Revisionsnämnden, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 36 Att utse redovisningsskyldiga

IUHVADno-2024-990

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
internrevisor Juho Saarinen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 4 kap. 22 § mom. 13 i lagen om välfärdsområden 29.6.2021/611 fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om utseende av redovisningsskyldiga och enligt mom. 14 fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om godkännande av välfärdsområdets bokslut samt ansvarsfrihet. Enligt 14 kap. 130 § mom. 3 i lagen om välfärdsområden beslutar fullmäktige om beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga när fullmäktige godkänner bokslutet.

Enligt 14 kap. 130 § i lagen om välfärdsområden ska revisorns revisionsberättelse innehålla ett uttalande om huruvida ansvarsfrihet beviljas ledamöterna i det granskade organet och de redovisningsskyldiga inom organets uppgiftsområde. Vid behov ska revisorn rikta en anmärkning mot den redovisningsskyldige. Anmärkningen kan inte riktas mot välfärdsområdesfullmäktige. Fastän välfärdsområdesfullmäktige beslutar om utseende av redovisningsskyldiga, är det revisorn som beslutar om mot vem den potentiella anmärkningen kan riktas.

Enligt 13 kap. 85 § i förvaltningsstadgan framlägger också revisionsnämnden till områdesfullmäktige ett förslag om huruvida bokslutet kan godkännas och om de redovisningsskyldiga kan beviljas ansvarsfrihet.

De redovisningsskyldiga är medlemmar i välfärdsområdesstyrelsen, nämnderna och deras sektioner, samt ledade tjänsteinnehavare inom varje uppgiftsområde. Med ledande tjänsteinnehavare kan avses åtminstone föredraganden av de olika organen samt tjänsteinnehavare som självständigt ansvarar för uppgiftshelheter inom organets uppgiftsområde.

Beviljande av ansvarsfrihet betyder att skadeståndsyrkanden inte längre kan riktas mot de redovisningsskyldiga. Beviljande av ansvarsfrihet befriar dock inte medlemmen från straffrättsligt ansvar eller senare skadeståndsansvar som följd av det straffrättsliga ansvaret.

Revisionsnämnden framställer förslag till fullmäktige om godkännande av bokslut och beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga, med hänsyn till revisorns utlåtande och eventuella anmärkningar i revisionsberättelsen.

Beslutsförslag

Ordförande: 

Revisionsnämnden föreslår till fullmäktige att fullmäktige utser de redovisningsskyldiga för åren 2023 och 2024 enligt bilagan.

Beslut

Revisionsnämnden beslöt remittera ärendet för ny beredning. 

Beskrivning

Revisionsnämnden har 4.4.2024 (§ 28) återremitterat ärendet om att utse redovisningsskyldiga för ny beredning.

Enligt 22 § 13 punkten i lagen om välfärdsområden fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om utseendet av redovisningsskyldiga. De redovisningsskyldiga måste fastställas bland annat därför att utlåtandet om ansvarsfrihet gäller dem.

I bestämmelsen om revisionsberättelser i 130 § i lagen om välfärdsområden anges att det i berättelsen ska tas ställning bland annat till frågan om anmärkning mot redovisningsskyldiga och till de sistnämndas ansvarsfrihet. Anmärkningen kan inte riktas mot välfärdsområdesfullmäktige.

I förarbetena till nämnda bestämmelse (RP 241/2020 rd) konstateras följande angående de redovisningsskyldiga:

”Redovisningsskyldiga är ledamöterna i välfärdsområdesstyrelsen, nämnderna och deras sektioner samt ledande tjänsteinnehavare inom varje uppgiftsområde. Ledande tjänsteinnehavare kan anses vara åtminstone föredragande i ett organ samt tjänsteinnehavare med ansvar för en egen uppgiftshelhet inom organets uppgiftsområde. I sista hand är det dock revisorn som ska överväga vem en eventuell anmärkning kan riktas mot.”

Då det gäller tjänsteinnehavare eller förtroendevalda innebär redovisningsskyldighet inget sådant ansvar som inte vederbörande också annars har på grundval av sin ställning. Redovisningsskyldighet innebär att en tjänsteinnehavares eller en förtroendevalds verksamhet blir föremål för fullmäktiges bedömning, att en anmärkning kan riktas mot en tjänsteinnehavare eller en förtroendevald i revisionsberättelsen samt att en tjänsteinnehavare eller en förtroendevald kan beviljas ansvarsfrihet.

Beslutsförslag

Ordföranden:

Revisionsnämnden beslutar föreslå fullmäktige att fullmäktige utser 2023 och 2024 års redovisningsskyldiga på det sätt som anges i bilagan.

Beslut

Revisionsnämnden beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige utser 2023 och 2024 års redovisningsskyldiga på det sätt som anges i bilagan.

Möte hantering

Efter behandlingen av detta ärende hölls en teknisk paus klockan 18.05–18.19


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.