Nämnden för ordnande av tjänster, möte 03-04-2024

Protokollet är granskat

§ 42 Fastställande av värdet av en servicesedel för fysiskt besök hos en läkare vid hälsostation och fastställande av serviceproducentens maximipris

IUHVADno-2024-74

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Heli Sjöblom, utvecklingschef
Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör (hälsovårdstjänster)
Susanna Varilo, chefsläkare
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Förberedelsen av servicesedeln för läkarbesök baserar på budgeten för 2024, där 200 000 euro har reserverats för att förbättra tillgången till vård som genomförts med servicesedel.

Genom servicesedlar främjas valfriheten och möjligheterna för dem som använder social- och hälsovårdstjänster att skaffa vissa bestämda tjänster hos privata serviceproducenter. Enligt 7 § i lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) ska servicesedelns värde bestämmas så att värdet är skäligt med tanke på kunden. Servicesedelns värde får inte bli orimligt mycket större än de egna produktionskostnaderna för motsvarande tjänst. Servicesedeln borde ändå som produktionssätt vara konkurrenskraftig i förhållande till andra produktionssätt.

Beviljande av servicesedel bygger på en bedömning av vårdbehovet gjord vid en av välfärdsområdets hälsostationer av en legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Servicesedel för ett fysiskt besök hos en läkare kan erbjudas kunder i situationer där det inte är möjligt att i egen regi erbjuda möjlighet till fysiskt besök hos en läkare inom utsatt tid i överenstämmelse med 51 a § i hälso- och sjukvårdslagen. Eftersom det i första hand är fråga om att säkerställa att vårdgarantin uppfylls, så får kundens självrisk för tjänsten inte vara större än klientavgiften för samma tjänst då denna produceras av välfärdsområdet (33 a § i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården). Det ska inte betalas någon självrisk för social- och hälsovårdstjänster som enligt 4 och 5 § i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården ska vara avgiftsfria.

Det betalas inte någon sådan ersättning som avses i sjukförsäkringslagen (1224/2004) för en tjänst som införskaffats med servicesedel. Servicesedelns självrisk beaktas inte då man beräknar huruvida avgiftstaket inom hälso- och sjukvården har nåtts.

Då servicesedlar beviljas ska man klargöra för kunden vilken ställning kunden har då denna använder servicesedlar, servicesedelns värde, serviceproducenternas priser, grunderna för fastställande av självrisken och storleken på den andel av avgiften som kunden ska betala. Kunden kan neka till att ta emot servicesedlar, varigenom välfärdsområdet med utnyttjande av något annat produktionssätt ska tillhandahålla en tjänst som är i överensstämmelse med kundens behov.

När kunden och serviceproducenten kommer överens om en tjänst som ges med servicesedel som betalning, är välfärdsområdet inte avtalspart, utan det är fråga om ett avtal mellan kunden och serviceproducenterna. Beroende på avtalets innehåll följer man i avtalsförhållandet de bestämmelser och de juridiska principer som gäller i konsumenträtt och avtalsrätt. I fråga om kundens ställning tillämpas lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården och lagen om patientens ställning och rättigheter. Kunden får komma överens med serviceproducenten om andra tjänster än de som servicesedeln gäller. I så fall betalas kunden det pris som serviceproducenten fastställt.

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde ska nämnden för ordnande av tjänster besluta om enhetliga servicekriterier, inkomstprövade klientavgifter och värdena på servicesedlar inom social- och hälsovården i enlighet med den servicestrategi som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar

  1. godkänna värdet av en servicesedel för fysiskt besök hos en läkare samt serviceproducentens maximipris på det sätt som anges i bilaga 1
  2. att servicesedelns värde och maximipriset justeras regelbundet i syfte att säkerställa tillgången och så att de ska svara mot kostnadsutvecklingen.

 

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt:

  1. godkänna värdet av en servicesedel för fysiskt besök hos en läkare samt serviceproducentens maximipris på det sätt som anges i bilaga 1
  2. att servicesedelns värde och maximipriset justeras regelbundet i syfte att säkerställa tillgången och så att de ska svara mot kostnadsutvecklingen.

 

Paragrafen justerades genast.