Välfärdsområdesfullmäktige, möte 16-01-2024

Protokollet är granskat

§ 5 Fokuserad ekonomisk servicenätverksutredning

IUHVADno-2023-4145

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist
fastighetschef Riikka Hopealinna
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Östra Nylands välfärdsområde har beställt en granskning av lokalbeståndet ur ekonomisk synvinkel av Inspira. Granskningen var inriktad på den del av lokalbeståndet som i samband med upprättandet av fastighetsstrategin visat sig innefatta de mest centrala objekten då man ser till förändringsbehov i en nära framtid.

Då man betraktar frågan i ett ekonomiskt perspektiv har lokalerna granskats ur olika synvinklar, till exempel avyttring, ersätta med andra lokaler, förbättrad lokaleffektivitet, förhållandet mellan att hyra och att äga med tanke på inverkan på kostnaderna på lång sikt.

Inspira gjorde sin granskning med hjälp av tre scenarier där man prövade de ekonomiska konsekvenserna i följande situationer

  • Inga förändringar görs i lokalbeståndet
  • Av alternativa åtgärder väljer man det förmånligaste alternativet
  • Av alternativa åtgärder väljer man det minst förmånliga alternativet

 

Det konstaterades att under granskningsperioden 2024–2050 skulle kostnaderna på längre sikt utvecklas isär tydligast under perioden 2040–2050. Skillnaden mellan olika scenarier är sammanlagt 70 miljoner euro under granskningsperioden, likväl så att kostnaderna är så gott som identiska under början av granskningsperioden. I det förmånligaste alternativet rentav steg kostnaderna något i början av granskningsperioden, vilket hade en koppling till möjliga investeringar i nya lokaler.

Slutsatsen av granskningen är den att man med metoder som sammanhänger med lokalledning har möjlighet att på lång sikt uppnå inbesparingar, vilket emellertid kräver satsningar på lokalbeståndet i början av granskningsperioden.

Den ekonomiska granskningen ger stöd åt den linje som utstakas i fastighetsstrategin samt befäster uppfattningen att det på kort sikt inte är möjligt att få till stånd betydande kostnadsbesparingar utifrån lokalbeståndet, ifall man inte går in för kännbara strategiska verksamhetsbeslut att krympa verksamheten.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner den ekonomiska servicenätverksutredningen, som föreligger som bilaga.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner den ekonomiska servicenätverksutredningen, som föreligger som bilaga.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist
fastighetschef Riikka Hopealinna

e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen:  

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige godkänner den ekonomiska servicenätverksutredningen,​ som föreligger som bilaga.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt anteckna för kännedom den ekonomiska servicenätverksutredningen,​ som föreligger som bilaga.

Möte hantering

Fullmäktigeledamot Patrik Björkman föreslog på SFP-gruppens vägnar följande beslutsförslag:
Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige antecknar för kännedom den ekonomiska servicenätverksutredningen, som föreligger som bilaga.

Fullmäktigeledamot Jorma Wiitakorpi understödde på KOK+KD-gruppens vägnar fullmäktigeledamot Björkmans förslag.

Ordförande frågade fullmäktige om förslaget kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordförande att fullmäktige har godkänt det.


Sökande av ändring

Besvärsförbud, fullmäktige

Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 141 § i lagen om välfärdsområden, begäran om omprövning inte framställas eller välfärdsområdesbesvär anföras över beslutet.