Tarkastuslautakunta, kokous 16.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Tilivelvollisten nimeäminen

IUHVADno-2024-990

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lísätiedot: 
sisäinen tarkastaja Juho Saarinen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Laki hyvinvointialueesta 29.6.2021/611 4. luvun 22§ 2. momentin kohdan 13 mukaisesti, aluevaltuusto päättää tilivelvollisten nimeämisestä ja kohdan 14 mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta. Hyvinvointialuelain 14. luku 130§ 3. momentin mukaisesti, hyväksyessään tilinpäätöksen, aluevaltuusto päättää vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille.

Hyvinvointialuelain 14. luku 130§ mukaisesti, hyvinvointialueen tilintarkastajan on tilintarkastuskertomuksessaan esitettävä, voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen tilivelvollisille myöntää vastuuvapaus. Tarvittaessa tilintarkastajan on tehtävä tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voida kohdistaa aluevaltuustoon. Vaikka aluevaltuusto päättää tilivelvollisten nimeämisestä, päättää tilintarkastaja, kehen mahdollinen muistutus voidaan kohdistaa.

Hallintosäännön 13. luvun 85§ mukaisesti, tarkastuslautakunta tekee myös aluevaltuustolle esityksen siitä, voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja vastuuvapaus myöntää tilivelvollisille.

Tilivelvollisia ovat aluehallituksen, lautakuntien sekä niiden jaostojen jäsenet sekä kunkin tehtäväalueen johtavat viranhaltijat. Johtavina viranhaltijoina voidaan pitää ainakin toimielimen esittelijöitä sekä toimielimen tehtäväalueella itsenäisestä tehtäväkokonaisuudesta vastaavia viranhaltijoita.

Vastuuvapauden myöntäminen tarkoittaa, ettei tilivelvollisille enää voida kohdistaa vahingonkorvausvaatimusta. Vastuuvapauden myöntäminen ei kuitenkaan vapauta rikosoikeudellisesta vastuusta tai siitä aiheutuvasta mahdollisesta myöhemmästä korvausvastuusta.

Tarkastuslautakunta tekee valtuustolle ehdotuksen tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille ottaen huomioon tilintarkastajan tilintarkastuskertomuksessa antaman lausunnon ja mahdolliset huomautukset.

Ehdotus

Puheenjohtaja: 

Tarkastuslautakunta päättää esittää valtuustolle, että valtuusto nimeää tilivelvolliset liitteen mukaisesti vuosille 2023 ja 2024.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti palauttaa asian uuteen valmisteluun. 

Perustelut

Tarkastuslautakunta on 4.4.2024 § 28 palauttanut asian tilivelvollisten nimeämisestä valmisteluun.

Hyvinvointialuelain 22 §:n 13. kohdan mukaan aluevaltuusto päättää tilivelvollisten nimeämisestä. Tilivelvolliset on määriteltävä muun muassa sen vuoksi, että vastuuvapauslausunto kohdistetaan heihin.

Tarkastuskertomusta koskevassa hyvinvointialuelain 130 §:ssä säännellään tarkastuskertomusta, jossa on otettava kantaa mm. tilivelvollisille tehtäviin muistutuksiin ja heidän vastuuvapauteensa. Muistutusta ei voida kohdistaa aluevaltuustoon.

Em. säännöksen esitöissä (HE 241/2020 vp.) tilivelvollisista todetaan seuraavaa:

”Tilivelvollisia ovat aluehallituksen, lautakuntien sekä niiden jaostojen jäsenet sekä kunkin tehtäväalueen johtavat viranhaltijat. Johtavina viranhaltijoina voidaan pitää ainakin toimielimen esittelijöitä sekä toimielimen tehtäväalueella itsenäisestä tehtäväkokonaisuudesta vastaavia viranhaltijoita. Viime kädessä tilintarkastajan harkittavaksi kuitenkin jää, kehen mahdollinen muistutus voidaan kohdistaa.”

Viranhaltijan tai luottamushenkilön osalta tilivelvollisuus ei tuo mitään sellaista vastuuta, joka ei kuuluisi hänelle hänen asemansa perusteella muutoinkin. Tilivelvollisuus merkitsee sitä, että viranhaltijan tai luottamushenkilön toiminta tulee valtuuston arvioitavaksi, viranhaltijaan tai luottamushenkilöön voidaan kohdistaa tilintarkastuskertomuksessa muistutus ja viranhaltijalle tai luottamushenkilölle voidaan myöntää vastuuvapaus. 

Ehdotus

Puheenjohtaja:

Tarkastuslautakunta päättää esittää valtuustolle, että valtuusto nimeää tilivelvolliset liitteen mukaisesti vuosille 2023 ja 2024.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittää aluevaltuustolle, että valtuusto nimeää tilivelvolliset liitteen mukaisesti vuosille 2023 ja 2024.

Kokouskäsittely

Tämän asian käsittelyn jälkeen pidettiin tekninen tauko klo 18.05–18.19.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.