägesbild av uppdateringen av programmet för egenkontroll

IUHVADno-2024-1853

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
kvalitetschef Rebecca Sjöholm, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi   

Välfärdsområdet ska utarbeta ett program för egenkontroll i elektroniskt format och offentliggöra det i ett allmänt datanät. 

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde leder nämnden för utveckling och samarbete strategin för patient- och klientsäkerheten samt främjar en enhetlig säkerhetskultur samt övervakar att kvalitetsstrategin för välfärdsområdes tjänster genomförs.   

Det nuvarande programmet för kvalitet och egenkontroll godkändes av välfärdsområdets styrelse 20.6.2023. Lagen om tillsyn över social- och hälsovården (741/2023) trädde i kraft 1.1.2024, varför detta program nu uppdateras (bifogat material). Namnet på det program som är under beredning föreslås vara programmet för egenkontroll, vilket motsvarar programmets juridiska namn. Programmet sträcker sig från 2024 till 2026 och beskriver välfärdsområdets ansvar för egenkontroll, kvalitet samt klient- och patientsäkerhet. En separat klient- och patientsäkerhetsplan är inte längre ett lagstadgat krav och kommer därför att ingå i programmet för egenkontroll.  En stor förändring är rapporteringen av programmet för egenkontroll och planerna för egenkontroll, som enligt den nya lagstiftningen ska ske var fjärde månad på en offentlig webbplats. 

Programmet för egenkontroll är ett strategiskt instrument för att säkerställa att tjänsterna organiseras och genomförs i enlighet med avtal och lagstiftning och med de tillstånd som tillsynsmyndigheterna har beviljat. Programmet ska även i fortsättningen omfatta principerna för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna samt räddningsväsendet inom välfärdsområdet. Välfärdsområdets program för egenkontroll omfattar alla tjänster som tillhandahålls av välfärdsområdet och för dess räkning. Programmet sammanställer välfärdsområdets många lagstadgade strategier, planer och program samt övervakar och säkerställer genomförandet av dem. 

Det uppdaterade programmet för egenkontroll kommer att presenteras för nämnden för utveckling- och samarbete i september för beslutsfattande och vidare godkännande av välfärdsområdsstyrelsen samma månad. 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören:

Nämnden för utveckling och samarbete för en remissdebatt om ärendet och antecknar det uppdaterade programmet för egenkontroll för kännedom. 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete förde en remissdebatt om ärendet och antecknade det uppdaterade programmet för egenkontroll för kännedom. 


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.