Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 8.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Omavalvontaohjelman päivityksen tilannekuva

IUHVADno-2024-1853

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
laatupäällikkö Rebecca Sjöholm, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi 

Hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa.  

Hallintosäännön 27 §:n mukaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta ohjaa asiakas- ja potilasturvallisuuden strategiaa ja edistää yhtenäistä turvallisuuskulttuuria sekä valvoo hyvinvointialueen palveluiden laatuohjelman toteutumista.  

Nykyinen laatu- ja omavalvontaohjelma on hyväksytty aluehallituksessa 20.6.2023. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) on astunut voimaan 1.1.2024, jonka vuoksi kyseinen ohjelma on päivityksen alla (oheismateriaali). Valmistelussa olevan ohjelman nimeksi ehdotetaan Omavalvontaohjelma, joka vastaa lakisääteistä nimeä ohjelmalle. Ohjelma voimassaolo on 2024–2026. Omavalvontaohjelmaan kuvataan hyvinvointialueen vastuulla oleva omavalvonta, laatu sekä asiakas- ja potilasturvallisuus. Erillinen asiakas- ja potilasturvallisuuden suunnitelma ei ole enää lakisääteinen, jonka vuoksi tämä sisällytetään omavalvontaohjelmaan. Isompana muutoksena on omavalvontaohjelman sekä omavalvontasuunnitelmien raportointi, joka uuden lainsäädännön mukaan pitää tehdä neljän kuukauden välein julkisilla verkkosivuilla.   

Omavalvontaohjelma on strateginen instrumentti, jolla varmistetaan, että palvelut järjestetään ja toteutetaan sopimusten ja lainsäädännön sekä valvontaviranomaisten antamien lupien mukaisesti. Ohjelma sisältäisi edelleen hyvinvointialueelle kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen omavalvonnan periaatteet. Hyvinvointialueen omavalvontaohjelma kattaa kaikki hyvinvointialueen järjestämät ja sen lukuun tuotetut palvelut. Omavalvontaohjelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen lukuisat lakisääteiset strategiat, suunnitelmat ja ohjelmat sekä valvoo ja varmistaa niiden toteutumista. 

Päivitetty omavalvontaohjelma tuodaan uudelleen kehittäminen ja yhteistyö -lautakuntaan syyskuussa päätöksentekoa varten ja edelleen hyväksyttäväksi aluehallitukseen saman kuukauden aikana. 

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta käy asiasta lähetekeskustelun ja merkitsee päivitetyn omavalvontaohjelman tiedoksi.  

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta kävi asiasta lähetekeskustelun ja merkitsi päivitetyn omavalvontaohjelman tiedoksi.  


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.